ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ιδιαίτερη κατάνυξη και με συμμετοχή πιστών τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στον Καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και όπου για πρώτη φορά μετά την πανδημία, συμμετείχαν εντός του ναού οι πιστοί και μαζί τους οι μικροί μαθητές του ημερησίου σχολείου «Αργύριος Φάντης».

Ήταν οι παιδικές φωνές που υποδέχθηκαν τον πνευματικό τους ηγέτη και τον καλωσόρισαν ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη» και στα αγγλικά το τροπάριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον τόσο της ιστορικής αυτής κοινότητας όσο και της Ομογένειας. Την ευθύνη της διδασκαλίας είχε η κ. Δηφανία Σταυροπούλου.

Δύο μαθήτριες, η Ελένη και η Άννα εξέφρασαν με λόγια το «καλώς ήλθατε» και πρόσφεραν ένα μπουκέτο με λουλούδια. Ο Αρχιεπίσκοπος αφού εξήρε τα ωραία ελληνικά και τις φωνές των μαθητών φωτογραφήθηκε μαζί τους και στην συνέχεια εισήλθε στο ναό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επέδωσε στον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Χαράλαμπο Παλούμπη το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Ο εσπερινός και η αρτοκλασία  τελέστηκαν με την συμμετοχή 11 κληρικών από πολλές μεγάλες κοινότητες του Μπρούκλιν αλλά και απο το Μανχάταν και το Κουίνς. Μαζί με δύο ιεροδιακόνους.

Ο ναός ήταν ανθοστόλιστος με άσπρα λευκά γαρύφαλλα δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της κοινότητας για τα ονομαστήριά της.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Μέγα Κωνσταντίνο, τον οποίο χαρακτήρισε οραματιστή. Πάλεψε, είπε, για να κατακτήσει τον θρόνο και έδωσε μια πνοή στην Αυτοκρατορία, έδωσε την πνοή του Σταυρού. Χρειάζεται, τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος, θάρρος και φαντασία χρειάζεται γενναιότητα, για να μεταφέρεις την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας στην Ανατολή. Τον δικαίωσε η ιστορία, η πρωτεύουσα πήρε το όνομά του, έγινε η Κωνσταντινούπολη.

Ο ιερατικος προισταμενος του Καθεδρικου των Αγιων Κωνσταντινου και Εκενης π. Ευαγορας Κωνσταντινιδης καλωσορισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικης στην Κοινοτητα. Διακρίνονται διπλα στον Αρχιεπίσκοπο ο εορταζων π. Κωνσταντίνος Καλογριδης και τα μελη του Συμβουλίου.

Το άλλο μυστικό, μετά τον Σταυρό, είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην συνέχεια, ήταν η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Η Αγία Ελένη πήγε και βρήκε με προσευχή τον Σταυρό. Της αποκαλύφθηκε. Εκανε δε, τέτοια χαρά, που έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η «μεγαλύτερη χαρά που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος».

Μετά τον εσπερινό ο ακούραστος Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Παλούμπης, καλωσόρισε και επίσημα τον Αρχιεπίσκοπο και παρουσίασε εν συντομία το ιστορικό της Κοινότητας. 

Ο κ. Παλούμπης αναφέρθηκε στις προσπάθειες των πρώτων μεταναστών να δημιουργήσουν μια κοινότητα στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1913 δημιούργησαν το πρώτο εκκλησάκι, πολύ κοντά στην σημερινή τοποθεσία. Το 1916 εγκαταστάθηκαν στον σημερινό ναό. Το 1922 δημιουργήθηκε και το πρώτο απογευματινό σχολείο της κοινότητας.

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και την συμμετοχή 11 κληρικών από όλη την Μητροπολιτική Νέα Υόρκη, εψάλη ο πανηγυρικός εσπερινός στην Κοινότητα του καθεδρικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Οσα ακολούθησαν οδήγησαν όχι μόνο στην δημιουργία της κοινότητας αλλά και σε μια δραστήρια ελληνική εστία στο Μπρούκλιν.

Το 1963, όπως συμπλήρωσε ο κ. Παλούμπης, με την βοήθεια του Αργύριου Φάντη, δημιουργήθηκε το πρώτο ημερήσιο σχολείο στο Μπρούκλιν και το 1946 επεκτάθηκε ο ναός. Ετσι φέτος με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Παλούμπης επεσήμανε ότι η κοινότητα διαθέτει σημαντικά έγγραφα αρχείου από το 1921, που αναφέρονται στα δρώμενα στις ελληνικές εκκλησίες, πριν από την δημιουργία της Αρχιεπισκοπής.

Στην συνέχεια ο κ. Παλούμπης πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο ένα εγκόλπιο και μια σπάνια εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της Κοινότητας π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, αφού καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και ευχαρίστησε τους ιερείς για την συμμετοχή τους, έπλεξε το εγκώμιο του δραστήριου προέδρου και εξήρε την αφοσίωσή  του στην λειτουργία της, λέγοντας ότι σε όλη την περίοδο της πανδημίας, ήταν καθημερινά στο καθήκον του και φρόντιζε όλα να λειτουργούν όπως πρέπει, κάνοντας ακόμα και τον χειριστή της κάμερας για τις αναμεταδόσεις των ακολουθιών.

Για τον λόγο αυτό, παρακάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να αποδώσει στον πρόεδρο την υψίστη τιμή της Αρχιεπισκοπής, το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου.

Ακολούθησε η απόλυση και ο Αρχιεπίσκοπος αφού ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» σε όλους όσους γιορτάζουν και στην εορτάζουσα και παρούσα στον εσπερινό, κ. Ελένη Αλεν, ταμία της Αρχιεπισκοπής, μοίρασε τον άρτο στους πιστούς.

Με πρωτοβουλία της Φιλοπτώχου και της προέδρου της κ. Λαμπρινής Γεμεντζοπούλου, μοιράστηκε στους πιστούς ένα κουτάκι με γλυκά.  

Σε πρώτο πλάνο ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής του Μπρούκλιν ‘Αντριου Γουνάρδης.

Με ιδιαίτερη ευλάβεια παρακολούθησε τον εσπερινό και ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής κ. Αντριου Γουνάρδης.

Ταυτόχρονα προετοιμάστηκε με ιδιαίτερη φροντίδα το δείπνο που παρέθεσε η κοινότητα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.