Με Ταινίες Μικρού Μήκους η αυλαία του Φεστιβάλ Τιμαρέτη

0
Η διευθύντρια της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας, Δήμητρα Βαρσάμη και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς, Δρ. Νίκος Αλεξίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Φεστιβάλ Τιμαρέτη άνοιξε φέτος τις πύλες του για όγδοη συνεχή χρονιά, εγκαινιάζοντας μια περίοδο γεμάτη ελληνική τέχνη και πολιτισμό στη Νέα Υόρκη, από τις 3 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου 2025. Η Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας, διοργανώτρια του θεσμού, προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, με στόχο την ανάδειξη και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ομογένεια και το ευρύτερο αμερικανικό κοινό.

Στο επίκεντρο του φετινού ανοίγματος βρέθηκε η συνεργασία με το Hellenic American Project (HAP) του Queens College.  Η εναρκτήρια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου στο Queens College, περιλάμβανε προβολές βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους από το Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας, το σημαντικότερο φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα.

Η σύμπραξη αυτή έδωσε την ευκαιρία στο κοινό της Νέας Υόρκης να γνωρίσει το σύγχρονο ελληνικό κινηματογραφικό ταλέντο, ενισχύοντας παράλληλα τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη σύνδεση της ομογένειας με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές εξελίξεις της πατρίδας.

Η αφίσα του φεστιβάλο ταινιών μικρού μήκους.

Η παρουσία και η στήριξη του Hellenic American Project ήταν καθοριστική για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Το HAP, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Αλεξίου, αποτελεί ένα μοναδικό ερευνητικό, αρχειακό και πολιτιστικό κέντρο, που καταγράφει και αναδεικνύει την ιστορία και τα βιώματα της ελληνικής διασποράς στις ΗΠΑ. Μέσα από τη συνεργασία με το Φεστιβάλ Τιμαρέτη και την Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας, το HAP ενισχύει τη γέφυρα μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής κοινωνίας, στηρίζοντας δράσεις που προάγουν τη γνώση, τη μνήμη και την πολιτιστική συνέχεια της ομογένειας.

Η μεγάλη προσέλευση και το θερμό ενδιαφέρον του κοινού στη φετινή έναρξη του Φεστιβάλ Τιμαρέτη αποδεικνύουν τη δυναμική που αναπτύσσεται όταν ελληνικοί και ομογενειακοί φορείς συνεργάζονται, δημιουργώντας ισχυρές βάσεις για την προβολή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Πέτρος Δώριζας, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας, κ. Πέτρος Παρασκευαΐδης, εκφράζοντας τη στήριξή τους στη γόνιμη αυτή συνεργασία και τη σημασία της για τον ελληνισμό της διασποράς.

Οι ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στο Κολέγιο του Κουίνς.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.