ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η «Krinos Foods» είναι ευρύτερα γνωστή ως η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής, παραγωγής και διανομής ελληνικών και άλλων μεσογειακών προϊόντων στην Βόρεια Αμερική. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος και ο καλύτερος πρεσβευτής των ελληνικών προϊόντων στην Αμερική και συνάμα ένας από τους σταθερούς «επενδυτές» στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες τροφίμων, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στην διεύθυνση 1750 Bathgate Ave, Bronx, New York, 10457, αλλά και στην Καλιφόρνια, στην Ατλάντα, στο Σικάγο, στο Μόντρεαλ, το Τορόντο και στο Βανκούβερ του Καναδά.

Ιδρύθηκε προ 64 ετών και συγκεκριμένα το 1958 στο Τραϊμπέκα του Μανχάταν από τον αείμνηστο Ιωάννη Μοσκαχλαϊδή, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με την εισαγωγή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων τόσο στη Νέα Υόρκη, όπου ως γνωστόν διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνισμού των ΗΠΑ, όσο και σ’ άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου κατοικούσαν και διέπρεπαν οι Έλληνες.

Οι επιβλητικές εγκαταστάσεις και οι τοιχογραφίες που εντυπωαιάζουν τον επισκέπτη.

Δύο περίπου δεκαετίες μετά την ίδρυσή της η «Krinos Foods» μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, οι οποίες της παρείχαν την δυνατότητα να επεκτείνει την δραστηριότητα της όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον Καναδά.

Προ 25 και πλέον ετών τα ηνία της εταιρείας τα ανέλαβε ο γιος του ιδρυτή ο Έρικ Μοσκαχλαϊδής, ο οποίος κατάφερε να την αναβαθμίσει και να την προετοιμάσει για το επόμενο άλμα και συγκεκριμένα την δημιουργία των υπερσύγχρονων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στο Μπρόνξ.

Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων, που καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, έγιναν τον Ιούνιο του 2016 και κατά τη διάρκεια τους τόσο τα ομογενειακά, όσο και μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, κάλυψαν το γεγονός για τρεις βασικούς λόγους.

Ο πρώτος σχετίζονταν με το μέγεθος της επένδυσης της τάξεως των 25 εκατομμυρίων δολαρίων, που υλοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος της «Krinos Foods» Κυριάκος Βεργυρής.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζονταν με την ανάπλαση του χώρου, που για μισό περίπου αιώνα παρέμεινε ανεκμετάλλευτος, καθώς τον Απρίλιο του 1956 το υπάρχον μέχρι τότε οικοδόμημα είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός και σ’  αυτό άφησαν την τελευταία τους πνοή 6 πυροσβέστες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια ψυχών όλων των εποχών για το Πυροσβεστικό Σώμα του Μπρόνξ.

Η εταιρεία «Krinos Foods» αποφάσισε τιμήσει την μνήμη τους και τοποθέτησε επιμνημόσυνη πλάκα για τους ήρωες πυροσβέστες στην Βορειοδυτική γωνία του κτιρίου. Τα αποκαλυπτήρια της έγιναν στις 4 Απριλίου 2016 ανήμερα της 60ής επετείου της εν λόγω τραγωδίας.

Ο τρίτος λόγος σχετίζονταν με τις κτιριακές εγκαταστάσεις αυτές καθαυτές, διότι θεωρήθηκαν (state of the art facility) και μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις. Στην οροφή του κτιρίου εγκαταστάθηκαν 1,743 φωτοβολταϊκοί πίνακες, οι οποίοι καλύπτουν το 70% των αναγκών του για ενέργεια.

Οι τρεις πλευρές των εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα η ανατολική, η δυτική και η βόρεια πλευρά του κτιρίου καλύπτονται από τις τοιχογραφίες του Victor Matthews, Kenny Scharf και Misha Most αντίστοιχα.

Το κτιριακό συγκρότημα ανεγέρθηκε σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων (acres) και ο εσωτερικός χώρος ανέρχεται σε περίπου 4,000,000 κυβικά πόδια. Παράλληλα έχει δύο χώρους στάθμευσης οχημάτων και οκτώ πύλες φορτοεκφόρτωσης φορτηγών και containers.

Το περίπτερο της εταιρείας “Krinos Foods” στην διεθνή έκθεση τροφίμων της Νέας Υόρκης του 2019.. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο αποθηκευτικός χώρος έχει ύψος 36’ (12 μέτρα). Το ένα τέταρτο του χώρου αποτελείται από ψυγεία και κατάψυξη, ενώ τον υπόλοιπο χώρο καταλαμβάνουν προϊόντα ξηρού φορτίου που φυλάσσονται σε κλιματιζόμενο περιβάλλον.

Και οι καινοτομίες που υιοθέτησε και εφάρμοσε η «Krinos Foods» είναι άπειρες. Μεταξύ αυτών μπορούμε και πρέπει να αναφέρουμε το σύστημα διαχείρισης των προϊόντων γνωστό ευρύτερα ως «Warehouse Management System (WMS)», το οποίο παρέχει την δυνατότητα στο προσωπικό και στους ιθύνοντες της εταιρείας να γνωρίζουν την κίνηση και επάρκεια των προϊόντων. Παράλληλα η εταιρία λειτουργεί βάσει SFQ «Safe Quality Food Certification», μία πιστοποίηση που εξασφαλίζει στους καταναλωτές τη διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα της παράγονται και διανέμονται κάτω από τα πιο αυστηρά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων.

