ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσια σε δράση και θεματολογία ήταν η Κυριακή του «Τελώνου και Φαρισαίου», οπως αναφέρει το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Εκτός απο το μηνμόσυνο εις μνήμη όλων των πρώην Προέδρων του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, (βλέπε χωριστό θέμα στις «Αναμνήσεις») που έλαβε χώρα στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, το τμήμα των Προσκόπων είχε μια μικρή τελετή αμέσως μετά και ακολούθως στην κοινοτική αίθουσα της
«Οικογένειας Χιώτη» έλαβε χώρα ανοικτή ενημερωτική κοινοτική συνάντηση με θέμα τα έργα αποκατάστασης του ναού και την μέχρι τώρα πορεία των δωρεών στο ειδικό ταμείο των εργασιών ανοικοδόμησης.

Οπως εξήγησε στους ενορίτες, ο ειδικός μηχανικός που συμμετέχει στην επιτροπή του Καθεδρικού κ. Σωτήρης Πλακούδας, οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε πρώτο στάδιο με την στεγανοποίηση της οροφής του ναού, την αποκατάσταση των ζημιών στις αίθουσες διδασκαλίας του Σχολείου. Θα είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί να σταματήσουν τώρα οι εργασίες λόγω έλλειψης χρημάτων. Αν γίνει αυτό το κόστος της αποκατάστασης θα υπερδιπλασιαστεί.

Η Πωλέτ Πούλος πρότεινε την κατ’ ιδίαν συνάντηση με επιχειρηματίες και εστιάτορες για την συγκέντρωση των δωρεών. Φωτογραφία: ETA / Press.

Όσον αφορά τις δωρεές και τις υποσχέσεις για δωρεές η Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Στέλλα Παντελίδης εξήγησε ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί υποσχέσεις για 700 χιλιάδες δολάρια, ενώ ο προυπολογισμός για το συνολικό κόστος και των τριών φάσεων του έργου ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια δολλάρια. Για τον σκοπό αυτό η κ. Παντελίδη αναφέρθηκε στον τρόπο αναγνώρισης των δωρητών με ειδικό τρόπο εντός του ναού και όσοι προσφέρουν εως 100 χιλιάδες δολλάρια θα έχουν δικαίωμα αναγραφής στον τοίχο με μαρμάρινη επιγραφή εντός του ναού και πίσω από το παγκάρι. Στο ίδιο σημείο που αναγράφονται και οι αρχικοί δωρητές του ναού. Επίσης στην είσοδο του χωλ της Κοινοτικής αίθουσας θα αναγράφονται σε ειδικό σημείο τα ονόματα των δωρητών που πρόσφεραν μικρότερα απο 100 χιλιάδες ποσά.

Φυσικά οι δωρεές μπορούν να δοθούν σε βάθος χρόνου μια και σύμφωνα με τα σχέδια το πρόγραμμα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δέκα χρόνια για την ολοκλήρωση του.

Ο ειδικά επιφορτισμένος με τα οικονομικά κ. Τεντ Κακογιάννης με δάκρυα στα μάτια εξήγησε ότι υπάρχουν εγγεγραμμένες στον Καθεδρικό 380 οικογένειες. Θα πρέπει, τόνισε για το μέλλον των παιδιών μας να ολοκληώσουμε αυτές τις εργασίες. «Εδω είναι το σπίτι μας», τόνισε.

Άποψη των μελών του Καθεδρικού που παρακολούθησαν την ανοικτη συγκέντρωση στην διάκεια του καφέ στην Κοινοτική αίθουσα «Οικογένεια Χιώτη». Φωτογραφία: ETA / Press.

Ο ιερατικός προϊστάμενος π. Ιωάνης Βλάχος χαρακτήρισε τις προσφορές ως «προσφορές θυσίας» και εντός του ναού ανέφερε το παράδειγμα ότι «λεφτά υπάρχουν…αλλά μέχρι στιγμής είναι μέσα στις τσέπες».

Για την πορεία των εργασιών στην δεύτερη και τρίτη φάση ο ειδικός μηχανικός και μέλος του συμβουλίου εξήγησε ότι το δεύτερο στάδιο αφορά την πρόσοψη του ναού και το τρίτο την αντικατάσταση των παραθύρων. Επίσης στο έργο έχει συμπεριληφθεί η επικάλυψη του τρούλου του ναού στην οροφή με χαλκό. Τα έργα αυτά έχουν μεγάλη ιστορική αξία και είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι ο Καθεδρικός ναός χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε διάστημα μόλις πέντε μηνών.

Για το είδος των δωρεών που μπορεί να δώσει όποιος θέλει ο ειδικός στα χρηματοοικονομικά και τις αλλαγές στον φορολογικό νόμο κ. Μπομπ Κρίγκερ, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα είδος επένδυσης στην κοινότητα και στο μέλλον. Φυσικά δεν εννούσε μόνο τις προσφορές που δίνονται με την μορφή δωρεάς, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που γίνονται δωρεές που μπορούν να βοηθήσουν τον δωρητή ωστε να εξοικονομήσει οφέλη έναντι της φορολογίας. Όπως οι δωρεές από Κληροδοτήματα, οι δωρεές μετοχών, δωρεες ακινήτων και επιχειρήσεων. Ωστόσο ο ίδιος συνέστησε ότι αν και μέχρι τώρα οι δωρητές πίστευαν ότι οι δωρεές εκπίπτουν απο την φορολογία ενας νέος νόμος που ψηφίστηκε μειώνει το παράθυρο αυτό, ακόμα και για μη κερδοσκοπικού οργανισμούς.

Το σχεδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας. Φωτογραφία: ETA / Press.

Αίθουσα Χιώτη

Η κ. Παντελίδη ενημέρωσε τα μέλη και τις οικογένειες του Καθεδρικού ότι οι εργασίες για την αναμόρφωση της Κοινοτικής αίθουσας Χιώτη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα. H πορεία των εργασιών αυτού του έργου δεν συνδέεται με τις άλλες εργασίες στον κυρίως ναό αφού όπως είναι γνωστό η κ. Χιώτη πρόσφερε ένα εκατομμύριο δολλάρια για την αναδιαμόρφωση της κοινοτικής αίθουσας. Η τελετή αναγραφής του ονόματος της οικογένειας έγινε απο τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο εδώ και τρία περίπου χρόνια.

Σχετικά με την πορεία των δωρέων ήδη ενας μη κερδοσκοπικός οργανισμός έδωσε δωρέα διακοσίων χιλιάδων και το ονομά του οργανισμού αυτού θα αναγραφεί στα παράθυρα του ναού.

Στην διάρκεια των ερωτήσεων από τα μέλη και τους ενορίτες η Πωλέτ Πούλος αναφέρθηκε στην κινητοποίηση επιχειρήσεων και εστιατορίων με την μορφή προσέγγισης κατ’ ιδίαν. Ενώ η ιατρός κ. Στέλλα Λυμπέρη επεσήμανε ότι το έργο γίνεται με την σκέψη στραμμένη στα παιδιά μας. Πρέπει όλοι να σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον. Εξάλλου η κ. Κάρολ Κόντου επεσήμανε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στην επιτροπή που μέχρι σήμερα κατάφερε να προχωρήσει την Α’ φάση και να κινηθεί κάτω απο τον προϋπολογιμσό του έργου.

Όλοι, μέλη της Επιτροπής και ενορίτες συμφώνησαν ότι οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις για την πορεία των εργασιών θα πυκνώσουν στο άμεσο μέλλον.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.