ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορική με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η τελετή αποφοίτησης των μαθητών της 12ης Τάξης του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 11 Ιουνίου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Κι αυτό για τρεις βασικούς λόγους: Ο πρώτος σχετίζονταν με το γεγονός ότι η κεντρική ομιλήτρια ήταν η απόφοιτη του Λυκείου Μάντλιν Σίγκα, η οποία προ τριών ημερών είχε εκλεγεί ως εφέτης δικαστής της Νέας Υόρκης και ήρθε να αποδείξει ακόμη και με αυτό το επίτευγμά τους και να υπενθυμίσει σε όλους ότι το εν λόγω σχολείο είναι προηγμένο ίδρυμα, σχολείο της αριστείας.  

Ο δεύτερος σχετίζονταν με το γεγονός ότι στην τελετή παρέστη και ο νέος διευθυντής του σχολείου, John Alfieri, ο οποίος προσελήφθη και ανέλαβε τα καθήκοντά του νωρίτερα προκειμένου να εξοικειωθεί με τους δασκάλους και τους μαθητές και το πιο σημαντικό να προλιάνει το έδαφος για ένα επιτυχημένο σχολικό έτος.  

Ο τρίτος σχετίζονταν με το γεγονός ότι η Τάξη του 2021 ήταν η μικρότερη τάξη που αποφοίτησε ποτέ, για τα δεδομένα των δύο τουλάχιστον τελευταίων δεκαετιών. Αποφοίτησαν μόνο 18 μαθητές (5 αγόρια και 13 κορίτσια) και μια καρέκλα ήταν κενή καθώς ένας από τους αποφοίτους παρακολουθούσε τα μαθήματα διαδικτυακά από την  Ελλάδα.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο επίτιμος πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου και ευεργέτης της παιδείας Νίκος Ανδριώτης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, πρώην πρόεδροι της κοινότητας και ευεργέτες του σχολείου και της κοινότητας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η προσωρινή διευθύντρια Ελένη Καραγιώργου, η οποία συνεχάρη τους μαθητές για τις επιτυχίες και εστίασε την προσοχή της στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Στιγμιότυπο από την απονομή των διπλωμάτων και των βραβείων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ομιλία της Μάνλτιν Σίγκα

Η ομιλία της Μάντλιν Σίγκα κατά κοινή ομολογία ήταν άκρως συγκινητική, διότι εστιάστηκε στον ρόλο της οικογένειας, του Ημερήσιου Σχολείου, της κοινότητας και της ίδιας της ομογένειας στην επαγγελματική της σταδιοδρομία.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα σταυρόλεξα της εφημερίδας «New York Times», τα οποία προσπαθεί να λύνει κάθε Κυριακή πρωί και ενθυμήθηκε ότι σε ένα από αυτά υπήρχε και το όνομα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Σάιρους Βανς (Cyrus Vance), ο οποίος, εκτός των άλλων, ήταν πατέρας του συναδέλφου της, Σάιρους Βανς του Νεότερου (Cyrus Vance Jr), Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν, την περίοδο που και η ίδια υπηρετούσε ως Εισαγγελέας στην κομητεία Νάσο.

Στη συνέχεια συνέκρινε τα επιτεύγματα του γιου του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τα δικά της που ο πατέρας της ήταν μετανάστης από την μαρτυρική Γλύνα της Βορείου Ηπείρου και ο οποίος εργάστηκε υπό δύσκολες συνθήκες και κατάφερε να δημιουργήσει την δική του αυτοκρατορία. Πρόκειται για την αλυσίδα με τις ομώνυμες πιτσαρίες. Αναφερόμενη στην προ έξι ετών εκλογική της εκστρατεία τόνισε ότι αν και δεν προέρχονταν από κάποια πολιτική οικογένεια εν τούτοις κατάφερε να εκλεγεί θριαμβευτικά.  

Η εφέτης Δικαστής της Νέας Υόρκης Μάντλιν Σίγκα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Οταν αποφάσισα να κατέβω για Εισαγγελέας το 2015, αντιμετώπισα εμπόδια. Με ρωτούσαν ποια είναι η βάση που θα μου δώσει μομέντουμ για να πετύχω. Ένα μεγάλο μέρος της βάσης μου είναι οι άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα. Οι άνθρωποι με τους οποίους πήγαινα στον Αγιο Δημήτριο. Κάποιοι εδώ με ήξεραν καλά, άλλοι καθόλου. Όμως, υποστήριξαν την εκστρατεία μου, και οδήγησαν στην εκλογή μου, αλλά και την επανεκλογή πέρυσι τον Ιανουάριο», επεσήμανε με έκδηλη την υπερηφάνεια η δικαστής Μάντλιν Σίγκα.

«Σας το αναφέρω για να σας πω να κοιτάξετε γύρω σας. Οι απόφοιτοι αυτοί είναι η βάση σας. Αυτή η κοινότητα είναι η βάση σας. Πάντα θα σας υποστηρίξει, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες. Θα βλέπετε οικεία πρόσωπα και θα ξέρετε ότι θα είστε σπίτι», τόνισε χαρακτηριστικά, προτρέποντας τα παιδιά, με αφετηρία το Κολλέγιο «να έχουν το κουράγιο να σκεφτούν μεγαλοπρεπώς».

