ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ξεκινάμε δουλειά και ζητούμε την υποστήριξη των ομογενών για τον Άγιο Νικόλαο», δήλωσε στις «Αναμνήσεις» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος λίγες ώρες μετά την ιστορική επίσκεψη του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η επίσκεψη έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης, 2 Δεκεμβρίου 2029 και μπορεί χωρίς την παραμικρή αμφιβολία να θεωρηθεί ιστορική, διότι τόσο ο κυβερνήτης όσο και Αρχιεπίσκοπος συμφώνησαν για την επανέναρξη των εργασιών εντός των εξήντα πρώτων ημερών του 2020.

Η συνάντηση των δύο αντρών έτυχε μεγαλύτερης προβολής στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διότι ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου είναι το μοναδικό έργο στο οποίο προ δύο και πλέον ετών διακόπηκαν οι εργασίες λόγω έλλειψης χρημάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» για την επίσκεψη του κ. Κουόμο ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε: «Η επίσκεψη του κυβερνήτη στην Αρχιεπισκοπή σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών για τον Άγιο Νικόλαο. Όλο αυτό το εξάμηνο μετά την ενθρόνισή μου δεν έκανα κάποια επίσημη δήλωση, αλλά εργαζόμασταν με τα στελέχη και τους συνεργάτες μου πολύ σκληρά και εντατικά γι’ αυτή την ημέρα.

Από σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ξεκινάμε τη δουλειά. Ζητάω την ενίσχυση και την υποστήριξη όλων των ομογενών. Όσων δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα ζητώ τις προσευχές τους και όσων μπορούν ζητώ και την οικονομική τους συμβολή σ’ αυτή την πανεθνική, παναμερικανική και πανελληνική προσπάθεια να χτίσουμε ένα μνημείο της Ορθοδοξίας, του ελληνισμού και του χριστιανισμού, το οποίο θα μας κάνει υπερήφανους όλους μας και θα είναι η μεγαλύτερη μαρτυρία μας στην αμερικανική κοινωνία».

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε: «Εντός εξήντα ημερών, όπως δήλωσα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Είμαστε χαρούμενοι, έχουμε μεγάλη αγωνία όμως γιατί είναι αρκετά τα χρήματα που πρέπει να συγκεντρωθούν και επομένως και από σήμερα ξεκινάμε επιστράτευση όλων των δυνάμεων της ομογένειας και του έθνους μας», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.  

Ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ εισέρχονται στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Είναι η πρώτη φορά μετά την ενθρόνισή του που ο κ. Ελπιδοφόρος μέσω των «Αναμνήσεων» αναφέρεται στον έρανο και μάλιστα ανακοίνωσε ότι «θα αναλάβει πανστρατιά για την εξασφάλιση των χρημάτων που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου».

Ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Τζον Κατσιματίδης, επεσήμανε ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει τα 90% των χρημάτων που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου. 

Βάσει τα επίσημα στοιχεία της Αρχιεπισκοπής όταν διακόπηκαν οι εργασίες υπολείπονταν 40 εκατομμύρια. Άρα βάσει των δηλώσεων του κ. Κατσιματίδη σήμερα υπολείπονται 4 εκατομμύρια δολάρια (που αντιστοιχούν στα 10%).

Από αριστερά διακρίνονται οι Αντριου Κουόμο, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Στην πράξη όμως το κόστος της ανέγερσης του ναού θα είναι μεγαλύτερο λόγω της καθυστερήσεων των δύο και πλέον ετών και δεν αποκλείεται το έργο να στοιχίσει πάνω από ενενήντα εκατομμύρια δολάρια.  

Η συνάντηση

Στην συνάντηση του κ. Κουόμο με τον Ελπιδοφόρο παραβρέθηκαν ο αρχιερατικός επίτροπος, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο εκτελεστικός Διευθυντής της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης (The Port Authority of New York and New Jersey του Port Authority), Ρικ Κόττον (Rick Cotton), ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης, ο  πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Φίλων Αγίου Νικολάου, Ντένις Μιλ (Dennis Mehiel) και Μιχάλης Ψαρός, αντίστοιχα.

Από αριστερά οι Αντριου Κουόμο, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Μετά το πέρας της συνάντησης τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο προέβησαν σε δηλώσεις και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι με την ανατολή του νέου έτους θα ξεκινούν το έργα για την ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Από αριστερά ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο κ. Άντριου Κουόμο και π, Αλέξανδρος Καρλούτσος. Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο και ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο κ. Άντριου Κουόμο. Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ δείχνει στον κυβερνήτη τη μακέτα του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Από αριστερά διακρίνονται οι Ρικ Κόττον (Rick Cotton), Αντριου Κουόμο, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Ντένης Μιλ, και Μιχάλης Ψαρρός. Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο. Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOS
H.E. Archbishop Elpidophoros welcomed to The Archdiocese NY State Andrew Cuomo and discussed the future building of St. Nicholas Greek Orthodox National Shrine Church at Ground Zero.rrrPHOTOS: © GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Από αριστερά διακρίνονται οι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Αντριου Κουόμο και Ρικ Κόττον (Rick Cotton). Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Από αριστερά οι π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Ρικ Κότον. Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOS.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.