ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δωρεά της προσωπικής βιβλιοθήκης του αειμνήστου καθηγητή Νταν Γεωργακά, καθώς επίσης του αρχείου της πάλαι ποτέ εβδομαδιαίας εφημερίδα «Greek News» στο Ελληνοαμερικανικό Κέντρο Διασποράς του Κολλεγίου του Κουίνς έφερε έντονα στο προσκήνιο το έργο του Κέντρου στην έρευνα και καταγραφή της ιστορίας της ελληνικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

Η ταχεία ανάπτυξη του Κέντρου και η μοναδικότητα έδωσε το έναυσμα στην ηγεσία του πάλαι ποτέ Συλλόγου Αργοναυτών Αμερικής «Αργοναύτες» της Νέας Υόρκης να κατατάξουν το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο Διασποράς  στην πρώτη θέση των ευεργετούμενων από το κουμπόδεμα των $ 26.000 που κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ιδρυτές, οι πρωτεργάτες και τα μέλη του ιστορικού Συλλόγου.

Η ηγεσία του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου της Διασποράς αποφάσισε ομόφωνα όπως μετονομάσει την Βιβλιοθήκη του Κέντρου ως «Αργοναύτες» τιμώντας έτσι την προσφορά του πάλαι ποτέ Συλλόγου Νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες» στο Κέντρο και κατ’ επέκταση στην  ομογένεια και στην γενέτειρα.

Ο ιδρυτής και διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου της Διασποράς Δρ. Νίκος Αλεξίου, ο οποίος κατάγεται από τον εν λόγω νομό και υπήρξε μέλος και στέλεχος του Συλλόγου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εν λόγω δωρεά και προσευχήθηκε όπως και άλλοι ομογενειακοί φορείς συμπεριλάβουν στον κατάλογο των δωρεοδόχων τους το Κέντρο.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της δωρεάς των συμπατριωτών του επεσήμανε ότι θα διατεθούν για την σταδιακή ψηφιοποίηση των τριών περίπου χιλιάδων βιβλίων των ομογενών συγγραφέων, καθώς επίσης και των ερευνών για την ελληνοαμερικανική πραγματικότητα.

«Θέλω να πιστεύω πως εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι ομογενείς θα συμπεριλάβουν το Κέντρο μας στον κατάλογο των ευεργετούμενων από την γενναιοδωρία τους», επεσήμανε ο Δρ. Νίκος Αλεξίου υπενθυμίζοντας ότι οι δωρεές αυτές θα δώσουν την δυνατότητα στους ομογενείς και φιλέλληνες φοιτητές και σπουδαστές να ασχοληθούν με την έρευνα και καταγραφή της ιστορίας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Η ανακοίνωση:

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου Διασποράς (HAP) για την ονοματοδοσίας της εν λόγω Βιβλιοθήκης:

Η Βιβλιοθήκη του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου Διασποράς (HAP), από τις 1/1/2022 θα ονομάζεται «Αργοναύτες», σαν ένδειξη αναγνώρισης της δωρεάς (10,000 δολ.) του ομώνυμου συλλόγου του Νομού Μαγνησίας. Η Βιβλιοθήκη είναι μέρος του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου Διασποράς, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Queens College, CUNY, και βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου, στη διεύθυνση 65-21 Main Street, Queens Hall, Room 015, Queens, NY 11367.

Εκ μέρους του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου Διασποράς (HAP), οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές, τα μέλη και οι φίλοι εκφράζουμε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας για αυτή τη δωρεά. Η ονομασία «Αργοναύτες», της Βιβλιοθήκης του Κέντρου αποτελεί ένδειξη της εκτίμησής μας.

Η Βιβλιοθήκη «Αργοναύτες», αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί πάνω από 3.000 τόμους, και όλοι οι τόμοι είναι έργα Ελληνοαμερικανών συγγραφέων, ποιητών, και επιστημόνων ή αφορούν Ελληνοαμερικανούς.

Η Βιβλιοθήκη παρουσιάζει την συνεισφορά των Ελλήνων της Αμερικής, στον ακαδημαϊκό χώρο, τις τέχνες, τη λογοτεχνία, τις επιχειρήσεις, την ιατρική, την πολιτική, την επιστήμη, τον αθλητισμό και πολλά άλλα. Επιπλέον, το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο Διασποράς (HAP) εργάζεται για την ψηφιοποίηση των τόμων.

Η ψηφιοποίηση αυξάνει την πρόσβαση σε υλικά, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων και εύθραυστων πρωτοτύπων, και επιτρέπει την ανάκτηση πληροφοριών βάσει αναζήτησης σε ολόκληρη τη συλλογή. Η πρόσβαση στους τόμους δημιουργεί ευκαιρίες για νέες γνώσεις για επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές όλων των ειδικοτήτων.

Η Βιβλιοθήκη «Αργοναύτες» είναι μέρος του δικτύου γνώσης του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου Διασποράς (HAP), που διατίθεται δωρεάν στο κοινό. Η αποστολή του HAP είναι η έρευνα, η τεκμηρίωση, η παρουσίαση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας από το πρώτο κύμα μαζικής μετανάστευσης του 1900 μέχρι σήμερα.

Ο σκοπός του HAP είναι να συνεχίσει να καλλιεργεί μία δυναμική αφήγηση που περιλαμβάνει την Ελληνοαμερικανική εμπειρία μέσω μιας καινοτόμου, πολύπλευρης προσέγγισης συνδυασμού πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, ενώ τις καθιστά διαθέσιμες στο κοινό και από τον ιστότοπο του HAP: www.hapsoc.org.

Το HAP δεν τεκμηριώνει μόνο τη μεταναστευτική εμπειρία των Ελληνοαμερικανών, αλλά τοποθετεί και περιλαμβάνει την ιστορία των Ελληνοαμερικανών εντός της αμερικανικής κοινωνίας.

Αν και οι Ελληνοαμερικανοί αποτελούν μικρό αριθμό του συνολικού πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν σημαντικές συνεισφορές σε κοινωνικά, πολιτιστικά, επιστημονικά και εργατικά κινήματα, και αυτές οι συνεισφορές πρέπει να μελετηθούν συστηματικά. Η προώθηση της κατανόησης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας χτίζει γέφυρες με τις εμπειρίες άλλων κοινοτήτων μεταναστών και της Διασποράς.

Επίσης, το HAP διοργανώνει αναγνώσεις μέσω της Λέσχης Βιβλίου, καθώς και λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Οι αναγνώσεις της Λέσχης Βιβλίου και οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ξανά στη Βιβλιοθήκη Αργοναύτες όταν αυτό θα είναι ασφαλές να γίνει, ακολουθώντας τις οδηγίες του CUNY και του Queens College, σχετικά με την πανδημία COVID-19.

Πατήστε εδώ για πρόσβαση σε εκδηλώσεις που διοργανώνει το HAP κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για εγγραφή ή συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης, email: hap.soc@qc.cuny.edu

Το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο Διασποράς (HAP), είναι501(c)(3) μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, και όλες οι δωρεές εκπίπτουν φορολογίας.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/titloi-telous-gia-tous-magnisiotes-argonaftes-ton-ipa-me-prakseis-agapis-kai-allileggyis/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.