ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον θαυμασμό του για αυτό που γίνεται στην Παναγία Σουμελά του νέου Κόσμου, εξέφρασε ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας που εκπροσωπώντας την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, προέστη στον εσπερινό του Σαββάτου και χοροστάτησε στην θεία λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, μέσα σε ένα κατάμεστο από πιστούς ναό και προσκυνητές που κατέφθασαν από διάφορα σημεία της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και της Πενσυλβάνια.

Για πρώτη φορά και δίνοντας μια άλλη διάσταση στην περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ο Επίσκοπος Αθηναγόρας θέλησε να ευλογήσει και τους εθελοντές που εργαζόταν από το πρωί για να ετοιμάσουν μερίδες φαγητού, σπάζοντας το πρωτόκολλο, ενώ περνώντας εμπρός από το μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, ανέπεμψε δέηση.

Ήταν άλλη μια μαρτυρία της πίστης που διατράνωσαν μέσα στους αιώνες οι πρόγονοι των Ποντίων και που κουβάλησαν στο νέο κόσμο και οι απόγονοί τους.

Εύχομαι, είπε στο κήρυγμά του εντός του ναού, οι Πόντιοι σε όλο τον κόσμο να ζούνε πάντοτε υπό την σκέπη της Παναγίας Σουμελά και να μην ξεχνούν ποτέ από που ήρθαν και προς τα που πορεύονται.

Στο τραπέζι των επισήμων. Απο αριστερά: Ο κ. Θεόδωρος Παυλάκος, ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο Επίσκοπος Αθηναγόρας, ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης και ο Διάκονος Φιλόθεος. Φωτογραφίες: ETA PRESS και Γιώργος Σαμαράς

Ο κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για την ευκαιρία που του έδωσε να είναι μαζί με τους Πόντιους και να πανηγυρίζει την Παναγία Σουμελά.

Είμαι, κατέληξε, ιδιαίτερα συγκινημένος που είμαι σήμερα μαζί σας.

Εύχομαι, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Αμερική, όχι απλώς να ανθίσει αλλά να καρποφορήσει για γενεές γενεών και να είναι αναμμένη λαμπάδα Ορθοδοξίας και Ρωμιοσύνης. 

Λίγο πριν τελειώσει η Θεία λειτουργία και μοιράσει το αντίδωρο ο Επίσκοπος Αθηναγόρας τέλεσε αρτοκλασία στον χώρο μπροστά από την είσοδο του ναού. Στην Θεία λειτουργία συμμετείχε επίσης ο π. Γρηγόριος Ρούμπι ενώ στο αναλόγιο έψαλε ο πρωτοψάλτης και χοράρχης, κ. Δημήτριος Φουστέρης.

Η στιγμή του κέικ των 86ων γενεθλίων του πρωτοπόρου πρώην προέδρου Βασίλη Βασιλειάδη. Διακρίνονται δίπλα του η κ. Κούλα Μουρατίδου και τα ανίψια του. Φωτογραφίες: ETA PRESS και Γιώργος Σαμαράς

Ακολούθησε γεύμα προς τιμή του Επισκόπου ενώ όλοι οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να παραγγείλουν φαγητό και αναψυκτικά, που προσφέρθηκαν δωρεάν εκ μέρους του Ιερού Ιδρύματος. Αρκετοί ωστόσο πρόσφεραν με χαρά δωρεές, ανταποκρινόμενοι στην καλοσύνη και την φιλοξενία των μελών του ιδρύματος.

Ταυτόχρονα στην διάρκεια του διημέρου ήταν συγκινητική και πάλι η προσφορά δωρεών προς το ίδρυμα. Αναμεσά τους και ο «συνήθης ύποπτος» ο ευεργέτης του Ιερού Ιδρύματος κ. Βασίλειος Κακουλίδης, ο οποίος με την σύζυγό του και με τα μέλη της οικογένειά του παρέστη και τις δυο μέρες στις ακολουθίες.

Φέτος παρά τις προσπάθειές μας, δεν διακρίναμε κάποιους επισήμους ή και απλούς εκπροσώπους ποντιακών συλλόγων και φορέων, ωστόσο έδωσαν το παρών ιδιωτικά, πρώην πρόεδροι και αρκετά μέλη των ποντιακών συλλόγων. Όπως κάθε χρόνο κοντά στην Παναγία Σουμελά βρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Δρ. Πάνος Σταυριανίδης και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κομνηνοί της Νέας Υόρκης κ. Στέφανος Αμανατίδης.

Η Μυρτώ Πισσαλίδη, στάθηκε με την ποντιακή στολή δίπλα στην Εικόνα της Παναγίας, σηκώνοντας όλο το βάρος των προγόνων της επάνω της. Φωτογραφίες: ETA PRESS και Γιώργος Σαμαράς

Επίσης διακρίναμε τον πρόεδρο της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρο Παυλάκο.

Ωστόσο συζητώντας με τα μέλη του Δ.Σ. διαπιστώσαμε ότι η στήριξη όλων των Ποντιακών φορέων προς το Ιερό Ίδρυμα είναι σταθερή.

