ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης (24 Απριλίου 2019) είχε πλημμυρίσει από ομογενείς, οι οποίοι παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την ελληνοπρεπή Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρα προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο π. Βασίλειος Λούρος μύρωσαν με το Ευχέλαιο όσους δεν μπόρεσαν να παραστούν στην ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου που είχε τελεστεί νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης.

Στην ακολουθία παρέστη και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Μετά το πέρας της ακολουθίας το κοινοτικό συμβούλιο και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα παρέθεσαν νηστίσιμο δείπνο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και του Γενικού Προξένου και στο οποίο παρακάθησαν οι ιερείς ο πρόεδρος της κοινότητας Εμμανουήλ Δρίτσας, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και ευεργέτης του Σχολείου Νίκος Ανδριώτης, καθώς επίσης, οι πρώην πρόεδροι Φώτιος Παπαμιχαήλ και Χάρης Κάλας και άλλα στελέχη της κοινότητας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Εμμανουήλ Δρίτσας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τον  Γενικό Πρόξενο και εστίασε την προσοχή του στην ευλάβεια του κόσμου, καθώς επίσης και για την αγάπη του για την μεγαλώνυμη κοινότητα και τα προηγμένα σχολεία του.

Οι ιεροψάλτες και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Την Κυριακή των Βαϊων τελέστηκαν δύο ακολουθίες στην Αγία Αικατερίνη και είχαμε πάνω από χίλιους ομογενείς. Οι ναοί μας ήταν γεμάτοι ακόμη και τη Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη», επεσήμανε ο κ. Δρίτσας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για τους ιερείς και τα στελέχη της κοινότητας που όλες αυτές τις ημέρες βρίσκονται επί ποδώς.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης αναφέρθηκε στην πρόοδο που συντελείτε στα σχολεία και κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο και το Γενικό Πρόξενο να παραστούν στην τελετή αποφοίτησης του Λυκείου που θα λάβει χώρα το βράδυ της Παρασκευής 7ης Ιουνίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης».

Ο κ. Ανδριώτης επεσήμανε με έκδηλη την υπερηφάνεια και ικανοποίηση ότι ο συνιδρυτής και συνάμα , πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της Φαρμακοβιομηχανίας «Regeneron» Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος (George D. Yancopoulos) αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση και θα είναι κεντρικός ομιλητής της τελετής αποφοίτησης. Παράλληλα τόνισε ότι οι τελειόφοιτοι έχουν ήδη γίνει δεκτοί στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Στην πρώτη σειρά ο γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο πρόεδρος της κοινότητας Εμμανουήλ Δρίτσας.

Ο διευθυντής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και η σχολική επιτροπή με επικεφαλής το Νίκο Ανδριώτη αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή των κεντρικών ομιλητών και ποιεί ιδιαίτερη τιμή για το μοναδικό και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας Ελληνικό Λύκειο το γεγονός ότι εξέχουσες προσωπικότητες της ομογένειας και του ελληνισμού δέχονται τον τιμητικό αυτό τίτλο.

Την τελευταία δεκαετία κεντρικοί ομιλητές υπήρξαν  ο εκτελεστικός διευθυντής του Ωνασείου Ιδρύματος της Νέας Υόρκης, πρέσβης Λουκάς Τσίλας (το έτος 2010), ο διακεκριμένος συγγραφέας και πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Νικόλαος Γκατζογιάννης (το έτος 2011), η φιλόλογος – διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου Βασίλειος Σπυρόπουλος, κ. Αθηνά Κρομμύδα (το έτος 2012), οι απόφοιτοι των ετών 2003 και 2006 Κωνσταντίνος Μπελέσης και Ευαγγελία Ποδάρα (το έτος 2013), ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SigmaPharm Laboratories, Δρ. Σπύρος Σπυρέας (το 2014), ο Δρ. Βασίλειος Τένετ (το 2015), ο ιδρυτής της Mana Products, ο αείμνηστος Νίκος Μούγιαρης (το 2016),  η επίκουρη καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο CUNY και πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Εύη Πούμπουρα (το 2017) και η διευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ Ανν Πρόκοπ (το 2018).

Ο γενικός Πρόξενος τους συνεχάρη για τις επάξιες επιλογές και μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι χρέος της ομογένειας, της Εκκλησίας και της ίδιας της γενέτειρας να ευεργετηθούν από τις αστείρευτες και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτες δυνάμεις της ομογένειας.

Ο Δρ. Κούτρας υπενθύμισε ότι στην αίθουσα υποδοχής και σε άλλους χώρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη έχουν τοποθετήσει τις αφίσες της κωμωδίας «Η θεία από το Σικάγο» του Αλέκου Σακελλαρίου που θα ανεβάσει στη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου «Πέτρος Γ. Πατρίδης» η θεατρική ομάδα του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας υπό τη διεύθυνση της Σταυρούλας Τσούτσα και του Απόστολου Μαυρομμάτη.

Στιγμιότυπο από το προσκύνημα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή και το Σάββατο, 10 και 11 Μαϊου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο ιερατικός προϊστάμενος,, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, αριστερά, και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου Εμμανουήλ Δρίτσα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.