ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ελληνικό ελαιόλαδο αποχώρησε από τη Διεθνή Εκθεση Τροφίμων της Νέας Υόρκης με δύο βραβεία «2019 Sofi Awards» στην κατηγορία του ελαιολάδου. Πρόκειται για το αργυρό βραβείο το οποίο κατέκτησε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Iliada Single Estate Olive Oil Chinaris Estate» και το βραβείο του καινοτόμου προϊόντος το οποίο απονεμήθηκε στο ελαιόλαδο «Loi Ladi»

Τα βραβεία «2019 Sofi Awards» απονεμήθηκαν για 47η χρονιά από τον οργανισμό «Specialty Food Association» στο πλαίσιο της έκθεσης που έλαβε χώρα από την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 έως και την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από δύο χιλιάδες προϊόντα τα οποία έκριναν εξήντα διακεκριμένοι κριτές μετά από τυφλές δοκιμές.

Πρώτος από δεξιά ο Κώστας Πεϊμανίδης από την αγροτική βιομηχανία Μεσσηνίας (Agrovim) η οποία προωθεί τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα εν λόγω βραβεία έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στις εταιρείες διότι τα προϊόντα τους τυγχάνουν μεγάλης προβολής, ενώ οι πωλήσεις τους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Το αργυρό βραβείο το κατέκτησε το ελαιόλαδο «liada Single Estate Olive Oil Chinaris Estate» το οποίο παράγεται από κορωνέικη ελιά και το οποίο εισήγαγε στον διαγωνισμό η εταιρεία «Lettieri & Co».

Το ελαιόλαδο «Loi Ladi», το οποίο εισάγει στις ΗΠΑ η διακεκριμένη σεφ Μαρία Λόη κέρδισε το καινοτόμο βραβείο. Το λάδι αυτό εισήχθη στην αγορά την πρώτη Αυγούστου 2018 και είναι αφιλτράριστο ελαιόλαδο. Το Loi Ladi παράγεται από κορωνέικες ελιές από ένα κτήμα στο Κολυμβάρι της Κρήτης και είναι πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν.

Σε πρώτο πλάνο η σεφ Μαρία Λόη, ενώ μιλά με τους επισκέπτες της έκθεσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Μαρία Λόη απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων για το βραβείο επεσήμανε: «Είμαι πάρα πολύ υπερήφανη γι αυτό το βραβείο διότι δεν ανεβάζει μόνο το ελαιόλαδο «Λόη», αλλά όλο το ελαιόλαδο της Ελλάδας. Χάρηκα τόσο πολύ. Μερικοί ελαιοπαραγωγοί χειροκρότησαν και αισθάνθηκα ότι κάτι κάνω κι εγώ.  Εγώ θα αγωνιστώ πάρα πολύ για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στην αμερικανική αγορά».

Αναφερόμενη στο ελαιόλαδο επεσήμανε ότι δεν είναι όπως τα άλλα προϊόντα και δεν εξαρτάται μόνο από τον παραγωγό, αλλά και από την ποιότητα της ελιάς και τον τρόπο συγκομιδής και επεξεργασίας.  

Το 2018, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» τα ελληνικά προϊόντα αγορά απέσπασαν δύο βραβεία.  Πρόκειται για την «Hellenic Farms» η οποία κέρδισε το βραβείο του καινοτόμου προϊόντος στην κατηγορία των «Vegan Products» με το «Fig Salamiκαι για την εταιρεία «Ευλογία» που απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των μελιών με το θυμαρίσιο μέλι (Thyme Blossom Honey) από τη βραχονησίδα Σύρνα, πλησίον της Αστυπάλαιας.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.