Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οι Έλληνες στο Χόλιγουντ την Εποχή του Βωβού Κινηματογράφου»

0
Το εξώφυλλο του βιβλίου «Οι Έλληνες στο Χόλιγουντ την Εποχή του Βωβού Κινηματογράφου».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Διασποράς «HAP / Μνήμες» το λεύκωμα «Οι Έλληνες στο Χόλιγουντ την Εποχή του Βωβού Κινηματογράφου».

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και ιδρυτής του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Διασποράς «HAP / Μνήμες», Δρ. Νίκος Αλεξίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κυκλοφορία του βιβλίου και τόνισε ότι αποτελεί το καλύτερο δώρο για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.              

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για μια γλαφυρή εξιστόρηση της ζωής και της δράσης δεκάδων άγνωστων ως σήμερα Ελλήνων ηθοποιών, παραγωγών και αιθουσαρχών, μεταναστών στις ΗΠΑ, από τις απαρχές του βωβού κινηματογράφου έως το 1930, πολλοί από τους οποίους ακόμα και σήμερα είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό αλλά και στους ίδιους τους ιστορικούς της 7ης τέχνης.
Το λεύκωμα είναι προϊόν πολυετούς έρευνας των Φώντα Λάδη και Νίκου Θεοδοσίου και περιλαμβάνει ονόματα, όπως ο ηθοποιός Δημήτρης Μήτσουρας, οι αδελφοί Γιώργος και Πέτρος Ρήγας, ο Δημήτρης Αλεξίου, ο Γιώργος Κουλούρης, η ανακάλυψη του Σεσίλ Ντεμίλ -πρώην πράκτορας- Ρίτα Καρίτα, ο παραγωγός Αντώνης Ξυδιάς και λεπτομέρειες για το έργο τους περιέχονται στο πρώτο και το δεύτερο μέρος του λευκώματος.

Το τρίτο μέρος του βιβλίου μας ξεναγεί στη μυθιστορηματική ζωή του Αλέξανδρου Πανταζή, που παιδί ακόμα, μπάρκαρε από την Άνδρο και έφτασε στις ΗΠΑ, όπου έχτισε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, το μεγαλύτερο δίκτυο αιθουσών θεάτρου και κινηματογράφου, κάποιες από τις οποίες λειτουργούν με το όνομά του ακόμα και σήμερα.
Το λεύκωμα, που κυκλοφορεί σε αγγλική έκδοση περιέχει, εκτός από τα εντυπωσιακά, πρωτότυπα στοιχεία, και δεκάδες σπάνια ντοκουμέντα, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που για πρώτη φορά έρχονται στο φως.
Το έργο εντάσσεται στη σειρά των εκδόσεων «HAP/Μνήμες», (Hellenic American Project – HAP),  που ίδρυσε και διευθύνει στο Queens College, CUNY, ο ποιητής και πανεπιστημιακός Νίκος Αλεξίου.

Η έκδοση του λευκώματος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στόχος του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Διασποράς «HAP/Μνήμες» είναι η έκθεση ολόκληρου του αρχείου του Θανάση Λυμπέρη και άλλα, συναφή με το θέμα υλικά, στο φυσικό χώρο του Μουσείου του HAP, στο Πανεπιστήμιο του Κουίνς Κόλλετζ, καθώς και η δημιουργία ενός σχετικού ντοκιμαντέρ.

Όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν το εν λόγω, αλλά και άλλα βιβλία των εκδόσεων«HAP / Μνήμες» καλούνται να κάνουν κλικ στο https://hapsoc.org/product/books/

Η ελάχιστη προτεινόμενη δωρεά είναι  $40.00. Η αφορολόγητη δωρεά θα βοηθήσει στην υποστήριξη του Hellenic American Project (HAP) για να συνεχίσει την έρευνα, την τεκμηρίωση και την προώθηση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.