ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. H αίθουσα «Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη» της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ το απόγευμα της Πέμπτης, 24 Μαρτίου 2022, είχε βάλει τα γιορτινά της για να υποδεχτεί την νέα πρόεδρο του Μπρόνξ Βανέσσα Λ. Γκίμπσον (Bronx Borough President Vanessa L. Gibson) και τους τιμώμενους και να γιορτάσουν από κοινού την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Ευδοξία Λεβεσάνου» και το χορευτικό της Κασιακής Αδελφότητας Αμερικής, ο πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Κατέχης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Ευάγγελος Ζερβούδης και τα άλλα στελέχη υποδέχτηκαν την πρόεδρο στην είσοδο της αίθουσας και εισήλθαν μαζί στην αίθουσα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο τέως δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας, Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος, όπως επεσήμανε, γεννήθηκε στο Μπρονξ και με την πρόεδρο του Μπρονξ υπηρέτησαν στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης και μάλιστα στην ίδια επιτροπή.

Η πρόεδρος του Μπρονξ, Βανέσσα Λ. Γκίμπσον συνεχάρη τους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι έψαλλαν τον εθνικό μας ύμνο και την Ιλέιν Πούλου που έψαλε τον εθνικό ύμνο της Αμερικής.

Αναφερόμενη στην εν λόγω γιορτή επεσήμανε ότι έχει τετραπλό χαρακτήρα, διότι τιμούμε την προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο, την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, την προσφορά της ομογένειας στο δήμο και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και τους επιτυχημένους ομογενείς.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσφορά των δύο ελληνορθόδοξων κοινοτήτων και συγκεκριμένα της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Πέτρου και των δύο σχολείων, του ιστορικού Ημερήσιου Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ και του Ελληνικού Απογευματινού «Ευδοξία Βελεσάνου» και εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνεργαστούν για την πρόοδό τους και κατ΄επέκταση του Μπρονξ.

Στην συνέχεια βράβευσε τον πρώην ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Πέτρου, π. Μάξιμο Πολίτη, που προ δύο ετών μετακόμισε στην Μητρόπολη της Ατλάντας, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας, τον δικηγόρο Γιώργο Μαγριπλή και τον παιδίατρο Δρ. Νικόλαο Γερμανάκο για την προσφορά τους στην κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, την Ελευθερία (Έφη) Αρντιζόνε, συντονίστρια του γραφείου της προέδρου του Μπρονξ με την Περιβαλλοντική Υπηρεσία του Δήμου της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και τον Κώστα Κωνσταντινίδη.

Παράλληλα απένειμε και το πρώτο βραβείο νεότητας (Youth Award) στην πρωτοετή φοιτήτρια του Fordham University, Ιλέιν Πούλου που πρόσφατα συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΑΝΤ1 «Ελλάδα έχεις ταλέντο».

Η πρόεδρος απένειμε την διακήρυξη για την 25 Μαρτίου και επαίνους στην κοινότητα του Αγίου Πέτρου, στο Σχολείο και στην Κασιακή Αδελφότητα Αμερικής.

Οι μαθητές του Ελληνικού Απόγευματινού Σχολείου “Ευδοξία Λεβεσάνου”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητας Αμερικής, κ. Τόνυ Περσελής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και αναφέρθηκε στην προσφορά της αδελφότητάς στην Αμερική και στην γενέτειρα.

Ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Ζούλης παρουσίασε το χορευτικό το οποίο υπό την διεύθυνση της Ιωάννας Κυριάκου παρουσίασε το τον «Ζερβό», την Κασιώτικη Σούστα, τον Ικαριώτικο και τον Τσιριγωτικό.  

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της αντιφώνησης του π. Μαξίμου Πολίτη

Στο βήμα ο Κώστας Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αγαπητοί φίλοι, Bronx Borough President Vanessa L. Gibson, και αξιωματούχοι. Με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη παραλαμβάνω από την Πρόεδρο του Δήμου του Μπρονξ, την τιμητική αναγνώριση αυτή.  

Λένε πως η ιστορία των λαών, του κόσμου επαναλαμβάνεται. Ίσως όμως η ιστορία ολόκληρου έθνους επαναλαμβάνεται και στο πρόσωπου ενός και μόνου ατόμου. Διαβάζουμε στην Βίβλο ότι ο εκλεκτός, για την εποχή εκείνη, λαός του Θεού, οι Ισραηλίτες, πέρασαν από πολλά, όταν έφυγαν από την Αίγυπτο μέχρι να αντικρύσουν τον τόπο που είχε ετοιμάσει για αυτούς ο Θεός, τη γη της Επαγγελίας.

Κάπως έτσι ας επιτραπεί να πω, ξετυλίχθηκε το κουβάρι της προσωπικής μου ιστορίας. Μαθήτευσα σε πολλά θρανία, ασχολήθηκα με πράγματα που φαινομενικά μοιάζουν άσχετα και άσκοπα με αυτό που κάνω σήμερα. Διέτρεξα πεδιάδες αλλά ανέβηκα και βουνά, πέρασα επίσης μέσα από Συμπληγάδες κινδυνεύοντας να συντριβώ. Τελικά όμως η Θεία Πρόνοια με έφερε εδώ, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, για να υπηρετήσω τον Λαό του Θεού. 

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Κατέχης, Ιλέιν Πούλου, Μαρίκα Αρτόγλου, Κώστας Κωνσταντινίδης και π. Μάξιμος Πολίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πριν από επτά χρόνια, ύστερα από πρόσκληση της Ελληνικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής ήλθα στην Αμερική να εργαστώ στην Κοινότητα του Αγίου Πέτρου. Είναι μια μεγάλη ευλογία για τους ιερείς να προσφέρουν τις προσευχές τους αλλά και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους.

