ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Πλούσιο σε καινοτομίες και εκπλήξεις είναι το ετήσιο επιστημονικό συμπόσιο στη μνήμη του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου  το οποίο θα λάβει χώρα το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης, 8 Μαϊου 2019 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ στο Μανχάταν.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Παναγιώτης Μανώλας και οι πρώην πρόεδροι και συνάμα υπεύθυνοι της εκδήλωσης Δρ. Σπύρος Μεζίτης και Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των προετοιμασιών και μεταξύ άλλων τόνισαν ότι είναι «ένα πολλά υποσχόμενο και με  πολλές καινοτομίες Συμπόσιο».

Μεταξύ αυτών και το ντοκιμαντέρ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (1883-1962) Ερευνητής, Δημιουργός του γνωστού ΠΑΠ-τεστ»  το οποίο  ανήκει στον πρώτο κύκλο της σειράς «Αυτοί που τόλμησαν» της Cosmote TV. Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε στο σενάριο ανιψιάς του Παπανικολάου Γιούλης Κόκκορη – Τσαμουρά, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Ανιές Σκλάβου.

Ο πρόεδρος Παναγιώτης Μανώλας και τα άλλα στελέχη και μέλη του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το ντοκιμαντέρ, όπως επεσήμανε ο Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας προβάλλεται για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας και κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα αναγνωστεί και το μήνυμα της Γιούλης Κόκκορη-Τσαμουρά.

Το Συμπόσιο διοργανώνεται από τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης, την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, το Weill Cornell Medical College, τον Πανευβοϊκό Σύλλογο και τον Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης «Προμηθεύς».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των προετοιμασιών του Συμποσίου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Το Συμπόσιο στη μνήμη του Δρ. Παπανικολάου είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του έτους που ξεπερνά τα όρια της ομογένειας και απευθύνεται στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα. Διοργανώνεται κατά κανόνα τη δεύτερη εβδομάδα του Μαϊου και εφέτος γιορτάζουμε την 134η επέτειο της γέννησης του μεγάλου ερευνητή και επιστήμονα και συνάμα ιδρυτή και πρώτου προέδρου του ιστορικού Συλλόγου μας».

Από αριστερά οι Δρ. Γεώργιος Λιακέας, Δρ. Ρόι και Νταϊάν Βάγγελος, Δρ. Σπύρος Μεζίτης και Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης.

«Εφέτος έχουμε ανεβάσει τον πήχη ψηλότερα και απονέμουμε το Βραβείο «Dr. George N. Papanicolaou Grand Award» στον ομογενή καθηγητή Ογκολογίας Δρ. Νικόλαο Παπαδόπουλο από την Ιατρική Σχολή Τζον Χόπκινς, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε στο περιοδικό Κύτταρο» τα πορίσματα της έρευνάς του στον τομέα της διάγνωσης του καρκίνου αξιοποιώντας μη παρεμβατικά τεστ και αξιολογώντας τα δείγματα από το Pap –test και από άλλες υγρές βιοψίες», επεσήμανε ο Δρ. Μανώλας.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την επίσκεψη των μαθητών και των επισκεπτών στα εργαστήρια στα οποία ο Δρ. Παπανικολάου εφηύρε το  Pap – test και με την καθιερωμένη δεξίωση.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης, o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας και ο πρόεδρος του Πανευβοϊκού Συλλόγου Τόμη Μίχος (Tommy Michos).

Στη συνέχεια ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης θα κάνει ιστορική αναδρομή στο έργο του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου και στη σχέση του με το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης επεσήμανε ότι η ομιλία του συν τοις άλλοις περιλαμβάνει και μια σύντομη αναδρομή στα Συμπόσια στη μνήμη του Παπανικολάου και στους επιστήμονες που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν με το εν λόγω βραβείο.

Θα ακολουθήσει η διάλεξη του Δρ. Νικολάου Παπαδόπουλου με θέμα «Πρώιμη διάγνωση των Καρκίνων χρησιμοποιώντας μη παρεμβατικά τεστ και αξιολογώντας τα δείγματα από το Pap –test και από άλλες υγρές βιοψίες.

Αμέσως μετά θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Dr. Papanicolaou’s  Life and Achievements».

Ο Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό για την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ επεσήμανε ότι το Συμπόσιο είναι πολλά υποσχόμενο και ότι η νέα ηγεσία του Συλλόγου σύντομα θα αναγγείλει τις πρωτοβουλίες τόσο για την αναβάθμιση του Συλλόγου, όσο και για μια οργανωμένη και πολυδιάστατη κοινωνική προσφορά

Το Συμπόσιο θα λήξει με την τελετή απονομής βραβείων σε μαθητές του λυκείου που διακρίθηκαν στον ετήσιο διαγωνισμό έκθεσης.

Οι τιμώμενοι σε μια αναμνηστική φωτογραφία με την ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης.

Διαγωνισμός Έκθεσης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκη, Δημοσθένης Τριανταφύλλου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός έκθεσης διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά και συμμετέχουν μαθητές των ελληνικών και αμερικανικών Γυμνασίων και Λυκείων. 

Το θέμα της έκθεσης «Η ζωή και το έργο του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου και πώς αισθάνομαι ως Ελληνόπουλο» είναι κοινό για όλους τους μαθητές, ενώ οι εκθέσεις γράφονται στην ελληνική γλώσσα και δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις πέντε σελίδες.

Εφέτος θα βραβευτούν δέκα μαθητές και κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα απονεμηθούν πιστοποιητικά και υποτροφίες αξίας $250 εκάστη. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στις $2.500 και προέρχονται από χορηγίες που εξασφάλισε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς». Ο κ. Τριανταφύλλου επεσήμανε ότι οι μαθητές θα φωτογραφηθούν δίπλα από το άγαλμα του Παπανικολάου, θα επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη και το Εργαστήριο της Κυτταρολογίας του Παπανικολάου και μετά θα λάβουν μέρος στην δεξίωση των ιατρών και επιστημόνων. 

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.