ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ειλικρινείς – πιο ειλικρινείς δεν γίνεται – ήταν οι παρεμβάσεις του προέδρου της Επιτροπής Παρελάσεως Φίλιπ Κρίστοφερ και του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου στην πρώτη πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση της ομογένειας για την 202η επέτειο της ελληνικής επανάστασης που θα λάβει χώρα την Κυριακή, 30 Απριλίου 2023 στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Η συγκέντρωση έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 2ας Φεβρουαρίου 2023, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, στον φυσικό χώρο των δράσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και συνοδεύτηκε με την κοπή της βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας, η οποία για μια ακόμη φορά αποτελούσε προσφορά του Γιάννη Νικολόπουλου, ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου «Bay Ridge Bakery» με έδρα το Μπρούκλιν.

Η συγκέντρωση έλαβε χώρα μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της πλειοψηφίας των Πρώην Προέδρων μέσω της οποίας κατήγγειλε το εκλεγμένο και εν εξορία διοικητικό συμβούλιο περί δήθεν υφαρπαγής των χρημάτων από τον λογαριασμό της παρελάσεως και η οποία χωρίς την σθεναρή στάση του Φίλιπ Κρίστοφερ θα μπορούσε να τορπίλιζε την συνοχή της Επιτροπής Παρελάσεως.

Πληροφορίες των Αναμνήσεων αναφέρουν ότι «ο κ. Κρίστοφερ στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε και με τις δύο πλευρές λίγες ώρες πριν την πανομογενειακή μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας. Με την εναρκτήρια ομιλία του στην πανομογενειακή συγκέντρωση τοποθέτησε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι στο εξής δεν θα κυκλοφορήσουν ανακοινώσεις από καμία πλευρά χωρίς την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Παρελάσεως συνεπώς και της εγκρίσεώς του.

Διεμήνυσε ότι στην επιτροπή παρελάσεως της οποίας ηγείται δεν υπάρχουν δύο πλευρές όπως υπήρχαν πέρσι. Υπάρχουν τέσσερις συμπρόεδροι και συγκεκριμένα οι κ.κ. Νομική Καστανά, Νίκος Μπάρδης, Δήμος Σιώκης και Δημήτριος Α. Γωνιά, οι οποίοι ηγούνται της υποεπιτροπής Πολιτιστικών, της υποεπιτροπής Λαχείου, της υποεπιτροπής Δημοσίων Σχέσεων και του δείπνου στο ξενοδοχείο Χίλτον, αντίστοιχα.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Άρη Κουρκουμέλη που έχει αναλάβει την ευθύνη για την τελετή έπαρσης της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ προσέφερε δύο επιταγές τις τάξεως των $5.000 για το δείπνο στο Χίλτον και των $1.000 για το λαχείο, ενώ ο πρόεδρος του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου Γιώργος Γεωργόπουλος προσέφερε επιταγή αξίας $500 ως προσωπική καταχώρηση στο λεύκωμα. Αμφότεροι έδειξαν το θετικό παράδειγμα και έδωσαν οριστικό τέλος στην φιλολογία της φερόμενης ως πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων περί «υφαρπαγής χρημάτων από τον λογαριασμό της παρελάσεως».

Μηνύματα ενότητας

Η παρουσία του εκπροσώπου τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη, καθώς επίσης του γενικού Προξένου της Ελλάδας Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου και του Προξένου Δημητρίου Παπαγεωργίου στην πρώτη πανομογενειακή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

Είχε ως στόχο να καλέσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να ρίξουν λάδι στο κρασί τους και να συμβάλλουν στην ευόδωση του έργου της Επιτροπής Παρελάσεως και στην διοργάνωση εκδηλώσεων ξεκινώντας από την 25η Μαρτίου μέχρι και την παρέλαση.

Αμφότεροι απηύθυναν μηνύματα ενότητας και υπενθύμισαν σε όλους το χρέος τους προς την Ομοσπονδία, την ομογένεια και την Ελλάδα.

Εναρκτήρια ομιλία του Φίλιπ Κρίστοφερ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Φίλιπ Κρίστοφερ αμέσως μετά την προσευχή που ανέπεμψε ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στον θάνατο του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom F4 Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα, καθώς επίσης και στον προ ημερών θάνατο του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Αναστασίου Μάνεση και κάλεσε τους παρισταμένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ειλικρινούς δήλωσης του κ. Κρίστοφερ:

«Έχω δουλέψει για την Ομοσπονδία από την εποχή του Γιώργου Βρώτσου, που ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας και συνάμα ο πρώτος πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και έχω συνεργαστεί με όλους τους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας και πάντοτε γινόταν η δουλειά αθόρυβα και σωστά.

