ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπερπαραγωγή με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η εκδήλωση «Φως» που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης για την προβολή του Μουσείου της Ακρόπολης και την ευαισθητοποίηση των ομογενών για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η εκδήλωση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έλαβε χώρα διαδικτυακά το μεσημέρι του Σαββάτου και την παρακολούθησαν χιλιάδες ομογενείς και φιλέλληνες, οι οποίοι μέσω μηνυμάτων κατά την διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε μετά την ξενάγηση εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την υψηλών προδιαγραφών εκδήλωση και συνάμα συγχάρηκαν τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δρακωτό, την εκτελεστική διευθύντρια Αλεξάνδρα Σπύρου – Μητσάκη και τα άλλα στελέχη γιατί κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα για τα δεδομένα της ομογένειας και δη της εποχής του κορωνοϊού.

Τα γυρίσματα στο Μουσείο της Ακρόπολης με οικοδέσποινα την ηθοποιό και παραγωγό του «Cosmos FM» Χρύσα Αβράμη στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των προσωπικοτήτων από τους διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένων των γραμμάτων και  των τεχνών παρείχαν την δυνατότητα στους ακροατές να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα: «Τι σημαίνει για σένα η Ακρόπολη» και πότε επισκεφθήκατε για πρώτη φορά την «Ακρόπολη».

Το βίντεο της εκδήλωσης έχει σταλεί σε χιλιάδες μέλη της AHEPA και άλλων οργανώσεων και η απήχηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η εν λόγω υπεραραγωγή αποτελεί μια επί πλεον προσφορά του Ελληναομερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκη στην ομογένεια, στην γενέτειρα και στον απανταχού Ελληνισμού.

Η παραγωγός, σκηνοθέτιδα και συνάμα συντονίστρια του πρώτου μέρους Χρύσα Αβράμη μιλώντας στις “Αναμνήσεις” εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία του εγχειρήματος και τόνισε ότι πρόκειται για ένα θαύμα με όλη την σημασία της λέξεως, διότι χρειάστηκε να ξεπεράσουν τεράστιες δυσκολίες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της διαφοράς ώρας με την γενέτειρα.

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη του προέδρου, κ. Μάρκου Δρακωτού και της εκτελεστικής διευθύντριας Αλεξάνδρας Μητσάκη καθώς επίσης και για όσους προσέφεραν την συμβολή τους.

“Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στον ταλαντούχο υποψήφιο για Όσκαρ σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Βενετόπουλο, που προσέφερε την δική του συμβολή στην σκηνοθεσία του όλου εγχειρήματος και στον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη που ανέλαβε την σκηνοθεσία της ξενάγησης στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς επίσης και στην Σύλβια Παπαποστόλου που ανέλαβε τον συντονισμό της συζήτησης”, πρόσθεσε η κ. Αβράμη, η οποία είναι παραγωγός της εκπομπής “Ελληνες παντού” του κοινωφελούς ραδιοφώνου “Cosmos-FM”.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός.

Η εν λόγω ξενάγηση εντάσσονταν στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ομογένειας για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και παρείχε την δυνατότητα στους ακροατές να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τους λόγους για τους οποίους η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας μαγεύουν εκατομμύρια ομογενών και φιλελλήνων που επισκέπτονται την Αθήνα και συνάμα τους λόγους για τους οποίους ο Παρθενώνας και το Μουσείο της Ακρόπολης εμπνέουν τους αρχιτέκτονες, τους αρχαιολόγους, τους πολιτικούς μηχανικούς, τους καλλιτέχνες και γενικότερα τους ανθρώπους του πνεύματος.

Η εκδήλωση περιελάμβανε τρία άρτια συνυφασμένα μέρη. Το πρώτο μέρος το συντόνισε η Χρύσα Αβράμη και περιελάμβανε τις δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Μάρκου Δρακωτού, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, της συζύγου του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, της ακαδημαϊκού Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, του δημοσιογράφου Νίκου Αλιάγα, του διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer, Δρ. Αλβέρτου Μπουρλά, του Ιωάννη Κουμάνταρου, του δημοφιλή τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα, του διευθύνοντα συμβούλου της Paramount Pictures, Τζιμ Γιαννόπουλου, της σχεδιάστριας μόδας Μαίρης Κατράντζου, του φωτογράφου Ρόμπερτ Μακέιμπ, του διευθύνοντα μέτοχου της IRI / Marshall Islands Registry, Κλέι Μέιτλαντ, του χρυσού Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη, της συνθέτριας Ευανθίας Ρεμπούτσικα, του κινηματογραφιστή Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, του επιστήμονα Ιωσήφ Σηφάκης, της πρέσβειρας Καλής Θέλησης της ΟΥΝΕΣΚΟ, Μαριάννας Βαρδινογιάννη, της αρχισυντάκτριας του περιοδικού «Town and Country», Στελίνας Βολανδή, της ηθοποιού Ρίτας Γουίλσον και του συνθέτη Σταύρος Ξαρχάκος.

Η Χρύσα Αβράμη, η οποία ανέλαβε ρόλο οικοδέσποινας στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου της Νέας Υορκης για το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η άρτια και προσεγμένη επιλογή των ομιλητών ήρθε να υπενθυμίσει στο ακροατήριο τις ανεξάντλητες δυνάμεις της Ελλάδας και δη της ομογένειας που παράγουν τον δικό τους πολιτισμό που είναι ανέσπερος και εφάμιλλος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε την ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον πρόεδρο Δρ. Δημήτριο Παντερμαλή, η οποία ήταν μαγευτική και άναψε την δίψα των ακροατών να επισκεφθούν εκ νέου το Μουσείο και τον Ιερό Βράχο και να δουν υπό ένα νέο πρίσμα τα εκθέματα του Μουσείου.

Το τρίτο μέρος το συντόνισε η παραγωγός της εκπομπής «Με δικά μας – με δικά σας λόγια» του του Cosmos – FM» Σύλβια Παπαποστόλου Κιένζ η οποία έθεσε στον Δρ. Παντερμαλή τα ερωτήματα του κοινού τα οποία αφορούσαν τον φωτισμό του Μουσείου, την σεισμική προστασία και την αρχιτεκτονική του Μουσείου, καθώς επίσης και το μείζον ζήτημα της Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.

Τόσο οι ομιλητές, όσο και οι ομογενείς που σχολίασαν την εκδήλωση έδωσαν την δική τους μονολεκτική απάντηση στην ερώτηση: «Τι σημαίνει για σένα η Ακρόπολη».

«Φως», «φάρος», «αιωνιότητα», «αντοχή», «ελληνική ψυχή», «έκσταση», «θαύμα», «αριστεία», «ελευθερία», «αθάνατος», «ομορφιά», «Δημοκρατία», «κληρονομιά», ήταν μερικά από τα λήμματα που επέλεξαν οι ομιλητές για να περιγράψουν τα δικά τους αισθήματα για την Ακρόπολη.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως επεσήμανε ο Δρ. Παντερμαλής είναι κλειστό λόγω της πανδημίας και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες τους το Μάιο.

«Δε μπορώ να φανταστώ ένα Μουσείο χωρίς επισκέπτες», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δρ. Παντερμαλής.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.
Στιγμιότυπο από την εικονική ξενάγηση στην Ακρόπολη.
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.
Η ηθοποιός Ρίτα Γουίλσον.
Η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ
Η πρέσβειρα Καλής Θέλησης της ΟΥΝΕΣΚΟ, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.
Ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας.
Ο Δημήτριος Παντερμαλής και η Σύλβια Παπαποστόλου – Κιένζ, κατά την διάρκεια των ερωτωαπαντήσεων.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.