ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Καθώς θρηνούμε την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, και πονούμε για την Άλωση της Βασιλευούσης, ας μην λησμονούμε ότι για έξι περίπου αιώνες τώρα, και παρά την υποδούλωση, τα βασανιστήρια, την σκλαβιά, τις απειλές, την βία και τα μαρτύρια, η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, παραμένει ζωντανό και δυνατό», επισημαίνει στην εγκύκλιό του για την επέτειο της Άλωσης της Βασιλευούσης ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος.

Η άκρως συγκινητική εγκύκλιος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης προς τους κληρικούς, τους προέδρους και τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων, τις προέδρους και τα μέλη των Αδελφοτήτων της Φιλοπτώχου, τους δασκάλους και τους μαθητές, τη νεολαία και τους ευσεβείς χριστιανούς της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης εστάλη λίγες ώρες μετά την ιταμή πρόκληση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανάγνωση του κουρανίου ανήμερα της Άλωσης (29 Μαϊου) στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας και αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ο κ. Ευάγγελος αναφέρεται στην αποφράδα ημέρα της  πτώσεως της Κωνσταντινούπολης και τονίζει ότι «όλους αυτούς τους αιώνες που πέρασαν, οι Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως γνώρισαν και αντιμετώπισαν γενοκτονίες, πολιτισμικό σκοταδισμό, καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, με αποκορύφωμα δε την ενορχηστρωμένη και μεθοδική καταπίεση και τον υποβιβασμό της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που παρόλα αυτά ακόμα αποτελεί το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας και τον φωτεινό Φάρο, το «Φανάρι», που φωτίζει με την σοφία του την Οικουμένην και λάμπει με την καθαρότητα της πίστεώς του».

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Όλα τα παραπάνω συνεχίζουν με αμείωτη ένταση ακόμα και σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ευάγγελος και υπενθυμίζει σε όλους «το  χρέος και το καθήκον να σταθούμε σήμερα και πάντοτε στο πλευρό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, που κρατά άσβεστη την λαμπάδα της πίστεως εν μέσω εχθρών και διατηρεί την Ελληνική μας Σημαία υψωμένη».

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η αποφράδα ημέρα της πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, αποτελεί ημέρα μνήμης, συλλογισμού και θρήνου για όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς απανταχού της γης. Εκείνη την ημέρα, στις 29 Μαΐου του 1453, η Βασιλίδα των Πόλεων έπεσε στα χέρια των βαρβάρων, ο τελευταίος Αυτοκράτορας μαρτύρησε επί των τειχών, και ο λαός της Πόλεως έμελλε να υποταχθεί και να γευθεί την θλίψιν και τον διωγμόν στους αιώνες που θα ακολουθούσαν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος κατά τον Εσπερινό για την εορτή της Ινδίκτου, την αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Ετους, το βράδυ του Σαββάτου 31 Αυγούστου 2019. Φωτογραφίες: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Είναι αλήθεια ότι τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τότε αλλά και όλα όσα ακολούθησαν μέχρι της σήμερον, δεν μπορούν και δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν και να σβησθούν από την συνείδησιν των Ορθοδόξων Χριστιανών, και ιδιαιτέρως από τους ευσεβείς ανθρώπους που έλκουν την καταγωγή τους από τα αγιασμένα αυτά χώματα.

Εδώ και 600 περίπου χρόνια, οι πρόγονοί μας που έζησαν εκεί, και οι οποίοι προσπάθησαν και κατάφεραν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν την πίστη και τις παραδόσεις τους, υπέφεραν κάτω από από την Τουρκική κατοχή, αφού συστηματικά οι δυνάμεις του σκότους, υπό το ένδυμα της Κρατικής εξουσίας, προσπάθησαν να εξαλείψουν κάθε ίχνος Ελληνικής και Χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή ολοένα και πιο έντονα.

Όλους αυτούς τους αιώνες που πέρασαν, οι Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως γνώρισαν και αντιμετώπισαν γενοκτονίες, πολιτισμικό σκοταδισμό, καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, με αποκορύφωμα δε την ενορχηστρωμένη και μεθοδική καταπίεση και τον υποβιβασμό της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που παρόλα αυτά ακόμα αποτελεί το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας και τον φωτεινό Φάρο, το «Φανάρι», που φωτίζει με την σοφία του την Οικουμένην και λάμπει με την καθαρότητα της πίστεώς του. Όλα τα παραπάνω συνεχίζουν με αμείωτη ένταση ακόμα και σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα.

Ο μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και ο π. Αναστάσιος Μπουραντάς σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα χορευτικά της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στην Μίντια Πενσιλβάνιας.

Χαρακτηριστικό γεγονός του απεχθούς τρόπου σκέψης πολλών φανατικών φονταμενταλιστών Τούρκων αποτελεί η αποτρόπαια απειλή τους αλλά και επιθυμία τους να μετατραπεί η Αγία Σοφία, η Μεγάλη Εκκλησία, σε Τζαμί.

