Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου αναγνώρισε τελικά τη Γενοκτονία των Αρμενίων

0
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (αριστερά και κέντρο) όπως φαίνεται από το θόλο του Καπιτωλίου (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗ. http://www.pontos-news.gr/) Μετά από μήνες πιέσεων του αρμενικού λόμπι στις ΗΠΑ και επιστολές διαμαρτυρίας ακόμα και από βουλευτές, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις 21 Οκτωβρίου αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, διορθώνοντας τον όρο «αρμενικές σφαγές» στους σχετικούς καταλόγους της. 

Μέχρι πρότινος η δρ Κάρλα Χέιντεν, επικεφαλής της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, δήλωνε ότι ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Γενοκτονία των Αρμενίων».

Ωστόσο, αίτημα των Αρμενίων ήταν να υπάρξει ευθυγράμμιση με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που προχώρησε στην αναγνώριση, κατά πλειοψηφία. Η πρώτη επιστολή εστάλη από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (Armenian National Committee of America – ANCA) στις 4 Δεκεμβρίου 2019.

«Ο ρόλος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου δεν είναι να παράγει εξωτερική πολιτική ή διπλωματία. Είναι να υπηρετεί ως κέντρο έρευνας και γνώσης για το Κογκρέσο, την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτήν τη διάσταση, η βιβλιοθήκη θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αρχές της ευρυμάθειας και της αλήθειας, όχι από την έκφραση γεωπολιτικών ανησυχιών», αναφερόταν στην επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη τον Αύγουστο, και η οποία φέρει τις υπογραφές τεσσάρων βουλευτών, των Άνταμ Σιφ, Γκας Μπιλιράκης, Τζάκι Σπέιερ και Φρανκ Παλόνε.

Πιέσεις ασκήθηκαν και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA), το οποίο έχει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.