ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δύο ιερείς ακμαζουσών Ελληνορθοδόξων κοινοτήτων του Λονγκ Αϊλαντ διορίστηκαν σε θέσεις κλειδιά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Πρόκειται για τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Αϊλαντ, π. Ανδρέα Βυθούλκα που διορίστηκε Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και για τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ, π. Νικηφόρο Φακίνο που ανέλαβε τα καθήκοντα του υπογραμματέα της Επαρχιακής Συνόδου.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή μέχρι και ετούτη την ώρα δεν απάντησε στο μήνυμα των Αναμνήσεων  σχετικά με τον διορισμό του π. Ανδρέα Βυθούλκα, ως πρωτοσύγκελου.

Ο π. Ανδρέας Βυθούλκας διαδέχεται τον Επίσκοπο Φασιανής, κ. Αντώνιο, ο οποίος όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις υπέβαλε την παραίτησή του τον περασμένο Μάιο αμέσως μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου. Ωστόσο θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι και την τελετή παράδοσης παραλαβής.

Από αριστερά διακρίνονται ο π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο Αρχιεπίσκοπος Δηγμήτριος και οι ευεργέτες της ομογένειας και της Εκκλησίας – άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Χρήστος Σπυρόπουλος και Ευστάθιος Βαλιώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι προσπάθειες των Αναμνήσεων να επικοινωνήσουν με τον Επίσκοπο Φασιανής, κ. Αντώνιο καθώς επίσης και με τον π. Ανδρέα Βυθούλκα δεν καρποφόρησαν μέχρι και ετούτη την ώρα, ενώ τα τηλεφωνικά μηνύματα παραμένουν αναπάντητα.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ, π. Νικηφόρος Φακίνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Νικηφόρος Φακίνος θα αναλάβει εθελοντικά τα καθήκοντά του υπογραμματέα, προκειμένου να μπορέσει ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο οποίος είναι αρχιγραμματέας να ασχοληθεί με τα άλλα καθήκοντα συμπεριλαμβανομένης και της προετοιμασίας της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης του 2020.

Κοινότητα της Αναστάσεως

Ο πρόεδρος της κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Αϊλαντ, Δημήτριος Ξάνθος (Jim Xanthos) το πρωί της Τετάρτης, 16 Οκτωβρίου 2019, μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου για τον διορισμό του π. Ανδρέα Βυθούλκα απέστειλε επιστολή στα στελέχη και στα μέλη της κοινότητας μέσω της οποίας κοινοποιούσε τα χαρμολυπητερά νέα (bittersweet news).

Η επιστολή του προέδρου Δημητρίου Ξάνθου.

Ο κ. Ξάνθος αναφέρεται στα απαιτητικά καθήκοντα τα οποία αναλαμβάνει ο π. Ανδρέας και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα προσφέρει εξαίρετες υπηρεσίες στον Αρχιεπίσκοπο, στην Αρχιεπισκοπή και  σε όλες τις κοινότητες της επικράτειας.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι η αποχώρηση του π. Ανδρέα εγείρει πολλά εύλογα ερωτήματα και τονίζει ότι το κοινοτικό συμβούλιο άρχισε ήδη την ετοιμασία σχεδίου για τη μεταβατική περίοδο.

«Η κοινότητα της Αγίας Αναστάσεως αποτελεί φάρο αγάπης και θέλγητρου για τις οικογένειες της κοινότητά μας και για την Αρχιεπισκοπή και είμαι βέβαιος ότι από κοινού θα διασφαλίσουμε ευοίωνο μέλλον για τα παιδιά μας», καταλήγει η επιστολή του προέδρου της κοινότητας της Αναστάσεως.

Η αποχώρηση του π. Ανδρέα Βυθούλκα γίνεται σε μια κρίσιμη για την κοινότητα περίοδο, διότι έχει εισέλθει στη διαδικασία επέκτασης των κτιριακών της εγκαταστάσεων.

Οι εγκαταστάσεις εγκαινιάστηκαν  το 2005 και την εποχή θεωρούνταν υπεραρκετές, διότι ουδείς μπορούσε να συλλάβει τις προοπτικές που υπήρχαν. Σήμερα εν έτη 2019 οι εγκαταστάσεις αυτές δεν επαρκούν διότι το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο έχει 250 μαθητές και το Κατηχητικό Σχολείο διακόσιους. Παράλληλα έχουν επτά ομάδες μπάσκετ και άλλων αθλημάτων.

Η γενική συνέλευση της κοινότητας στις αρχές του έτους αποφάσισε ομόφωνα να επεκτείνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις προκειμένου να προστεθούν τέσσερις επί πλέον αίθουσες διδασκαλίας και να ανεγείρουν ένα υπερσύγχρονο γυμναστήριο ούτως ώστε να μπορέσουν περισσότεροι μαθητές και αθλητές να παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα της κοινότητας.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.