Η απαράδεκτη αυτή ρητορική και οι βδελυρές απειλές τους προκαλούν φόβο και θλίψη στο λιγοστό ποίμνιο, τους εναπομείναντες Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ παράλληλα προκαλούν αντιχριστιανικά αισθήματα σε πονηρούς κύκλους φανατικών που ψάχνουν κάθε ευκαιρία για να εκδηλώσουν το μίσος και την κακία τους για τους Έλληνες της Πόλεως.

Επιπλέον, ενέργειες μίσους εναντίον της Ελληνικής μειονότητας πυρπολούν κάθε προσπάθεια διατηρήσεως της ειρήνης και του κλίματος αρμονικής συμβίωσης, που καταβάλλονται από σοβαρούς ανθρώπους αλλά και ηγετικά στελέχη της Τουρκίας, που προσπαθούν να περιφρουρήσουν την ομόνοια και τον αλληλοσεβασμό στην περιοχή.

Στο επίκεντρο όλης αυτής της διαμάχης που κρατά αιώνες, βρίσκεται το πληγωμένο αλλά ποτέ καθηλωμένο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το πολυσέβαστο Κέντρο της Ορθοδοξίας μας, που διατηρεί με όλες του τις δυνάμεις την ειρήνη, την κατανόηση, την διάκριση, το μήνυμα της αγάπης του Ευαγγελίου του Χριστού που προσφέρεται απλόχερα σε όλους, χωρίς διακρίσεις, και κοντολογίς έχει διατηρήσει την ισορροπία σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.

Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο παλεύει και αγωνίζεται καθημερινά, στο διάβα των αιώνων, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των Τουρκικών Αρχών για τον υποβιβασμόν του, την φίμωσίν του, και τον απεμπολισμόν των δικαιωμάτων του, κρατώντας το έτσι «όμηρον» στις οποιεσδήποτε ανήθικες και άδικες πράξεις και αποφάσεις της Υψηλής Πύλης.

Εντούτοις όμως, και παρά τα ανυπέρβλητα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, υπό την συνεχή καταπίεσιν και στέρησιν των δικαιωμάτων του, συνεχίζει να εκπέμπει το Φως του Χριστού στην Οικουμένη.

Ο Σεπτός μας Προκαθήμενος και Πνευματικός μας Πατέρας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, βρίσκεται αδιαλείπτως στην πρώτη γραμμήν του καθήκοντος, αγωνιζόμενος πάντοτε εναντίον του ρατσισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, δίνοντας με την σοφή του στάση και συμπεριφορά το καλό παράδειγμα προς όλον τον κόσμον.

Ακόμη, ο Παναγιώτατος άγωνίζεται διαρκώς για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, την διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών, όχι μόνον στην Ελληνική Κοινότητα της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά παγκοσμίως.

Άλλωστε, το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, έχει πάντοτε και διαχρονικώς υπάρξει ο σύνδεσμος της Ενότητος για όλους τους λαούς, μεταδίδοντας αδιαλείπτως το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης μέχρι και της σήμερον.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Καθώς θρηνούμε την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, και πονούμε για την Άλωση της Βασιλευούσης, ας μην λησμονούμε ότι για 6 περίπου αιώνες τώρα, και παρά την υποδούλωση, τα βασανιστήρια, την σκλαβιά, τις απειλές, την βία και τα μαρτύρια, η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, παραμένει ζωντανό και δυνατό.

Έχουμε λοιπόν χρέος να διατηρήσουμε την ελπίδα και την πίστη μας και να αγωνιζόμεθα «τον καλόν αγώνα». Παράλληλα, έχουμε χρέος και καθήκον να σταθούμε σήμερα και πάντοτε στο πλευρό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, που κρατά άσβεστη την λαμπάδα της πίστεως εν μέσω εχθρών και διατηρεί την Ελληνική μας Σημαία υψωμένη.

Σας παρακαλώ να αγαπούμε, να στηρίζουμε και να προσευχόμεθα για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείον, τον Παναγιώτατον Πατριάρχην μας κ. Βαρθολομαίον, όλους τους Κληρικούς που υπηρετούν εκεί, καθώς και για το λιγοστό ελληνικό στοιχείο που ακόμα κρατά Θερμοπύλες αγωνιζόμενο, παρά τις απειλές και τους διωγμούς που αντιμετωπίζει.

Ευχόμενος όπως η Υπεραγία Θεοτόκος, η Υπέρμαχος Στρατηγός, ευλογεί και προστατεύει από κάθε εχθρόν την Πόλιν Της, το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείο και την Εκκλησίαν της Αγίας Σοφίας, διατελώ

Μετά πατρικής αγάπης και διαπύρων ευχών,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο Νέας Ιερσέης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.