ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις» ήταν τα λόγια του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που αναφώνησαν το βράδυ της Παρασκευής, 1ης Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι ιθύνοντες της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και οι προσκεκλημένοι οι οποίοι παρακολούθησαν τη συναυλία «Αφιέρωμα στην Ελληνική μας Κληρονομιά».

Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στη Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων και οι  πρωταγωνιστές της απέδειξαν ότι επιμένουν ελληνικά, ότι είναι φορείς ενός απαράμιλλου ελληνικού πολιτισμού και το πιο σημαντικό συνεχιστές τους.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=UjEj2VrG75I” width= https=”yes”]

Κεντρικό μοτίβο της συναυλίας ήταν το καράβι, το οποίο είχαν φτιάξει οι μαθητές και το οποίο είχαν προσκολλήσει στο πρόγραμμα και στα σκηνικά, καθώς επίσης και ένα δέντρο ελιάς φορτωμένο με ελιές. Αυτά σε συνδυασμό με το σκηνικό και τον παφλασμό των  κυμάτων καθιστούσαν ακόμη πιο επιβλητική τη συναυλία την οποία παρακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, η Πρόξενος Λιάνα Ζωχιού, ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και ευεργέτης του εν λόγω σχολείου, Νίκος Ανδριώτης, οι υποδιευθύντριες Ελένη Καραγιώργου και Τσαμπίκα Σιδέρη.

Από αριστερά οι Μανώλης Δρίτσας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Νίκος Ανδριώτης, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, Βαγγέλης Χαζίρογλου και π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

Το ακροατήριο άλλοτε χειροκροτούσε και άλλοτε σιγοτραγουδούσε τα τραγούδια «Πού πας καραβάκι…» (Ζ. Παπαντωνίου/ Α. Μάνου) που ερμήνευσε η μαθήτρια Μαρία Delay μαζί με τη Χορωδία, «Τζαμάικα» (Λ. Παπαδόπουλος/ Μ. Λοϊζος) που ερμήνευσε ο Χριστόφορος Γεντέκος, «Θάλασσα Μάνα…» (Λ. Νικολακοπούλου/ Θ. Μικρούτσικος) που ερμήνευσε η Νίκη Αναστασάτου, «Μοιάζεις και Εσύ Σαν Θάλασσα»  (Μ. Χιώτης) από την Ευαγγελία Κραμπή, καθώς και τα «Αλεξάνδρεια» (Α. Δαβαράκης/ Ε. Ρεμπούτσικα), «Γειά σου χαρά σου Βενετιά» και «Ασπρο Περιστέρι»  (Ν. Γκάτσος / Σ. Ξαρχάκος), «Τα Τζιτζίκια» (Ο. Ελύτης / Λ. Κόκοτος), «Η Γοργόνα» και «Δελφίνι Δελφινάκι» (Λ. Παπαδόπουλος/ Μ. Λοϊζος) από τη Χορωδία.

Το τραγούδι «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» ερμήνευσε ο μουσικοδιδάσκαλος και χοράρχης Βαγγέλης Χαζίρογλου, ο οποίος μαζί και με τον Κώστα Ψαρρό στο μπουζούκι συνόδευσαν τη χορωδία.

Το πρόγραμμα διανθίστηκε με ποιήματα και αφηγήσεις από έργα μεγάλων Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων από τους μαθητές Αντιγόνη Αϊδόνη, Ευρύλαο Κοκαβέση, Νικολέτα Μπαλτζή, Ευγενία Κατέχη, Δημήτριο Κρητικό, Μαριάνθη Κουβέλη και Νικόλ Κατερίνα Τηλιακού και ολοκληρώθηκε με χορούς από το χορευτικό των μικρότερων τάξεων του σχολείου.

Τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο Βαγγέλης Χαζίρογλου με τη βοήθεια και της Εύης Δημητριάδου Χαζίρογλου και άλλων συναδέλφων, ενώ τους χορούς δίδαξε η Κική Σταματογιάννη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, συνεχάρη τα παιδιά για τις όμορφες ερμηνείες τους και τον κ. Χαζίρογλου για την εξαιρετική εναλλαγή μουσικής και πολύ ωραίων κειμένων.

«Ακούσαμε μια παρουσίαση για τη θάλασσα πραγματικά πρωτοφανή και σας ευχαριστούμε», επισήμανε  ο Αρχιεπίσκοπος και επικαλούμενος το στίχο του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους «τα σπλάχνα μου και η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν».

Γι’ αυτό και οι Ελληνες, προ Χριστού και μετά Χριστόν, είναι πάντοτε έτοιμοι να κινηθούν, να μπουν σε καράβια και να πάνε σε ξένες χώρες και να γεμίσουν τον κόσμο με την παρουσία τους. Εδώ είναι το παράδειγμα. Περάσαμε τη θάλασσα για να έρθουμε εδώ», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Οι μαθητές, οι δάσκαλοί τους και οι παράγοντες του σχολείου και της κοινότητας επεφύλαξαν μια όμορφη έκπληξη στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο οποίος γιόρτασε μαζί τους  την Παρασκευή τα 91α του γενέθλια. Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος έσβησε τα κεράκια της τούρτας, ακούγοντας τα παιδιά να του τραγουδούν το πολυχρόνιο και να ενώνουν τις ευχές τους με τους μεγάλους για υγεία, δύναμη και μακροημέρευση.

Η Χορωδία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.