«Εύχομαι κάποτε, εγώ και ο σύζυγός μου, όταν θα έχουμε πάρει σύνταξη και θα είμαστε σε ένα όμορφο ελληνικό νησί, όπου θα λύνω σταυρόλεξο των ‘ΝΥΤ’ με θέα τη θάλασσα, να συμπληρώνω για τον γιατρό που βρήκε το φάρμακο για τον καρκίνο, κάποιον που έφτιαξε μια πρωτοποριακή εφαρμογή, συμπληρώνοντας τα ονόματά σας», κατέληξε η Μάντλιν Σίγκα, αναφέρθηκε έναν – έναν στους μαθητές κατάσσοντάς τους με τον αριθμό των γραμμάτων των επωνύμων τους.

Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκης, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ομιλίες αριστούχων μαθητριών

Εξίσου ενδιαφέρουσες και πλούσιες σε συγκινήσεις ήταν και οι ομιλίες των αριστούχων μαθητριών και συγκεκριμένα της πρώτης αριστεύσασας (Valedictorian), Σοφίας Μανασάκη, η οποία πέρασε την πύλη του νηπιαγωγείου σε ηλικία 3 ετών και αποχωρεί μετά από 15 χρόνια, της δεύτερης αριστεύσασας (Salutatorian), Βαλιάνας Μελισσουργού, η οποία ανήκει στην νεότερη γενιά των μεταναστών που ήρθε την περίοδο των μνημονίων από την Ελλάδα και της αριστούχου Αριάνας Αντώναρου, η οποία προ δύο ετών ήρθε στον Άγιο Δημήτριο προερχόμενη από δημόσιο σχολείο.

Αν και οι ομιλίες τους διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά και κυρίως την ευγνωμοσύνη για τους γονείς, τους δασκάλους, τους ιερείς και την κοινότητα που τους παρείχαν την δυνατότητα να σπουδάσουν σε ένα από τα πιο ασφαλή και προηγμένα σχολεία όχι μόνο της Νέας Υορκης, αλλά και της Αμερικής.

Στο βήμα ο νέος διευθυντής του Λυκείου Τζον Αλφιέρι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, αφού συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Αγίου Δημητρίου και εστίασε στα πρόσφατα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και την «επίθεση» που δέχθηκε το πρόγραμμα διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των Ελληνικών.

«Θέλω να είστε υπερήφανοι που είστε Έλληνες, που λάβατε τις αρχές της ελληνορθόδοξης πίστης και του ελληνικού πολιτισμού. Θέλω να νοιώθετε μια θετική διάκριση για το γεγονός ότι φοιτήσατε σε αυτό το σχολείο. Δεν υπολειπόμαστε, αντίθετα κοιτάμε τους άλλους με ένα βλέμμα ανωτερότητας», πρόσθεσε ο Δρ Κούτρας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του σχολείου του Αγίου Δημητρίου στη διατήρηση της ελληνικής παιδείας και της ελληνορθόδοξης παράδοσης.

Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, Νίκος Ανδριώτης. ώτιος Παπαμιχαήλ και Τζον Αλφιέρι, ενώ στην δεύτερη σειρά οι Κυριάκος Σιδέρης, Βαν Χριστάκος και Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο νέος Διευθυντής, Τζον Αλφιέρι, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Φώτιος Παπαμιχαήλ και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος.

Την μουσική επένδυση ανέλαβε για μια ακόμη χρονιά ο διευθυντής της χορωδίας Ευάγγελος Χαζίρογλου, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα νήπια τα οποία θα αποφοιτήσουν από το ίδιο σχολείο το 2033 τα οποία εισήλθαν στην αίθουσα συνοδευόμενα από τους αποφοίτους.

Παραθέτουμε τα ονόμαρα των αποφοιτησάντων με αλφαβητική σειρά:  Νίκη Αναστασάτου, Αριάνα Αντώναρου, Ισαμπέλα Μπάλικ, Χρήστος Χριστοδούλου, Ξένια Χρονά, Δημήτριος Γιαννούλης, Χρύσα Γκίκα, Θεοδοσία Μαρίνα Κάκου, Ευαγγελία Κραμπή, Σοφία Μανασσάκη, Βαλιάνα Μελισσουργού, Μαρία Μιχαλοπούλου, Julio Palacios, Αγγελική Παπαγιαννοπούλου, Ιωάννα Πασβάτη, Δέσποινα Σάβλα, Matthew Wrizar και Βασίλειος Ζώης.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Αριάννα Αντώναρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Βαλιάνας Μελισσουργού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα η Σοφία Μανασσάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Φώτιος Παπαμιχαήλ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Ευάγγελος Χαζίρογλου και η χορωδία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Νίκος Ανδριώτης, Φώτιος Παπαμιχαήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ συνομιλεί με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.