ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η σωσίβια δωρεά των δύο εκατομμυρίων δολαρίων του ευεργέτη της ομογένειας και της Παιδείας Νίκου Ανδριώτη για την ανακαίνιση και την αναγέννηση των Δημοτικών Λουτρών Νισύρου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του του Δημάρχου Δρα. Χριστοφή Κορωναίου με τους Νισύριους της Ρόδου.

Η δωρεά αυτή, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι μια από τις μεγαλύτερες – αν όχι η μεγαλύτερη -ιδιωτική δωρεά που προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δη από την ελληνοκρατούμενη Αστόρια και η οποία έχει ήδη εισέλθει στην τροχιά υλοποίησής τους.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και η αρχιτέκτονας Ρένα Διακοσταματίου, ανέλυσαν τους στόχους της σχεδίασης των νέων Ιαματικών Λουτρών και ανέφεραν ότι είναι ζήτημα ημερών η μελέτη να δημοπρατηθεί για την εκτέλεση της μεσαίας πτέρυγας των κτιρίων. 

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης τύπου:  

Στη Ρόδο παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, στα πλαίσια των συναντήσεών του που αφορούν τα σχέδια χάραξης Αιγιαλού και παραλίας στη Νίσυρο. Ταυτόχρονα, διοργάνωσε συγκέντρωση των Νισυρίων της Ρόδου η οποία έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο PLAZA, που σκοπό είχε την ενημέρωση για την πορεία των έργων στη Νίσυρο και τη συζήτηση όλων των θεμάτων που αφορούν το νησί μας.

Ο Δήμαρχος Νισυρίων Χριστοφής Κορωναίος.

Στην κατάμεστη από Νισύριους, όπως αναφέρεται στην αίθουσα που έγινε η εκδήλωση, επικράτησε κλίμα ενθουσιασμού και ενότητας για την πορεία της Νισύρου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Νισυριακού Συλλόγου «ΠΟΡΦΥΡΙΣ» Σοφία Δημητριάδη, η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου «ΕΛΕΝΗ» κ. Ελένη Κουμέντου-Μαραγκού, και πλήθος επιφανών Νισύριων που κρατούν ψηλά τη Νίσυρο στην κοινωνία της Ρόδου.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, αυτά που είναι σε εξέλιξη και αυτά που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον. Εκτενής αναφορά έγινε στη μελέτη των Ιαματικών Λουτρών και ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τον μεγάλο ευεργέτη της Νισύρου κ. Νίκο Ανδριώτη για την προσφορά του στην ανακαίνιση των Λουτρών. Παρέμβαση έκανε η Αρχιτέκτονας κ. Ρένα Διακοσταματίου, η οποία ανέλυσε τους στόχους της σχεδίασης των νέων Ιαματικών Λουτρών και ανέφερε ότι είναι ζήτημα ημερών η μελέτη να δημοπρατηθεί για την εκτέλεση της μεσαίας πτέρυγας των κτιρίων.  

Δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στην προσπάθεια της ένταξης του Γεωπάρκου της Νισύρου στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και ο Δήμαρχος πρότεινε να προγραμματιστεί σύντομα μία εκδήλωση στη Ρόδο με τον Σύλλογο «Πορφυρίς», η οποία θα αφορά στη σημασία της ένταξης στα Γεωπάρκα της UNESCO για τη Νίσυρο, το Νότιο Αιγαίο και την Ελλάδα μας γενικότερα.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα ‘Ύδρευσης και Αποχέτευσης, την επέκταση του κεντρικού λιμένα Μανδρακίου, την αναστήλωση του Οξού της Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής και σε όλα τα μικρά και μεγάλα έργα που έγιναν και γίνονται στο νησί μας.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και δόθηκε ραντεβού για την επόμενη συνάντηση στο νησί της Ρόδου.