Οι εθελοντές έδωσαν και πάλι τον καλύτερό τους εαυτό και βοήθησαν να στηθεί ένα όμορφο πανηγύρι, παρά το γεγονός ότι την Κυριακή δεν υπήρχε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δεν ήρθαν χορευτικά συγκροτήματα όπως άλλες χρονιές.

Εντός του ναού και δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά η λυγερόκορμη Μυρτώ Πισσαλίδη, στάθηκε ωσάν να κουβαλούσε στους ώμους και κάτω από την ποντιακή της ενδυμασία, το βάρος της παράδοσης και της μεταλαμπάδευσης στην νέα γενιά.

Η συμμετοχή των νέων ήταν και η καλύτερη εγγύηση για το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Αναστασία Λουκίσας φρόντισε με το αέρα της έμπειρης οικοδέσποινας ώστε να μην λείψει τίποτα απο το τραπέζι των επισήμων, βγάζοντας ασπροπρόσωπο το Δ.Σ. του Ιδρύματος. Στην φωτογραφία με την μητέρα της και τον αδερφό της. Φωτογραφίες: ETA PRESS και Γιώργος Σαμαράς

Από την μικρή Δέσποινα που μαζί με τους γονείς της βρέθηκε στην Ιερά Μονή και κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, στην διάρκεια της λειτουργίας μέχρι τους νεαρούς και τις νεαρές που βοήθησαν στην καλή λειτουργία της κουζίνας.

Στην διάρκεια του γεύματος μια άλλη νεαρή κοπέλα η Αναστασία Λουκίσα φρόντισε ώστε να μην λείψει τίποτα από το τραπέζι των επισήμων.

Ο αδερφός, η μητέρα και ο πατέρας της Αναστασίας βρισκόταν ήδη πίσω από τον πάγκο του φαγητού και φρόντιζαν για την τροφοδοσία της κουζίνας. Είναι κάτι που αρκετοί βλέπουν ως «καθήκον» και κάθε χρόνο είναι αυτοί οι εθελοντές που συμβάλλουν στην επιτυχία των εκδηλώσεων.

Η οικογένεια Λουκίσα όπως είχαν γράψει οι «Αναμνήσεις» έπαιρνε πριν από ένα χρόνο τα μέτρα για να κατασκευάσει μια βιβλιοθήκη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιερού Ιδρύματος. Φέτος η βιβλιοθήκη που στολίζει πλέον το Κέντρο, γέμισε με βιβλία και εγκυκλοπαίδειες για την ιστορία του Πόντου. Αναμεσά τους και μια εγκυκλοπαίδεια με τους Αγίους του Πόντου.

Η οικογένεια του Σάββα Γερασιμίδης έρχεται κάθε χρόνο από την Φιλαδέλφεια για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφίες: ETA PRESS και Γιώργος Σαμαράς

Στο τέλος και πριν ο Επίσκοπος αποχωρήσει από την Ιερά Μονή, ένας προσκυνητής προθυμοποιήθηκε να του αφιερώσει τραγούδι το οποίο και τραγούδησε ο ίδιος.

Η έκπληξη όμως ήρθε όταν οι φίλοι και οι συγγενείς του ιδρυτή και πρώην προέδρου του ιερού ιδρύματος του κ. Βασίλη Βασιλειάδη παρουσίασαν μια μεγάλη τούρτα με την ευκαιρία των 86ων γενεθλίων του. Τις ευχές του στον πατέρα κ. Βασιλειάδη εξέφρασε και ο Επίσκοπος Αθηναγόρας και όλοι οι παρευρισκόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Επίσκοπος παίρνοντας το μικρόφωνο τραγούδησε το γνωστό τραγούδι των γενεθλίων «Happy Birthday», σε τρεις γλώσσες. Στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γερμανικά.

Ο πατέρας κ. Βασιλειάδης παρακολουθεί μέχρι σήμερα στενά την πορεία του ιδρύματος και πριν μερικά χρόνια αγωνιούσε καθημερινά για το μέλλον.

Βλέποντας όμως τις τελευταίες κινήσεις με τις αγορές των οικοπέδων και την καλή πορεία των πρωτοβουλιών του Δ.Σ. διαπίστωσε ότι το Ίδρυμα βρίσκεται σε καλά χέρια.

Αυτή την πορεία, που προσπάθησε να χαράξει και ο ίδιος από την αρχή, σε κλίμα πάντα ενότητας και συνεργασίας με όλους τους φορείς.

Καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή το μεσημέρι, πάνω από τις εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος πετούσαν με δεξιοτεχνία αεροπλάνα, σύγχρονα αλλά και παλαιότερα καθώς και στρατιωτικά και πολιτικά ελικόπτερα που έπαιρναν μέρος στο ετήσιο αεροπορικό σόου που διεξήχθη στο γειτονικό αεροδρόμιο του Γουέστ Μίλφορντ.

Ένα ακόμα ευχάριστο διάλειμμα από την καλοκαιρινή ραστώνη για όσους αποφάσισαν  να ανηφορίσουν προς την Παναγία Σουμελά. Άλλωστε πολλοί ήταν εκείνοι που σήκωσαν τα κινητά τηλέφωνα για να απαθανατίσουν είτε με βίντεο είτε με φωτογραφίες το σπάνιο και μοναδικό αυτό υπερθέαμα.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.