ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πρώτη Θεία Λειτουργία για το 2020 με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς, παρακολούθησε απο τον δεσποτικό θρόνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας.

Όμως, αν και τα περασμένα έτη, η λειτουργία αυτή έκλεινε με την δοξολογία για τη νέα χρονιά, κάτι που είχε καθιερωθεί επι εποχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, φέτος ο κ. Ελπιδοφόρος δεν τέλεσε την δοξολογία.

Ωστόσο αμέσως μετά παρέστη στην κοπή της Βασιλόπιτας στην κοινοτική αίθουσα «Chiotes Family». Το τυχερό κομμάτι έπεσε στον σύζυγο της προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας του Καθεδρικού κ. Γιώργο Παντελίδη.

Ο εννιάχρονος Ρωμανός Τσιαμάκας επισκέπτης από την Ελλάδα, έψαλλε τα κάλαντα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και αμέσως πήρε ενα δωράκι απο εκείνον. Φωτογραφία: ETA PRESS

Στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου ο Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε στην αγγλική γλώσσα την εγκύκλιο που απέστειλε η Αρχιεπισκοπή με την ευκαιρία του νέου έτους και απηύθυνε τις ευχές του στους πιστούς για μια ευλογημένη και καλή χρονιά. Μάλιστα, όπως και στην εγκύκλιο ο κ. Ελπιδοφόρος υπενθύμισε ότι όσοι πιστοί μπορούν με τον οβολό τους να ενισχύσουν την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στην οποία φιλοξενούνται παιδιά.

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο κ. Ελπιδοφόρος μοίρασε το αντίδωρο και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλο το εκκλησίασμα που με την σειρά του ήθελε να ευχηθεί στον Αρχιεπίσκοπο το «καλή χρονιά».

Την Θ. λειτουργία τέλεσε ο ιερατικώς προιστάμενος του Καθεδρικού πατήρ Ιωάννης Βλάχος, βοηθούμενος απο τον διάκο Γεδεών Βαρίτιμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, πλαισιωμένος απο τα μέλη του συμβουλίου, ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα στον Καθεδρικό και έδωσε το πρώτο κομμάτι στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθλομαίο. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ενα άλλο επίσης έθιμο που κρατούσαν τα τελευταία χρόνια στην Καθεδρικό δεν είχε συνέχεια καθώς η πρόβλεψη να υπάρχει απο μια βασιλόπιτα στο κάθε τραπέζι, στην διάρκεια του πρωτοχρονιάτικου καφέ, φέτος δεν έγινε.

Όμως, προς έκπληξη των παρισταμένων και ενω είχε γίνει η κοπή της πίτας ο ιεροψάλτης του Καθεδρικού κ. Νεκτάριος Αντωνίου, κάλεσε ενα παιδί να ψάλλει τα κάλαντα στα ελληνικά.

Ετσι ο 9χρονος Ρωμανός Τσιανάκας έψαλε με ωραία φωνή τα κάλαντα. Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξήγησε ότι όταν ψάλλουμε τα κάλαντα, είναι φυσικό να δίνουμε σε αυτόν που τα έψαλλε ενα χρηματικό ποσό. Και αμέσως έβγαλε το πορτοφόλι του και έδωσε στον μικρό Ρωμανό κάποιο χρηματικό ποσό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, πλαισιωμένος απο τα μέλη του συμβουλίου, ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα στον Καθεδρικό και έδωσε το πρώτο κομμάτι στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθλομαίο. Φωτογραφία: ETA PRESS
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ευλόγησε τους πιστούς στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας κατά την Θ. Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς. Διακρίνεται επίσης και ο ιερατικώς προιστάμενος του καθεδρικού π. Ιωάννης Βλάχος Φωτογραφία: ETA PRESS
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.