ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το 31ο Ελληνικό Πανηγύρι της κοινότητας της Κοίμησης της Θεοτόκου στην πόλη Ίρι (Erie) της Πενσιλβάνια είναι από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της πόλεως και κέντρισε το ενδιαφέρον των τοπικών μέσων ενημέρωσης. .

Το πανηγύρι διήρκησε τρεις μέρες και, όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος του φεστιβάλ Μάικ Γιάνους (Michael Geanous)  ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα των τελευταίων ετών.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 5ης Ιουλίου 2019 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 7η Ιουλίου 2019 με την κλήρωση του λαχείου.

Στιγμιότυπο από τα πολιτιστικά δρώμενα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτας Βλάχου.

Ο κ. Γιάνους, ο οποίος ηγείται του φεστιβάλ, τα τελευταία 18 χρόνια, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τα στελέχη και τα μέλη και τις δεκάδες των εθελοντών που εργάστηκαν άοκνα τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όσο και κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν πολλοί ομογενείς από το Κολόμπους και το Κλίβελαντ Οχάιο, το Πίτσμπουργκ και τις άλλες μεγαλουπόλεις της Πενσιλβάνιας, οι οποίοι απόλαυσαν την ελληνική φιλοξενία και τα πολιτιστικά δρώμενα.

Ερωτηθείς για τα δρώμενα ο κ. Γιάννος επεσήμανε ότι την παράσταση έκλεψαν τα χορευτικά της κοινότητας και το χορευτικό Τμήμα από το Πίτσμπουργκ.

Το χορευτικό του Πίτσμπουργκ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτας Βλάχου.

Το βράδυ του Σαββάτου οι ομογενείς και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα.

Ερωτηθείς για τα έσοδα του φεστιβάλ ο κ. Γιάννους επεσήμανε ότι κυμάνθηκαν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και ότι τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών για την εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας. Ένα μέρος των εσόδων θα διατεθούν και για την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και κυρίως για τη στέγη και την αναπαλαίωση των εικονογραφιών.

Τα περισσεύματα του φεστιβάλ, όπως επεσήμανε, τα προσέφεραν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς της πόλεως.

Το ζαχαροπλαστείο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτας Βλάχου.

Η Παναγιώτα Βλάχου κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις Αναμνήσεις επεσήμανε ότι ακόμη και την πρώτη μέρα του φεστιβάλ οι ομογενείς και οι άλλοι κάτοικοι αγνόησαν την τρομερή ζέστη και είχαμε πάρα πολύ κόσμο.

«Το Σάββατο ήταν επιτυχές και όλοι κάθισαν μέχρι πολύ αργά το βράδυ και διασκέδασαν τα βεγγαλικά και πολύ χορό και ποτό. Η Κυριακή μας ήταν δροσερή με 75 βαθμούς. Οι επισκέπτες μας ήταν πολλοί και απόλαυσαν το φαγητό και τους χορευτές μας που χόρεψαν με πιο ευκολία καθώς δεν ήταν ο ήλιος τόσο καυτός.

Η κοινότητα της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι η μοναδική ελληνική κοινότητα στην ακριτική πόλη της Πενσιλβάνιας και το ελληνικό πανηγύρι έχει καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του Ιουλίου.

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτας Βλάχου.

Η εν λόγω κοινότητα έχει πολύ δυναμική Ελληνορθόδοξη Νεολαία, τρία χορευτικά, κατηχητικό και ελληνικό σχολείο.

Οι ομογενείς στο Ίρι είναι λίγοι σε σχέση με άλλες εθνικές ομάδες, παρά ταύτα θεωρούνται από τις πιο δυναμικές εθνικές ομάδες διότι όλοι τους είναι επιτυχημένοι, καλοί οικογενειάρχες, ενώ τα παιδιά τους είναι σπουδασμένα και διαπρέπουν σε όλους τους τομείς.

Η αγορά του 31ου Πανηγυριού της κοινότητας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Ιρι Πενσιλβάνιας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτας Βλάχου.
Το περίπτερο με τα έργα τέχνης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτας Βλάχου.
Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτας Βλάχου.
Τα περίπτερα του φεστιβάλ στην πόλη Ιρι της Πενσιλβάνιας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτας Βλάχου.
Τα περίπτερα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτας Βλάχου.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.