Οι γνώσεις και επιδεξιότητες, που απέκτησα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, με βοήθησαν να επιτελώ καλύτερα τα καθήκοντά μου ως εφημέριος αλλά και ως μάνατζερ. Αυτές είναι οι απαιτήσεις  για το έργο του ιερέα σε μια σύγχρονη Κοινότητα της Αμερικής. Για να επιτευχθούν όμως τα όποια αποτελέσματα, είναι απαραίτητη η υποστήριξη και η αρμονική συνεργασία του ιερέα με το Κοινοτικό Συμβούλιο, τους οργανισμούς της Κοινότητας, τη Φιλόπτωχο, το Σχολείο αλλά και τους ενορίτες.

Η μικρή μας Κοινότητα στην οποία επί πάνω από πέντε χρόνια υπηρέτησα, έχει την ευλογία να απαρτίζεται από ανθρώπους που διαπνέονται από τα ιδανικά της προόδου και της συνεργασίας. Και αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει μια μικρή αλλά σταθερή πρόοδος. Από αυτό το βήμα αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά. Η Κοινότητα έχει την τύχη να βρίσκονται κοντά της άνθρωποι που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν. Ο καθένας με τον τρόπο του. Λιγότερο ή περισσότερο.

Η πρόεδρος του Μπρονξ Βανέσσα Λ. Γκίμπσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σε αυτό το σημείο, θα ήταν μεγάλη παράλειψη αλλά και αχαριστία αν δεν αναφερόμουν στον Μέγα Ευεργέτη και Άρχοντα της Εκκλησίας κ. Στηβ Ζερβούδη. Δεν θα τονίσω την υλική του προσφορά στην ενορία γιατί αυτή είναι η πιο γνωστή σε αντίθεση με άλλες λιγότερο γνωστές πτυχές της προσωπικότητάς του. Ως νέος κάτοικος του Μπρονξ στην αρχή της θητείας μου και αργότερα βρήκα στο πρόσωπό του έναν φίλο έτοιμο να απαντήσει στις εκατοντάδες ερωτήσεις μου αλλά και να με βοηθήσει όταν οι συνθήκες το υπαγόρευαν.

Όλους λοιπόν μαζί, και τον καθένα προσωπικά, τους ευχαριστώ. Χωρίς τη συνεργασία και βοήθειά τους δεν θα βρισκόμουνα σε αυτή τη θέση.

Η πανδημία έφερε καινούργια δεδομένα και συνθήκες στη ζωή των ανθρώπων. Έτσι, για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς μας βρέθηκα στην Κονότητα της Αγίας Τριάδας στο St. Augustine, Florida. Νομίζω όμως ότι ο ιερέας όπου και αν βρεθεί καλείται να διεξάγει τον ίδιο αγώνα. Ακόμα περισσότερο σήμερα που η ανθρωπότητα απειλείται από ασθένειες, πολέμους και από τα προβλήματα που συνοδεύουν αυτές τις καταστάσεις. Ο ιερέας είναι πάνω από όλα λειτουργός που υπηρετεί τον λαό του Θεού μέσα στην εκκλησία όπου οι πιστοί φωτίζονται από το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα μας καλεί να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα της ζωής.

 Όπως, λοιπόν μοιράζομαι με όλους την αγωνία, τους προβληματισμούς, την λύπη αλλά και την χαρά των καρπών των κοινών μας προσπαθειών, έτσι και το βραβείο αυτό ανήκει σε όλους, στην εκκλησιαστική αλλά και στην ευρύτερη Κοινότητα, την κοινωνία, και ενωμένοι ας συνεχίσουμε τον αγώνα επ’ ωφελεία των συνανθρώπων μας, της Εκκλησίας, και προς δόξαν Θεού. Ευχαριστώ, π. Μάξιμος

Ο ομογενής δικηγόρος Γιώργος Μαγριπλής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Κάστας Κωνσταντινίδης και η Βανέσσα Λ. Γκίμπσον με τον Γιώργο Μαγριπλή και την σύζυγό του Ντενίς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Κώστας Κωνστοαντινίδης, ο π. Μάξιμος Πολίτης και η Βανέσσα Λ. Γκίμπσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, η Ελευθερία (Εφη) Αρντιζόνε και η Βανέσσα Λ. Γκόμπσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ο Δρ. Νικόλαος Γερμανάκος και η Βανέσσα Λ. Γκίμπσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το τραπέζι των επισήμων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Κώστας Κωνσταντινίδης, Ιλέιν Πούλου, Βανέσσα Λ. Γκίμππσον, Γεωργία και Γεώργιος Πούλος, γονείς της τιμώμενης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Κατέχης, ο ευεργέτης Στυλιανός Ζερβούδης και π. Μάξιμος Πολίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Κατέχης και η πρόεδρος του Μπρονξ Βανέσσα Λ. Γκίμπσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Βαγγέλης Ζερβούδης με την διευθύντρια και τις δασκάλες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρόεδρος του Μπρονξ Βανέσσα Λ. Γκίμπσον, ο πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητας Αμερικής, Τόνυ Περσελής και ο Κώστας Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρόεδρος του Μπονξ Βανέσσα Λ. Γκίμπσον, ενώ δείχνει την διακήρυξη για την 25η Μαρτίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Κώστας Κωνσταντινίδης και η πρόεδρος του Μπρονξ Βανέσσα Λ. Γκίμπσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρώην πρόεδρος της Κασιακής Αδλεφότητας Αμερικής, Μιχαήλ Ζούλης ο οποίος παρουσίασε το χορευτικό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό της Κασιακής Αδελφότητας Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.