Η Παμμακεδονική ζητά εξηγήσεις από τον Υπουργό για τις ποινές σχετικά με το «Μακεδονία Ξακουστή»

0
173
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Τασόπουλος, Πέτρος Χαριτόπουλος, Πάνος Πολιτίδης, Γιάννης Κατσαρός, Δημήτρης Φιλιππίδης και Στέλιος Στρουμπάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής μόλις πληροφορήθηκε όσα διημείφθησαν πριν, κατά και μετά τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και τις ποινές που υπεβλήθησαν σε όσους τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ν. Παναγιωτόπουλο,  μέσω της οποίας ζητά απαντήσεις.

Το πλήρες κείμενο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής που φέρει τις υπογραφές του ύπατου προέδρου Δημήτρη Φιλιππίδη και του γενικού Γραμματέα Πάνου Χαριτόπουλου έχει ως εξής:

Νέα Υόρκη, 1η Νοεμβρίου 2019

Προς: Aξιότιμο Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ν. Παναγιωτόπουλο

Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες για μία σειρά από περιστατικά και καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την Παρέλαση για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αλλά και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαγορεύθηκε από Ανώτερους Αξιωματικούς, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να φωνάξουν όπως είθισται, συνθήματα για την Μακεδονία μας αλλά και πατριωτικά συνθήματα γενικότερα. Μάλιστα υπάρχει και συγκεκριμένο βίντεο με Αξιωματικό που δίνει σχετικές εντολές.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβλήθηκε από τον Διοικητή της Δ’ Μοίρας Καταδρομών ποινή 20ημερης Φυλάκισης στους στρατιώτες καταδρομείς που αναφώνησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Σε καταγγελίες για τις οποίες ενημερωθήκαμε «ο συγκεκριμένος Διοικητής ζήτησε εκ των προτέρων από τους παρελαύνοντες, να δηλώσουν εγγράφως ότι δεν θα αναφωνήσουν συνθήματα η πατριωτικά εμβατήρια.

Στη συνέχεια και όταν αναφώνησαν τιμώρησε οκτώ στρατιώτες με 20ημερη Φυλακή ενώ ένας από αυτούς έδωσε την παραίτηση του».

Πρόκειται για τον Δεκανέα Νικόλαο Γεωργαντά ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα 28η Οκτωβρίου 2019, εγώ ο Δεκανέας Νικόλαος Γεωργαντάς, που υπηρετώ στις Ειδικές Δυνάμεις στην Δ Μοίρα Καταδρομών στην παρέλαση που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη, αναφώνησα δυνατά το Μακεδονία Ξακουστή, υπακούοντας στην ελληνική μου συνείδηση που δεν ανέχτηκε όχι μόνον την παράδοση του ονόματος Μακεδονία αλλά και τον εξαναγκασμό μου ως στρατιώτη να υπογράψω ότι δεν θα φωνάξω ούτε εγώ ούτε και οι υπόλοιποι στρατιώτες κάποιο σύνθημα στην διάρκεια της παρελάσεως. Οφείλω να πω δε, ότι έπραξα αυτοβούλως και όχι με εντολή κάποιου προσώπου ή οργάνωσης. Κατατάχθηκα στον ελληνικό στρατό για να τιμώ και να προστατεύω την Ελλάδα. Κατατάχθηκα στον στρατό για τιμήσω ακόμη την μνήμη του νεκρού πια πατέρα μου που την υπηρέτησε κι αυτός ως αλεξιπτωτιστής. Μεγάλωσα με τις σκληρές αναμνήσεις του παππού μου που πολέμησε στον Β Παγκόσμιο πόλεμο.

Τιμώ και σέβομαι τους ανωτέρους μου και τον στρατό, όμως περισσότερο και πάνω απο όλα τιμώ και σέβομαι την πατρίδα μου και αυτούς που έπεσαν στις μάχες για να μπορούμε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι”.

Ως μία Οργάνωση που εκπροσωπεί τους Μακεδόνες των ΗΠΑ με τεράστια ευαισθησία πάνω στο εθνικό μας θέμα και έχοντας συνδιοργανώσει, συγχρηματοδοτήσει και συμμετάσχει στα μεγαλειώδη Συλλαλητήρια για την Μακεδονία, στα οποία συμμετείχαν πατριώτες που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο σε αριθμό, και επειδή γνωρίζουμε πως  είστε και εσείς Μακεδόνας και έχετε ευαισθησία καθώς παραβρεθήκατε στα Συλλαλητήρια για την Μακεδονία, ζητούμε απαντήσεις για τα κάτωθι:

1. Υπήρξε πράγματι εντολή του Υπουργείου προς τους Αξιωματικούς να ζητήσουν από τους παρελαύνοντες να μην φωνάξουν πατριωτικά συνθήματα για την Μακεδονία ή έπραξαν αυτοβούλως;

2. Αν ναι, ποιοι έδωσαν την εντολή; Γνωρίζει η Ηγεσία του Υπουργείου κάτι επί τούτου;

3. Συμφωνείτε με τις ποινές που έπεσαν σε στρατιώτες που το μόνο που έπραξαν ήταν να φωνάξουν υπέρ της πατρίδας μας όπως γινονταν τα προηγούμενα χρόνια;

4. Ποια είναι η θέση σας κ. Υπουργέ για τα περιστατικά αυτά;

5. Σχετίζονται οι απαγορεύσεις αυτές με το απαράδεκτο και επιζήμιο Προσύμφωνο των Πρεσπών;

Η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής εδώ και 75 χρόνια κάνει αγώνες για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ενάντια στην προπαγάνδα των Σκοπιανών και θα συνεχίσουμε να αγωνιούμε και να αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας. Εξάλλου καμία υπογραφή της οποιαδήποτε Κυβέρνης η ή πολιτικού δεν μπορεί να είναι πάνω από το δίκαιο της ιστορίας και να ξεγράψει το αίμα των ηρώων  μας που έπεσαν στα ιερά χώματα της Μακεδονίας μας. Μία κακή όπως την αποκαλείτε συμφωνία δεν την τηρούμε, την καταργούμε!

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Δημήτρης Φιλιππίδης    (Ύπατος Πρόεδρος)   Πέτρος Χαριτόπουλος (Γενικός Γραμματέας)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.