Βορειοηπειρώτες και Αιτωλοακαρνάνες τίμησαν την μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (βίντεο)

0
192
Οι Ηπειρώτες και οι Αιτωλοακαρνάνες ενώ παρακοουθούν με κατάνυξη και ευλάβεια τον Εσπερινό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσακας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Επίκαιρα παραμένουν ακόμη και σήμερα τα διδάγματα του εθνομάρτυρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για την ίδρυση και υποστήριξη των Ελληνικών Σχολείων και της παιδείας γενικότερα», επεσήμανε ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος κατά την διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού που τελέστηκε το βράδυ της Κυριακής, 23ης Αυγούστου 2020 στον εν λόγω ναό.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη του εθνομάρτυρα και ιεραποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού διοργανώθηκαν από κοινού από τους Συλλόγους Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και Αιτωλοακαρνάνων Αμερικής και τα γυναικεία τμήματά τους «Θυγατέρες της Ηπείρου» και «Θυγατέρες της Ρούμελης, αντίστοιχα.

Τα προηγούμενα χρόνια διοργανώνονταν στο Αρχιεπισκοπικό Κέντρο στην Αστόρια, όπου υπάρχει το μοναδικό παρεκκλήσιο στη Νέα Υόρκη αφιερωμένο στον ιεραπόστολο, ενώ χθες και σήμερα έλαβαν χώρα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία τέλεσαν ο ιερατικός προϊστάμενος π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, οι εφημέριοι π. Βασίλειος Λούρος και π. Νικόλαος Πάρος, καθώς επίσης και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, π. Γεράσιμος Μακρής.  

Ο αρχιμανδρίτης, π. Γεράσιμος Μακρής, στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που στις δύσκολες στιγμές της Τουρκοκρατίας προέτρεπε τους πιστούς να κτίσουν σχολεία.

Τόσο ο π. Γεράσιμος Μακρής, όσο και ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος αναφέρθηκαν στον ρόλο της παιδείας και κάλεσαν τους ομογενείς να προστατεύσουν ως κόρη οφθαλμού τα ελληνικά σχολεία και το Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, διότι παρέχουν την δυνατότητα στις νεότερες γενιές να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας, να εξοικειωθούν με τον ελληνικό πολιτισμό και να γαλουχηθούν με τα νάματα της πίστεώς μας.     

Στιγμιότυπο από τον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσακας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού παρατέθηκε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα. Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ανέπεμψε την προσευχή και αμέσως μετά ανέγνωσε την κοινή δήλωση των προέδρων του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», κ. Κωνσταντίνου Τσιούρη και του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων, κ. Ιωάννη Καλτσά, μέσω του οποίου οι δύο φορείς εξήραν την προσφορά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού κάλεσαν τους ομογενείς να στηρίξουν το Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο συμπρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως Βασίλειος Γκουρνέλος, ο οποίος εκπροσώπησε την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, Θεόδωρος Παυλάκος, καθώς επίσης και στελέχη της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον εν λόγω ναό.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ενώ μοιράζει τον άρτο στην Κατερίνα Τσιούρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσακας.
Οι ιερείς π. Βασίλειος Λούρος και π. Νικόλαος Πάρος και ο ιεροψάλτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσακας.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν, π. Γεράσιμος Μακρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσακας.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσακας.
Σε πρώτο πλάνο ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος ανέγνωσε την κοινή δήλωση των προέδρων Κωνσταντίνου Τσιούρη και Ιωάννη Καλτσά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσακας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.