ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορικός, ελληνοπρεπής και λαμπερός με όλη την σημασία της λέξεως ήταν ο γάμος του Σπυρίδωνα Κοκόση και της Αναστασίας – Γεωργίας Ράμπου που έλαβε χώρα το Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021.  Ήταν ιστορικός διότι ήταν αν όχι ο πρώτος, τουλάχιστον ένας από τους ολίγους μαζικούς γάμους που έλαβαν χώρα στην μετά κορωνοϊού εποχή και υπενθύμισε σε όλους ότι η κοινωνική ζωή στη Νέα Υόρκη άρχισε ήδη να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ήταν ελληνοπρεπής διότι οι νεόνυμφοι αν και γεννήθηκαν στη Νέα Υόρκη ομιλούν άπταιστα τα ελληνικά και ο γάμος τους θύμισε σε όλους τους γάμους που γίνονται στην Κεφαλονιά, απ’ όπου κατάγεται ο γαμπρός και την Ήπειρο από όπου κατάγεται η νύφη.

Ήταν μια από τις ελάχιστες, αν όχι η πρώτη φορά, για τα δεδομένα των δύο τελευταίων δεκαετιών που ήταν δύσκολο να καταλάβεις εάν οι καλεσμένοι προέρχονται από την πλευρά της νύφης ή και του γαμπρού. Ήταν όμως η πρώτη φορά που οι καλεσμένοι ήταν γνωστοί και ρωτούσαν ο ένας τον άλλο εάν είναι καλεσμένος της νύφης ή του γαμπρού.

Και αυτό διότι στην Αμερική εν έτη 2021 τα 90% των γάμων είναι μικτοί, ενώ οι γαμπροί και οι νυφάδες ανήκουν στην τρίτη και στην τέταρτη γενιά των ομογενών.

Ο εν λόγω γάμος ήταν λαμπερός και συνδύαζε την λάμψη του Χόλιγουντ με την παράδοση του Βυζαντίου, της Κεφαλονιάς και της Ηπείρου.

Οι νεόνυμφοι

Η Αναστασία – Γεωργία είναι κόρη του Γιώργου Ράμπου, που είναι ευρύτερα γνωστός λόγω της ενασχόλησής του με την μουσική και της Αθηνάς Ράμπου, ενώ ο Σπυρίδων Κοκόσης είναι γιος του επιχειρηματία και προέδρου του ιστορικού Συλλόγου Κεφαλλήνων «Νέας Υόρκης «Αίνος» Βασιλείου Κοκόση και της Ευτυχίας Κοκόση.

Ο Σπυρίδων μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις των γονέων του και είναι διευθυντής εστιατορίων, ενώ η Αναστασία – Γεωργία είναι δασκάλα σε δημόσιο σχολείο του Φλάσινγκ.

Ο κουμπάρος Αργύρης Νικολαϊδης ενώ φοράει τις βέρες στους νεόνυμφους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμφότεροι ομιλούν άπταιστα τα ελληνικά και κατά την διάρκεια του γαμήλιου γλεντιού απέδειξαν ότι έχουν διδαχτεί τους χορούς και τις παραδόσεις του τόπου καταγωγής των.

Η Αναστασία μεγάλωσε στους κόλπους της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και ο Σπυρίδων στους κόλπους του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν και χθες διαπιστώσαμε κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της Νέας Υόρκης. Το μυστήριο των αρραβώνων το τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Γερασίμου, π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος και του γάμου ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, π. Παύλος Παλαιστίδης.  

Με τα κλαρίνα ξεπροβόδισαν τη νύφη

Το μεσημέρι του Σαββάτου η 195η Οδούς του Φλάσινγκ αντηχούσε από το κλαρίνο του Γιώργου Μπεζάνη και της κομπανίας του που αναβίωσαν το έθιμο του ξεπροβοδίσματος της νύφης από το πατρικό της. Οι ομογενείς γείτονες απολάμβαναν το θέαμα και χειροκροτούσαν, ενώ οι Αμερικανοί συμπολίτες τους μετά τα αρχικά ερωτήματα άρχισαν και αυτοί να απολαμβάνουν το έθιμο.

Το μυστήριο του γάμου έλαβε χώρα στον περικαλλή ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ που είχε πλημμυρίσει από τους συγγενείς και φίλους των δύο οικογενειών, οι οποίοι προσήλθαν ως μάρτυρες στο μυστήριο των αρραβώνων και των στεφάνων που έλαβε χώρα στον σολέα του ιερού ναού.

