ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (www.mononews.gr) Μήνυση κατά δύο Ισραηλινών σε σχέση με το διεθνές κύκλωμα insider trading που φαίνεται πως είχε «πλοκάμια» σε πολλές χώρες, κατέθεσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Οι Τόμερ Φέινγκολντ, 40 ετών, και Ντοβ Μάλνικ, 42 ετών, όπως αναφέρει το Bloomberg κατηγορούνται σε αγωγή που κατέθεσε την Τρίτη η SEC στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ότι χρησιμοποίησαν εμπιστευτικές πληροφορίες για σχέδια συγχώνευσης εταιρειών στον ιατροφαρμακευτικό τομέα για να αποκομίσουν παράνομα κέρδη άνω των 4 εκατ. δολαρίων.

Τα ονόματα των δύο ανδρών έδωσε στην κατάθεσή του τον Ιανουάριο ο Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί, πρώην trader με έδρα τη Γενεύη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έβγαλε πάνω από 70 εκατ. δολάρια από το κύκλωμα στο οποίο είχε κομβικό ρόλο. Σύμφωνα με την SEC, Φέινγκολντ και Μάλνικ «έπαιξαν» με πληροφορίες που τους έδωσε ο Ντεμάν Ντεμπί, ο οποίος προσδιορίζεται στη δικογραφία ως «Trader A».

Ο Ντεμάν Ντεμπί, 49 ετών, δήλωσε ένοχος τον Οκτώβριο για 38 κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση του insider trading και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές Αρχές. Εν συνεχεία, τον Ιανουάριο, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, στο πλευρό των αμερικανικών Αρχών, στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, του πρώτου κατηγορούμενου που οδηγήθηκε ενώπιον ενόρκων σε αμερικανικό δικαστήριο, μετά τις πολυετείς έρευνες που οδήγησαν στην αποκάλυψη του κυκλώματος.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του πρώην προέδρου (Chairman) του Διοικητικού Συμβουλίου της Ariad Pharmaceuticals, που κρίθηκε ένοχος διότι φέρεται να μετέφερε εμπιστευτικές πληροφορίες για την εταιρεία στον Γιώργο Νίκα, ο οποίος, με τη σειρά του, τις μετέφερε στον Ντεμάν Ντεμπί, όπως κατέθεσε ο Ελβετός trader.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν όπου διεξάγεται η δίκη του ομογενή Τηλέμαχου Λαβίδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η SEC ισχυρίζεται τώρα ότι ο Ντεμάν Ντεμπί έπαιρνε τις πληροφορίες που μετέφερε στους Ισραηλινούς από τον Μπέντζαμιν Τέιλορ, πρώην τραπεζικό της Moelis & Co., και την Νταρίνα Γουίντσορ, πρώην στέλεχος της Centerview Partners. Στους Τέιλορ και Γουίντσορ, οι οποίοι συγκατοικούσαν στο Λονδίνο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά τους Ισραηλινούς, ο Ελβετός Μαρκ κατέθεσε στη δίκη του Λαβίδα ότι τους έδινε εμπιστευτικές πληροφορίες με αντάλλαγμα εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τη SEC, ο Μάλνικ πλήρωσε μία φορά τουλάχιστον τον Ντεμπί με μια τσάντα μετρητά και μία άλλη φορά με ένα πολυτελές ρολόι αγορασμένο από το Λος Άντζελες.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.