Τα υπερσύγχρονα γραφεία της “Krinos Foods”

Τα γραφεία

Στις εν λόγω εγκαταστάσεις στεγάζονται και τα κεντρικά γραφεία της «Krinos Foods» τα οποία είναι ευάερα, ευήλια και υπόδειγμα ως προς την διαρρύθμιση και τις συνθήκες εργασίας των στελεχών της.

Εισερχόμενος κανείς εντυπωσιάζεται από τον εκθεσιακό χώρο με την φωτογραφία της αιωνόβιας ελιάς με φόντο την θάλασσα και στον οποίο εκτίθενται τα ελληνικά προϊόντα, καθώς επίσης και τα προϊόντα με την επωνυμία «Krinos».

Ο πρόεδρος της «Krinos Foods» Κυριάκος Βεργυρής και ο διευθυντής πωλήσεων Θανάσης Ματσιώτας μας ξενάγησαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Και μπορούμε να πούμε χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι αισθανθήκαμε το ίδιο δέος και την ίδια υπερηφάνεια που αισθανθήκαμε τον Ιούνιο του 2016 όταν ο οραματιστής αυτού του θαύματος, Έρικ Μοσκαχλαϊδής, μία περίπου εβδομάδα πριν την λαμπρή τελετή των εγκαινίων μας ξενάγησε στους χώρους και μας έδωσε την δυνατότητα να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είχαν χαρακτηρίσει την εν λόγω επένδυση μια από τις μεγαλύτερες και πολλά υποσχόμενες επενδύσεις στο Μπρόνξ.

H βαρελίσια φέτα.

Τόσο ο κ. Βεργυρής, όσο και ο κ. Ματσιώτας μίλησαν με υπερηφάνεια για την αποστολή της «Krinos Foods» αλλά και την αποκλειστική και μακροχρόνια συνεργασία της εταιρίας με πολύ γνωστούς προμηθευτές όπως «Amita – 3E», «Apollo», «Athens», «Attiki», «Bravo», «Epsa», «Haitoglou – Macedonikos», «ION», «Jotis»,  «Karalis», «Μatis», «Melissa», «Minerva», «Saradis», «Zanae».

Με την ίδια υπερηφάνεια μίλησαν και για τα προϊόντα επωνυμίας «Krinos»  όπως ταραμά, ταραμοσαλάτα, ταχίνι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές απλές και γεμιστές, για μια μεγάλη ποικιλία και γκάμα τυροκομικών προϊόντων όπως Βλαχοτύρι, Κεφαλογραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Μανούρι, Μυζήθρα, Χαλούμι, Φέτα, και τόνισαν χαρακτηριστικά ότι η επωνυμία είναι ταυτόσημη με την ποιότητα. Όλα τα προϊόντα της εταιρίας επιλέγονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και υποβάλλονται στους ενδεδειγμένους ελέγχους για την πιστοποίηση της ποιότητας και των θρεπτικών αξιών.

Τόσο τα προϊόντα με την επωνυμία «Krinos» όσο και οι άλλες επωνυμίες, παρακολουθούνται και ελέγχονται από το τμήμα διασφάλισης ποιότητας της εταιρίας, τόσο στους χώρους παραγωγής όσο και της τυποποίησης.

Οι ελιές

Η ιστοσελίδα

Η «Krinos Foods» δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς και διανομείς προϊόντων για την Ελληνική, Αραβική, και ευρύτερη εθνική αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά επίσης καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της Αμερικανικής και Καναδικής αγοράς.

Τα στελέχη και οι πωλητές της έχουν πολυετή πείρα και τόσο ο κ. Βεργυρής όσο και ο κ. Ματσιώτας επεσήμαναν ότι μια από τις προτεραιότητες τη διοίκησης είναι η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού και όλων των εργαζομένων της εταιρίας.

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της “Krinos Foods”.

Η νέα ιστοσελίδα της εταιρείας https://www.krinos.com  είναι εύχρηστη και φιλική όχι μόνο προς τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους διανομείς της εταιρείας, αλλά προς όλους όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή και να προσθέσουν τα προϊόντα τους στα ράφια των καταστημάτων τους.

Στην ιστοσελίδα βρίσκουμε πλήρη κατάλογο των προϊόντων της εταιρίας, με δυνατότητας αναζήτησης ανά κωδικό, επωνυμία, είδος, χώρα προέλευσης και προϊοντική πιστοποίηση. Ένα πολύ εύχρηστο και φιλικό για το χρήστη ευρετήριο, όπου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα μπορέσει να ανακαλύψει όλα τα προϊόντα που έχει η «Krinos Foods» στη γκάμα της.  

Επιπλέον των παραπάνω, στην ιστοσελίδα της εταιρίας, μπορεί κανείς να βρει πάνω από 100 συνταγές, σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες φαγητών και εδεσμάτων στα οποία αρέσκονται οι Αμερικανοί και οι Καναδοί, καθώς επίσης και σχετικές ταινίες μαγειρικής.

Ο ψηλοτάβανος αποθηκευτικός χώρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο χώρος συσκευασίας των προϊόντων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι υπερσύχρονες αποθήκες.
Οι υπερσύγχρονες αποθήκες.
-Advertisement / Διαφήμιση-

2 COMMENTS

  1. Καλά όλ’αυτά …. αλλά να μην ξεχνάμε τα τυριά
    που έφερε από την Ρουμανία την εποχή του
    Τσερνόμπιλ γιατί τότε ήταν το Τσερνόμπιλ
    και σήμερα είναι τα ασβοστάλ…..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.