ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ποντιακή Γη – όπως είθισται να αποκαλούμε τον ιδιόκτητο χώρου του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Αμερικής στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης – ανήμερα της 200ής επετείου της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης και της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έλαβε μια επιπλέον αναγνώριση. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες όλων των εποχών, διότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος αποδέχτηκε το αίτημα της ηγεσίας του Ιδρύματος για να τεθεί υπό την αιγίδα και την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Η εν λόγω αναγνώριση ξεπερνά κατά πολύ τον τυπικό χαρακτήρα, διότι στο εξής στο προσκυνητάρι των Ποντίων στον Νέο Κόσμο θα τελούνται τα μυστήρια της βάπτισης, του γάμου και όχι μόνο και οι νεότερες γενιές των Ποντίων και κατ΄ επέκταση των Ελληνοαμερικανών θα αποκτούν πιο ισχυρούς δεσμούς με την Ποντιακή Γη και συνάμα θα διδάσκονται την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού και θα μεταλαμπαδεύουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

Η προ τεσσάρων περίπου μηνών αγορά του τρίτου παρακείμενου οικοπέδου έχει αλλάξει τα δεδομένα και η ηγεσία του Ιερού Ιδρύματος έχει ήδη προχωρήσει σε έναν γενικότερο σχεδιασμό αξιοποίησης της Ποντιακής Γης και της μετατροπής της σε ένα ακτινοβόλο Ιερό  Ίδρυμα και το πιο σημαντικό της μετατροπής του σε ένα κέντρο έρευνας και μελέτης της ιστορίας και του πολιτισμού του μαρτυρικού Πόντου, της ιστορίας των Ποντίων της Αμερικής και του Καναδά και για την διατήρηση και καλλιέργεια του πολιτισμού που οι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας κουβάλησαν μαζί τους στο Νέο Κόσμο.

Το παρεκκλήσιο της Παναγίας Σουμελά στο Ουέστ Μίλφορτν της Νέας Ιερσέης, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ανακοίνωση:

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»: Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής αναγνωρίζει «… το περίπυστον Ιερόν Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής…» ως «… μοναδικόν προσκύνημα των απανταχού εν Αμερική Ποντίων και δη και υπό την άμεσον πνευματικήν εποπτείαν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής…», σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος στον πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπο Βασιλειάδη.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Δρ. Χαράλαμπου Βασιλειάδη και του κ. Στέφανου Θωμάτου, προέδρου και ταμία του Ιδρύματος, αντίστοιχα, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής όπου συναντήθηκαν με τον κ. Ελπιδοφόρο και τον ενημέρωσε τόσο για την πορεία του Ιδρύματος όσο και για τα πάγια αιτήματα προς την πνευματική αρχή, συμπεριλαμβανομένου και του ανωτέρω αιτήματος.

Στην επιστολή του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου αναφέρονται και άλλα αιτήματα που έγιναν αποδεκτά όπως η αναδιάταξη των Καταπιστευματοδόχων, η αποστολή νέου αντιμηνσίου, η έγκριση του προγράμματος εκδηλώσεων και λειτουργιών μετά από συντονισμό με τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο καθώς και η έγκριση τέλεσης των εκδηλώσεων της Γενοκτονίας των Ποντίων και επί τη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Θράκης.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ένα άλλο σημαντικό αίτημα το οποίο επίσης εγκρίθηκε από τον κ. Ελπιδοφόρο ήταν και τέλεση μυστηρίων εις την ιερά μονή του Ιερού Ιδρύματος, στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, με τους όρους και τις προϋποθέσεις, που τέθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης του Δρ. Βασιλειάδη και του κ. Θωμάτου με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Βασική προϋπόθεση είναι η τέλεση των μυστηρίων να διεξάγεται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι ανήκουν σε κάποια άλλη κοινότητα και έχουν προηγουμένως καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά τόσο στην κοινότητα όσο και στην Αρχιεπισκοπή.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χ. Βασιλειάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του και την μεγάλη ικανοποίηση των μελών του Ιδρύματος για την αποδοχή των αιτημάτων του Ιερού Ιδρύματος από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο και τόνισε ότι «… ο ρόλος του Ιδρύματος, ως φάρος του Ποντιακού Ελληνισμού στην Αμερική, αποκτά νέα δυναμική. … Είναι δε ιδιαίτερη η χαρά μας που λάβαμε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τώρα πλέον, όλοι οι Πόντιοι μαζί, πρέπει να εργαστούμε ακόμη περισσότερο ώστε να ανταπεξέλθουμε στον αναβαθμισμένο ρόλο που μας ανέθεσε με πολύ αγάπη ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μας – και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό – αλλά και να μετεξελιχθούμε ουσιαστικά σε ένα Παλλάδιο της Ποντιακής Ρωμιοσύνης για την Ομογένεια της Βορείου Αμερικής…».

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.