-Advertisement-

2 COMMENTS

  1. Ο Νικος Ανδριωτης χρηματοδοτησε τα εργα στην Νισυρο διοτι ο Δημαρχος ειναι επιφανης επιστημων και θερμος πατριωτης συμφωνα με το βιογραφικο του που ακολουθει.
    Ο Χριστοφής Κορωναίος του Ιωάννου εξελέγηκε Δήμαρχος Νισύρου την 18η του Μάη 2014 με το ιστορικό ρεκόρ διαφοράς των 210 ψήφων απο την αντίπαλο παράταξη. Την 26η του Μάη 2019 επανεξελέγηκε Δήμαρχος Νισύρου. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο και το ημιγυμνάσιο στη Νίσυρο. Αποφοίτησε από το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο της Κώ και στη συνέχεια σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Columbia University στη Νέα Υόρκη της Αμερικής, όπου απέκτησε το πτυχείο του το 1976. To 1978 ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό Masters of Science στη Χημική Μηχανική στο πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University), έχοντας λάβει υποτροφία από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (NSF). Στη συνέχεια εργάστηκε στην χημική βιομηχανία στην Αμερική ως μηχανικός ανάπτυξης και σχεδιασμού καινοτόμων διεργασιών παραγωγής. To 1984 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό Masters of Philosophy στην Επιστήμη της Ενέργειας, στο πανεπιστήμιο New York University στην Νέα Υόρκη, με πανεπιστημιακή υποτροφία. Το διδακτορικό του πτυχείο στην Χημική Μηχανική το απέκτησε το 1987 από την σχολή Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University), με πανεπιστημιακή υποτροφία και ταυτόχρονα υπήρξε βοηθός διδασκαλίας για τέσσερα έτη. Το 1987 προσελήφθη στο ερευνητικό κέντρο της μεγαλύτερης χημικής εταιρίας Dow Chemicals όπου εργάστηκε ως ανώτερος ερευνητής. Στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Κολούμπια επανήλθε το 1991 προσληφθείς ως καθηγητής όπου παρέμεινε εως το 1998. Η αγάπη του για την Ελλάδα και κυρίως για τον τόπο καταγωγής του, τη Νίσυρο, αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον επαναπατρισμό του. Στην Ελλάδα ήρθε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.
    Στην Ελλάδα από το 1998 έχει διαδακτική και ερευνητική δράση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και στην συνέχεια στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και κατέχει την έδρα των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και διαχείριση Ενέργειας. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό τμήμα του ΕΜΠ και στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης (Research Associate) στο κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Columbia στην Νέα Υόρκη που επισκέπτεται συχνά, και στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ξεπερνούν τις 100 και σε διεθνή συνέδρια ξεπερνούν τις 230. Από το 2011 έχει καταταγεί στο 5% παγκοσμίως στους πιο δραστήριους επιστημονικούς συγγραφείς. Είναι μέλος της επιστημονικής συντακτικής επιτροπής 51 διεθνών επιστημονικών περιοδικών στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος και είναι κριτής δημοσιεύσεων σε 123 διεθνή περιοδικά, και μέλος της επιστημονικής επιτροπής μεγάλου εκδοτικού οίκου επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών στην Αμερική. Έχει συνεργαστεί με πάρα πολλά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα του Εξωτερικού. Έχει διατελέσει μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής σε 70 διεθνή Επιστημονικά συνέδρια και έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία δύο διεθνή συνέδρια στο νησί της Νισύρου (International Exergy, Life Cycle Assessment, and Sustainability Workshop & Symposium ), το 2009 και 2011, 2013, 2015, 2016, 2017 με συνέχεια για τα επόμενα έτη.
    Έχει διατελέσει εθνικός εκπρόσωπος σε 14 ευρωπαικές δράσεις και επιτροπές, και προεδρεύων ή αντιπρόεδρος σε δράσεις της Ευρωπαικής επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας, και έχει δώσει σειρά διαλέξεων στο ερευνητικό του πεδίο προσκεκλημένος από πολλά ευρωπαικά πανεπιστήμια.
    Η ερευνητική του δραστηριότητα ως υπεύθυνου ευρωπαικών ερευνητικών προγραμμάτων είναι ευρεία φθάνοντας τα 17 προγράμματα με προυπολογισμούς πολλών εκατομμυρίων ευρώ, και έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε άλλα 21 ευρωπαικά προγράμματα.
    Έχει επιβλέψει 84 διπλωματικές εργασίες, 58 μεταπτυχιακές διατριβές και τέσσερις διδακτορικές διατριβές. Είναι συγγραφέας ή συνσυγγραφέας 13 επιστημονικών βιβλίων στην αγγλική γλώσσα και έχει 7 συγγράμματα διδασκαλίας,και έχει συγγράψει 9 κεφάλαια σε επιστημονικές εγκυκλοπαίδειες. Έχει βραβευθεί με 5 διεθνή βραβεία και είναι μέλος σε 7 διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις.
    Στον κοινωνικό τομέα έχει επιδείξει ευρεία δράση από τα φοιτητικά του χρόνια. Υπήρξε δραστήριο μέλος του συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και πρόεδρος της επιτροπής του πανεπιστημίου για τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία Πινοσέτ στην Χιλή. Για την δράση του αυτή εβραβεύθηκε από την πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της Χιλής σε τελετή στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Ελληνικού φοιτητικού κινήματος στην Αμερική και είχε έντονη πολτική δραστηριότητα στην ομογένεια. Υπήρξε δραστήριο μέλος της Νισυριακής και Δωδεκανησιακής ομογένειας στην Νέα Υόρκη. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Γνωμαγόρα την περίοδο 1978-80 με πρόεδρο τον αείμνηστο Γιάκουμο Καραβάκη και υπήρξε δραστήριο μέλος της Νισυριακής νεολαίας. Διετέλεσε πρόεδρος του Γνωμαγόρα εκλεγείς τρείς φορές από το 1992 έως το 1998.
    Στην εξαετία 1992-98 ο Γνωμαγόρας έζησε την πιο δραστήρια περίοδο της ιστορίας του, ανεδείχθη ο πιο δραστήριος σύλλογος της Ελληνικής ομογένειας στην Νέα Υόρκη.

  2. Η Διοικηση σε ενα τοπο συμβαλλει τα μεγιστα στην αναπτυξη του διοτι αξιοποιει τις φυσικες πηγες και το ανθρωπινο δυναμικο του.
    Μια αναπτυσσομενη Νισυρος με τον αξιο δημαρχο της Κο Κορωναιο και τους ευεργετες της οπως ο Κος Ανδριωτης θα πεισει χιλιαδες Νισυριους της Διασπορας να επιστρεψουν στο νησι τους!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.