Με την γαλανόλευκη το ύστατο χαίρε στον Στέλιο Στρουμπάκη

0
Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία του Στέλιου Στρουμπάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την γαλανόλευκη και με τις προσευχές υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του και υπέρ «Καλού Παραδείσου» αποχαιρέτησαν το πρωί της Παρασκευής, 16ης Φεβρουαρίου 2024, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συναγωνιστές τον ευπατρίδη και εξαίρετο οικογενειάρχη, Στέλιο Στρουμπάκη.

Ο Στέλιος Στρουμπάκης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», απεβίωσε την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 σε ηλικία 71 ετών.

Το απόγευμα της Πέμπτης οι συγγενείς και οι φίλοι και πλειάδα στελεχών της ομογένειας συγκεντρώθηκαν στο Γραφείο Τελετών «Αντωνόπουλος» στο Ντίτμαρς, προσκύνησαν το σκήνωμά του και εξέφρασαν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Μεταξύ αυτών και ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, ο οποίος ταξίδεψε πάνω από δύο ώρες για το καθιερωμένο προσκύνημα.

Το πρωί της Παρασκευής συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια και παρακολούθησαν με θλίψη και συγκίνηση την Εξόδιο Ακολουθία προεξάρχοντος του Επισκόπου Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα και βοηθούμενου υπό των ιερέων π. Ανάργυρου Σταυρόπουλου, π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη, π. Χρήστου Παππά, π. Γρηγόριου Σταμκόπουλου και π. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλου.

Στην Ακολουθία παρέστη και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Ντίνος Κωνσταντίνου ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Στέλιου Στρουμπάκη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.  

Ο αείμνηστος Στέλιος Στρουμπάκης/

Από την Αθήνα στο αμερικανικό όνειρο

Ο Στέλιος Στρουμπάκης γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1952 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1975 ήρθε για σπουδές στη Νέα Υόρκη όπου έγινε δεκτός στο New York University- Polytechnic School of Engineering.

Αποφοίτησε με άριστα και προσελήφθη στην  Con Edison, όπου εργάστηκε για 38 συναπτά έτη ως Senior Electrical Engineer μέχρι και την συνταξιοδότησή του.

Από τις πρώτες ημέρες που ήρθε στην Αμερική συνδέθηκε με το φοιτητικό κίνημα και με τους αγώνες της ομογένειας για την επίλυση του Κυπριακού και των υπολοίπων εθνικών θεμάτων. Την περίοδο εκείνη γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του την Σοφία το γένος Ταβουτζίδου που σπούδαζε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Hunter College.

Το Νοέμβριο του 1976 παντρεύτηκαν και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, π. Εΰαγόρας Κωνσταντινίδης, π. Χρήστος Παππάς, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος και π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο έναν γιο, τον Γιάννη και ο Θεός τους αξίωσε να τον δουν να ανεβαίνει τα σκαλιά της Εκκλησίας τόσο για τον Χορό του Ησαΐα με την Λίζα, όσο και για την βάπτιση του εγγονού τους Στέλιου.

Αν και ο Στέλιος και η Σοφία Στρουμπάκη είχαν αξιοθαύμαστες σταδιοδρομίες, ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και ως αντιπρόεδρος της Ατλάντικ Μπανκ, αντίστοιχα, εν τούτοις ασχολήθηκαν όσο ελάχιστοι με τα κοινά.

Ο Στέλιος ήταν χαμηλών τόνων και γενικότερα άνθρωπος των έργων και κατάφερε να δώσει την δυνατότητα σε δεκάδες παιδιά της ομογένειας να βρουν δουλειά στην Con Edison. Εξ άλλου ο αείμνηστος ήταν και ο ιδρυτής και πρόεδρος του Con Edison Greek Club».

Ανεκτίμητη ήταν η προσφορά του αειμνήστου στον Σύλλογο Αθηναίων, όπου στις πρόσφατες εκλογές εκλέχτηκε βοηθός γραμματέας.

Ανεκτίμητη ήταν η προσφορά του αειμνήστου στον Σύλλογο Αθηναίων, όπου στις πρόσφατες εκλογές εκλέχτηκε βοηθός ταμίας, καθώς επίσης στην Παμμακεδονική  Ένωση Αμερικής.

Εξίσου σημαντική είναι η προσφορά του αειμνήστου και της συζύγου του Σοφίας στην παρέλαση της Νέας Υόρκης και γενικότερα στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ομογένεια στο πλαίσιο του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς.

Με δική του πρωτοβουλία το εμβληματικό κτίριο της Con Edison στο Μανχάταν ανήμερα της 25ης Μαρτίου φωταγωγείται με τα ελληνικά χρώματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του είναι και το γεγονός ότι ο γιος τους Γιάννης παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως στέλεχος της Alma Bank, της μοναδικής ομογενειακής τράπεζας, ασχολήθηκε με τα κοινά και εφέτος είναι συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Οι προαναφερόμενοι Σύλλογοι και  η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής που ευεργετήθηκαν από την προσφορά και την γενναιοδωρία του εξέδωσαν ψηφίσματα μέσω των οποίων εξαίρουν την προσφορά του αειμνήστου.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.