ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με το αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, 27ης Σεπτεμβρίου 2022 οι Ελληνικές Βραδιές στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών, κ. Τζορτζ Ντέλης μιλώντας κατά την διάρκεια του αφιερώματος αναφέρθηκε στον θεσμό των Ελληνικών Βραδιών και τόνισε ότι τους τρεις θερινούς μήνες η Πλατεία Αθηνών αποτέλεσε όχι μόνο χώρο προβολής της ελληνικής κληρονομιάς και της μουσικής μας παράδοσης, αλλά και έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών, διότι και άλλες εθνικές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και προέβαλαν τον πολιτισμό τους και υπ΄ αυτή την λογική η Πλατεία Αθηνών απέκτησε πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.

Ο κ. Ντέλης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τα μουσικά σύνολα, τους ερμηνευτές και τα χορευτικά συγκροτήματα τα οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και αναβάθμισαν τις Ελληνικές Βραδιές.

Εκτενή αναφορά έκανε και στους χορηγούς των φετινών εκδηλώσεων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και τόνισε ότι το κόστος αυτών των εκδηλώσεων είναι μεγάλο.

Η Αγγελική Ψώνη,, στο κέντρο και οι άλλοι ερμηνευτές. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Παράλληλα κάλεσε τους ομογενειακούς φορείς και τους ομογενείς επιχειρηματίες να ενισχύσουν το ταμείο της Πλατείας Αθηνών, ούτως ώστε το 2023 να εντείνουν τις εκδηλώσεις και το πιο σημαντικό να επεκτείνουν την διάρκειά τους.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης, κ. Νίκος Αλυσανδράτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να γίνουν χορηγοί της εν λόγω Ελληνικής Βραδιάς και κάλεσε τους εκπροσώπους των οργανωμένων φορέων της ομογένειας να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα των δωρεοδόχων τους και την Πλατεία Αθηνών, ως το μοναδικό μνημείο της παρουσίας της ομογένειας στην Αστόρια και κατ΄ επέκταση στη Νέα Υόρκη.

Διοικούσα Επιτροπή

Η διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών απαρτίζεται από τους κ.κ. Τζορτζ Ντέλη, πρόεδρο, Γιώργο Αλεξίου, αντιπρόεδρο, Γιώργο Σταματιάδη, ταμία, Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων, Χρήστο Καραστάθη, καλλιτεχνικό διευθυντή, Γιώργο Μανωλούκου, υπεύθυνο ασφάλειας, Αγγελική Ψώνη, νομική σύμβουλο και Γιώργο Ζούβελο υπεύθυνο ΜΜΕ.

Πρώτος από αριστερά ο Ρένος Ευθυμίου στα κρουστά. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Πλατεία Αθηνών

Η Πλατεία Αθηνών ως γνωστόν ανήκει στην Υπηρεσία Πάρκων του Δήμου της Νέας Υόρκης, συνεπώς τα αγάλματα και οι μαρμάρινες κολώνες θα συντηρούνται από την εν λόγω Υπηρεσία, διότι για κάθε έργο υπάρχει ξεχωριστό αποθεματικό ταμείο.

Η Πλατεία Αθηνών βρίσκεται στη συμβολή της 30ής Λεωφόρου και της 30ής Οδού στην Αστόρια. Στην είσοδό της υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ενώ στο βάθος υπάρχουν κολώνες παρόμοιες με εκείνες των Δελφών και κοντά τους, το άγαλμα του Σωκράτη.

Στην αριστερή γωνία είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη, ενώ στη δεξιά γωνία της Πλατείας έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Σοφοκλή.

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της Διοικούσας Επιτροπής και της Ομογένειας στη δημιουργία της Πλατείας Αθηνών και το 2015 μετονόμασε την 30ή Λεωφόρο μπροστά στην Πλατεία Αθηνών σε «Οδός Ντένη Συντήλα» («Dennis Syntilas Way») τιμώντας έτσι την μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Πλατείας, του αειμνήστου Ντένη (Δημοσθένη) Συντήλα.

Οι ερμηνευτές και η ορχήστρα που συμμετείχε στο αφιέρωμα για το Ρεμπέτικο στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Πρώτη από δεξιά η Ρένα Καπερελιώτη. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.