Δέχτηκα την πρόταση γιατί νόμιζα ότι μπορώ να προσφέρω. Άρχισα να αμφιβάλλω ότι δεν θα μπορέσω εάν όλοι δεν βάλλουν νερό στο κρασί τους και να προχωρήσουμε μαζί για να συγκεντρώσουμε τα χρήματα που χρειάζονται για την παρέλαση.

Βάσει του περσινού απολογισμού είχαμε $323.00 εισόδημα και $42.000 κέρδος. Τα χρήματα αυτά μαζί με τις 50.000 που είχαμε δανειστεί πέρσι από το γενικό ταμείο μεταφέρθηκαν σε τρείς λογαριασμούς που γνωρίζω πολύ καλά. Από αυτά πληρώθηκαν $5.000 για την ασφάλεια, $3.200 για το πετρέλαιο θέρμανσης και μερικά άλλα έξοδα για την λειτουργία του Σταθάκειου Κέντρου.  Δόθηκαν επίσης και $5.000 ως προκαταβολή για το δείπνο στο Ξενοδοχείο Χίλτον.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις εισηγήσεις για την παρέλαση της 30ής Απριλίου 2023. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι εδώ ζητούσα να υπάρξει οικονομικός απολογισμός μετά από κάθε παρέλαση. Θέλω να σας πως ότι η οικονομική έκθεση μετά την περσινή παρέλαση ήταν η καλύτερη έκθεση που είχα δει ποτέ και γι αυτό συγχαίρω και τον κ. Χρήστο Βουρνά και την κ. Σπυριδούλα Τσουκαλά, η οποία κράτησε στον υπολογιστή κάθε σεντς.

Με μεγάλη απογοήτευση είδα το ανακοινωθέν, το οποίο κυκλοφόρησε και πήρα εκατό τηλεφωνήματα από διάφορους προτείνοντάς μου να παραιτηθώ διότι κλάπηκαν τα χρήματα και ότι είναι όλοι κλέφτες, ψεύτες και απατεώνες. Και μαζί με αυτούς μας παίρνει όλους η μπάλα.

Πώς μπορούμε να ζητούμε λεφτά και εμείς να ανακοινώνουμε ότι κλαπήκαν λεφτά; Λεφτά δεν κλέφτηκαν. Τα λεφτά είναι στην τράπεζα και το ξέρετε.

Και ήταν λάθος της μίας πλευράς που μετέφερε τα χρήματα χωρίς την συγκατάθεση της άλλης και ακόμη χειρότερα της άλλης πλευράς που έβγαλε μια τέτοια ανακοίνωση. Διότι τέτοιες ανακοινώσεις κάνουν ζημιά στην Επιτροπή Παρελάσεως και κάνουν ζημιά σε όλους μας.  

Και με αυτά τα λόγια θα σταματήσω.

Από αριστερά διακρίνονται οι Βασίλειος Εγγλέζος, Αντώνης Βασιλόπουλος και Πολ Μακρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στο εξής δεν θα υπάρξει ανακοινωθέν που δεν βγαίνει μέσα από την Επιτροπή Παρελάσεως και δεν είναι προϊόν ομοφωνίας. Διαφορετικά εγώ φεύγω τώρα και ας αναλάβει κάποιος άλλος την ευθύνη.

Αξιότιμοι κ.κ. Καλαμαρά, κ. Διαμαντίδη και κ. Γεωργόπουλε, δεν θα υπάρξει ανακοινωθέν από κανέναν εκτός από την Επιτροπή Παρελάσεως. Αν δεν γίνεται αυτό δεκτό εγώ αποχωρώ και όποιος θέλει ας έρθει εδώ και να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Πολ Μακρόπουλος, τσέρμαν της AHEPA του απάντησε: «Να παραμείνεις στο πόστο που είσαι και το λέγω εγώ που εκπροσωπώ δέκα χιλιάδες άτομα». Το ακροατήριο ανταπέδωσε με έντονο χειροκρότημα.  

Παρέμβαση του Γενικού Προξένου

Η πανομογενειακή συγκέντρωση έληξε με την παρέμβαση του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού.

Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Νομική Καστανά, Νίκος Μπάρδης, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, Φίλιπ Κρίστοφερ, Δήμος Σιώκης και Δημήτριος Γωνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Από τα πηγαδάκια που ακολούθησαν και τις προτάσεις που τέθηκαν εκατέρωθεν συμπεραίνουμε ότι όσοι προκάλεσαν τον εμφύλιο σπαραγμό στο εξής θα βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα. Κι αυτό διότι καταβάλλονται προσπάθειες σύγκλισης κοινής γενικής συνέλευσης η οποία αν μη τι άλλο θα κόψει τον γόρδιο δεσμό των πρώην προέδρων με τον προεδρικό θώκο και θα απελευθερώσει την Ομοσπονδία από τα δεσμά.

Παραθέτουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της παρέμβασης του γενικού Προξένου:

Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ομοσπονδία από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στα τέλη Αυγούστου. Θα ήθελα να μπορούσα να έχω έρθει περισσότερες φορές. Τον λόγο για τον οποίο δεν έχω έρθει τον γνωρίζετε καλύτερα από εμένα.

