ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα μεταναστευτικά, το κτηματολόγιο, τα κληρονομικά, τα στρατολογικά και άλλα νομικά θέματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι ομογενείς και οι Έλληνες μετανάστες βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης, 13ης Ιουνίου 2019, ο όμιλος «Markou Global Legal Group» με κεντρική ομιλήτρια την ιδρύτρια και πρόεδρο του ομίλου, κ. Μαρία Μάρκου.

Η εκδήλωση κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια οργανωμένη και έλαβε χώρα στο Αρχιεπισκοπικό Κέντρο στην Αστόρια, το οποίο είχε κατακλυστεί από ομογενείς, συνεργάτες, φίλους και πελάτες του ομίλου.

Όλα ξεκινώντας από την υποδοχή του κόσμου με ένα πορφυρό τριαντάφυλλο, την ομιλία και τη συζήτηση που ακολούθησε, μέχρι και τη δεξίωση ήταν άρτια οργανωμένα και τόσο η κ. Μάρκου όσο και οι συνεργάτες της δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του κοινού.

Ο παραγωγός του «Hellas-FM» Ανδρέας Χατζηιωάννου, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο της Μαρίας Μάρκου και στην κοινωνική της προσφορά.  

«Η Μαρία είναι πρώτα από όλα άνθρωπος και μετά δικηγόρος» επεσήμανε ο κ. Χατζηιωάννου.

Η ομιλία της κ. Μάρκου εστιάστηκε σε ζητήματα που αφορούν τους ομογενείς και τους Έλληνες που έρχονται στις ΗΠΑ μέσω της ESTA, στους φοιτητές, καθώς επίσης και τη νέα γενιά των μεταναστών, η οποία ήρθε την  τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης στη γενέτειρα.

Η Μαρία Μάρκου και ο Ανδρέας Χατζηιωάννου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε και στα θέματα που σχετίζονται με τα ταξίδια των ομογενών  στη γενέτειρα και κυρίως με τις άδειες οδηγήσεως και την χρήση των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων εξωτερικού στη γενέτειρα.

Η κ. Μάρκου επεσήμανε ότι οι αμερικανικές άδειες οδηγήσεως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως πρέπει να συνοδεύονται με διεθνή άδεια οδηγήσεως (International Driving Permit – IDP) τις οποίες εκδίδει η ΑΑΑ. Ο άδειες αυτές εκδίδονται σε δέκα γλώσσες και ισχύουν σε 150 χώρες.

Εκτενή αναφορά έκανε και στα θέματα που αφορούν την ενημέρωση της οικογενειακής μερίδας στα ληξιαρχεία με τις γεννήσεις, το θάνατο, τον γάμο και τα πιθανά διαζύγια και την διαδικασία απόκτησης είτε ανανέωσης του ελληνικού διαβατηρίου.

Σε πρώτο πλάνο ο Κώστας Λαμπρόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης “Γέρος του Μωριά” Χρήστος Βουρνάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κ. Μάρκου συνέστησε στους ομογενείς να είναι νομοταγείς και τους υπενθύμισε ότι τα έγγραφα που προσκομίζουν σε διάφορες υπηρεσίες πρέπει να είναι μεταφρασμένα και επικυρωμένα από το Προξενείο και να φέρουν τη σφραγίδα Apostille, η οποία είναι εναρμονισμένη με τη Συνθήκη της Χάγης.

Εκτενή αναφορά έγινε στα κληρονομικά, στις διαθήκες – τις ιδιόγραφες, τις μυστικές και τις δημόσιες  – και συνέστησε στους ομογενείς ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς το καθεστώς των διαθηκών στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και την Κύπρου.

Παράλληλα εξήγησε τη διαφορά μεταξύ μιας εξουσιοδότησης και ενός πληρεξουσίου που οι ομογενείς συντάσσουν και επικυρώνουν στις προξενικές αρχές..

Ο κόσμος ενώ παρακολουθεί με ενδιαφέρον την ομιλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κτηματολόγιο και συνέστησε στους ομογενείς να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία άσχετα εάν αυτές αποτελούν πηγή εισοδήματος ή όχι.

Η κ. Μάρκου συνέστησε στους ομογενείς να απευθύνονται στους αρμόδιους – δικηγόρους και φοροτεχνικούς ή ορκωτούς λογιστές – κάθε φορά που βρίσκονται προ διλημμάτων σχετικά με περιουσιακά, τα φορολογικά και τα μεταναστευτικά ζητήματα.

Αναφερόμενη στη νέα γενιά των μεταναστών η κ. Μάρκου επεσήμανε ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και κάλεσε τους ομογενείς να τους δεχτούν με μια μεγάλη αγκαλιά.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά την ομιλία η κ, Μάρκου απάντησε στις ερωτήσεις του ακροατηρίου οι οποίες σχετίζονταν κυρίως με τα κληρονομικά, το κτηματολόγιο και τη μετανάστευση.

Ο  γενικός διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «HELLAS FM» Δημήτρης Φιλιππίδης εξήρε την συμβολή της κ. Μάρκου στις ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς επίσης και την προσφορά της στη ομογένεια και της απένειμε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του ιδιοκτήτη και προέδρου του σταθμού Νίκου Φύλα, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε μπόρεσε να παραστεί.

Ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής εξήρε την ευαισθησία της τιμώμενης για τα εθνικά θέματα, καθώς επίσης και για τις υπηρεσίες που παρέχει στην Παμμακεδονική, στο Σύλλογο Καστοριέων «Ομόνοια» και άλλους φορείς με την ιδιότητα της νομικής συμβούλου.

Σε πρώτο πλάνο ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Φώτης Γερασόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τις συζητήσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, Γεώργιος Κίτσιος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.