Τα χαμογελαστά και λαμπερά πρόσωπα του Σπυρίδωνα και της Αναστασίας Γεωργίας, του αναδόχου Αργυρίου Νικολαΐδη και των φίλων του γαμπρού και της νύφης καθιστούσαν ακόμη πιο λαμπερό ναό.

Οι νουθεσίες του π. Παύλου Παλαιστίδη και του π. Παναγιώτη Παπαζαφειροπούλου συγκίνησαν τους νεόνυμφους και οι ευχές τους ενώθηκαν με τις ευχές των τριακοσίων περίπου συγγενών και φίλων.

Οι γονείς του γαμπρού Βασίλειος και Ευτυχία Κοκόση και οι συγγενείς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το γαμήλιο δείπνο

Αμέσως μετά οι νεόνυμφοι, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι μετέβησαν στο φιλόξενο ομογενειακό κέντρο «The Venetian» στο Γκάρφιλντ της Νέας Ιερσέης για το καθιερωμένο γαμήλιο γεύμα.

Η μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων ήταν στολισμένη, λες και συναγωνίζονταν τα κάλλη των νεόνυμφων και δημιουργούσε μια αίσθηση ευφορίας σε όλους. Οι πολυμελείς ορχήστρες του Νίκου Κούτρα και του Γιώργου Μπεζιάνη και τα εφέ που αξιοποίησαν για να υποδεχτούν τους νεόνυμφους δημιουργούσαν σε όλους την αίσθηση πως συμμετείχαν σε μια υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ.

Το κλαρίνο του Γιώργου Μπεζιάνη τους προσγείωσε ομαλά και τους έδωσε το έναυσμα να ξεφαντώσουν μέχρι αργά τα μεσάνυχτα.

Οι «Αναμνήσεις» εύχονται βίο ανθόσπαρτο και με πολλούς απογόνους στους νεόνυμφους.

Δεξιά οι γονείς και οι συγγενείς της νύφης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι νεόνυμφοι ενώ εισέρχονται στο ναό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Παύλος Παλαιστίδης, ενώ ετοιμάζεται να διαβάσει το Ευαγγέλιο , ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος οι οι νεόνυμφοι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο κατάμεστος ναός του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το μυστήριο του αρραβώνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Σπυρίδων Κοκόσης και η Αναστασία – Γεωργία Ράμπου, ενώ εισέρχονται στο ναό για τον Χορό του Ησαϊα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι νεόνυμφοι Σπυρίων Κοκόσης και Αναστασία- Γεωργία Ράμ,που, ο ανάδοχος Αργύρης Νικολαϊδης και οι ιερείς, π. Παύλος Παλαιστίδης, αριστερά και ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι νεόνυμφοι μετά τον Χορό του Ησαΐα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Σπυρίδων Κοκόσης και η Αναστασία – Γεωργία Ράμπου ενώ εξέρχονται από το ναό και οι προσκεκλημένοι, ενώ ετοιμάζονται να ρίξουν το ρύζι να ριζώσουν, που λέει και ο λαός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι νεόνυμφοι με τα παρανυφάκια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Σπυρίδων και η Αναστασία – Γεωργία Ράμπου ενώ χορεύουν τον πρώτο χορό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο γάμος του Σπυρίδωνα Κοκόση και της Αναστασίας – Γεωργίας Ράμπου ξεκίνησε με τα εφέ του Χόλιγουντ και με τα δολάρια, τα οποία έπεφταν βροχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Σπυρίδων Κοκόσης ενώ χορεύει με την μητέρα του Ευτυχία ο πατέρας του Βασίλειος Κοκόσης και η νύδη, η οποία του ρένει με μονοδόλαρα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα που κράτησε μετά τα μεσάνυχτα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο νύφη Αναστασία – Γεωργία Ράμπου και οι πεθεροί της Ευτυχία και Βασίλειος Κοκόσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Αναστασία – Γεωργία Ράμπου ενώ ετοιμάζεται να προσφέρει στον Σπυρίδωνα Κοκόση την τούρτα του γάμου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Συγχαρητήρια πολλά στο ζευγάρι
    Να ζήσουν και καλούς απογόνους

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.