Εγώ είμαι καινούργιος στην πόλη. Εσείς γνωρίζετε περισσότερα πράγματα και καταστάσεις από εμένα.

Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Νομική Καστανά, Νίκος Μπάρδης, Δημήτριος Παπαγεωργίου (Πρόξενος), Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (γενικός Πρόξενος), π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, Φίλιπ Κρίστοφερ, Δήμος Σιώκης και Δημήτριος Γωνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εγώ θα σας πω την δική μου ταπεινή άποψη από το δικό μου μετερίζι και αυτή είναι: «Ο ελληνισμός στη Νέα Υόρκη, στην τόσο ζωντανή κοινότητα που έχουμε χρειάζεται την Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία χρειάζεται τους Έλληνες. Μόνον έτσι θα κρατηθεί η Ελλάδα ζωντανή στον τόπο αυτό.

Είναι τόσο ζωτικής σημασίας το ζήτημα. Γι αυτό απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές.

Ένα πράγμα που μας ενώνει όλους εδώ μέσα είναι ένα και μόνον ένα. Είναι η Ελλάδα και η ελληνική μας καταγωγή. Έχομε την υποχρέωση στους πατεράδες μας, στους παππούδες μας, αλλά και στα παιδιά μας να το κρατήσουμε ζωντανό.

Χαίρομαι που βλέπω μερικούς νέους απόψε, να υπάρχουν ακόμη περισσότεροι στο μέλλον. Διότι αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν – και σας το λέγω με όλη την καλή διάθεση – μόνο τους νέους διώχνουν.

Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Νομική Καστανά, Νίκος Μπάρδης, Δημήτριος Παπαγεωργίου (Πρόξενος), Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (γενικός Πρόξενος), π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, Φίλιπ Κρίστοφερ, Δήμος Σιώκης και Δημήτριος Γωνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και αν δεν υπάρξει το μέλλον δεν θα υπάρξει και η Ομοσπονδία.

Υπάρχουν διάφοροι εκεί έξω που τους αρέσει να φαίνονται οι Έλληνες διχασμένοι. Διχασμένοι δεν είμαστε και μπορούμε να είμαστε ενωμένοι. Μπορούμε να τα καταφέρουμε όπως έχει αποδείξει η ιστορία μας πάρα πολλά πράγματα.

Εγώ προσωπικά και ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου είμαστε εδώ ακριβώς γι αυτόν τον λόγο.

Είμαι παρών για να δώσω το μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε και μπορούμε να είμαστε μαζί. Και το επαναλαμβάνω. Η Ελλάδα και η ελληνική μας καταγωγή είναι αυτά που μας ενώνουν.

Η Ελλάδα έχει βρεθεί μετά από μια δεκαετία σκληρού αγώνα με τα μνημόνια κ.τ.λ. να είναι το παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη. Μιλάνε όλοι για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και πρέπει να μιλάνε με τα ίδια λόγια και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την ομογένεια.

Σε πρώτο πλάνο ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως και νυν πρόεδρος του Συλλόγου Διπλατανιωτών “Αγία Μαρίνα” Βασίλειος Γκουρνέλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ομογένεια, εσείς όλοι έχετε προσφέρει για την Ελλάδα και η Ελλάδα σας είναι ευγνώμων γι αυτό. Γιατί πρέπει να χαθεί αυτό το πράγμα για κάποιες προσωπικές ή και επαγγελματικές διαφορές που υπάρχουν;

Μπροστά στο μεγαλείο της Ελλάδας, της ενότητας και του βασικότερου όλων να διατηρήσουμε ζωντανή την κληρονομιά μας στο μέλλον.

Θέλω να ευχηθώ επιτυχίες στην προετοιμασία για την παρέλαση. Και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας στον Φίλιπ Κρίστοφερ για την δουλειά που κάνει. Δεν είναι δεδομένη. Έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και θέλω να τον ευχαριστήσω μαζί όλους τους συντελεστές και όλους εσάς που θα συμμετάσχετε σε διάφορες επιτροπές και θα αφιερώσετε χρόνο από την προσωπική σας ζωή.

Στιγμιότυπο από την εισήγηση του Γιώργου Ξερακιά σχετικά με την ρύθμιση της κυκλοφρίας στην επικείμενη παρέλαση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Θέλω να ελπίζω ότι στις 30 Απριλίου θα είναι μια ηλιόλουστη ημέρα για όλους μας, για την Ελλάδα και μαζί με τους συμμετέχοντες θα μπορέσουμε να εκπέμψουμε την εικόνα που πρέπει όχι μόνο στην Αμερική και στην Ελλάδα, αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά σε όλους.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η επόμενη πανομογενειακή συγκέντρωση θα λάβει χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 9 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.