ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η μεγάλη αίθουσα του Terrace on the Park στο Φλάσινγκ το βράδυ της Πέμπτης, 26 Σεπτεμβρίου 2019, είχε πλημμυρίσει από εκπροσώπους των κυπριακών οργανώσεων, καθώς επίσης και των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν δύο εξέχουσες προσωπικότητες, τον Δρα Συμεών Συμεωνίδη και τον Πίτερ Κακογιάννη.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του έτους που διοργανώνει η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, η οποία κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια οργανωμένη, με ρυθμό και μια από τις ελάχιστες που το ακροατήριο παρακολούθησε χωρίς σημάδια κόπωσης τις αλλεπάλληλες ομιλίες.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Παφίτης, ο οποίος ηγούνταν της οργανωτικής επιτροπής αναφέρθηκε στην ζωή και στο πολυσχιδές έργο των αειμνήστων Νίκου Μούγιαρη και Δημητρίου Καλοειδή και κάλεσε τους ομογενείς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε τους παρισταμένους ηγέτες της κορυφαίας οργάνωσης των Ελληνοαμερικανών AHEPA, του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και των Συλλόγων μελών της Κυπριακής Ομοσπονδίας, για την βοήθεια που προσφέρουν, για την επίλυση του Κυπριακού.

«Εμείς ως Αμερικανοί αγωνιζόμαστε για τα καλύτερα συμφέροντα των ΗΠΑ. Κι αυτά δεν εξυπηρετούνται από την Τουρκία, αλλά από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ», επεσήμανε ο κ. Κρίστοφερ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα που για 45 ολόκληρα χρόνια διεξάγουν για την προώθηση του Κυπριακού και των υπολοίπων εθνικών θεμάτων τονίζοντας ότι  Έλληνες και Κύπριοι αγωνίστηκαν κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου. 

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Παφίτης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Κυριάκος Παπαστυλιανού. Παφίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ανέφερε ότι όλοι μαζί ενωμένοι οι Κύπριοι της Αμερικής αγωνίζονται να βρεθεί μία βιώσιμη λύση του κυπριακού, που για 45 χρόνια μας ταλανίζει όλους.

«Η Κυπριακή Ομοσπονδία κ. Πρόεδρε αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την επίλυση του κυπριακού, καθώς επίσης και σε άλλους τομείς, όπως η ανάπτυξη, η οικονομία, η υγεία. Να είστε σίγουρος ότι όπως και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα έχετε την συνεχή υποστήριξη όλων μας».

 Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι τίποτε λιγότερο από αυτό που επιδιώκει ο κάθε ελεύθερος σκεπτόμενος άνθρωπος, ο κάθε ευρωπαίος πολίτης, ο κάθε Αμερικανός πολίτης που σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθυμίζοντας ότι «αυτό που διεκδικούμε δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που οι συμπολίτες μας Ευρωπαίοι απολαμβάνουν στις χώρες – μέλη της ΕΕ».

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Παφίτης, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Δρ. Συμεών Συμεωνίδης (τιμώμενος), Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Παπαστυλιανού, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα διεκδικούμε μόνο για τους Ελληνοκύπριους, αλλά και για τους Τουρκοκύπριους. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει επιτέλους ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία και δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος το οποίο θα είναι πραγματικά ανεξάρτητο, μακρά από εγγυητές ή στρατούς κατοχής.

«Εκείνο που προσπαθούμε είναι επιτέλους να επιτύχουμε τον απεγκλωβισμό από την βουλιμία κάποιων, οι οποίοι ακόμη και τώρα που εμείς προσπαθούμε να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ελπίδα να αναβιώσει, παρεμβαίνουν, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Που παρεμβαίνουν απειλώντας με τον εποικισμό της Αμμοχώστου, παραγνωρίζοντας ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία μας ενδυναμώνει.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Νίκος Αναστασιάδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Από κοινού ήταν οι προσπάθειες και κοινός ήταν ο στόχος των επαφών μας κατά τη διάρκεια των πολλών συναντήσεων που είχαμε ως κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση, με σωρεία ηγετών και τον ΓΓ του ΟΗΕ».

«Θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεων, και την τελευταία ρανίδα ζωής, προκειμένου να δούμε ένα και μόνο όραμα να πραγματώνεται. Να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται, να δούμε τον κυπριακό ελληνισμό να επιβιώνει, να δούμε όλους τους Κυπρίους να νιώθουν ευτυχείς από αυτό που επιδιώκουμε. Μια λύση που θα συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέφερε τους χαιρετισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μεταξύ άλλων τόνισε: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω από την καρδία μου ότι η Ελλάδα σε πλήρη και απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής στην μεγαλόνησο, στην Κύπρο».

Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και του ελληνισμού συνολικά επεσήμανε ότι παραμένει πάντα η επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προκλητική στάση της Τουρκίας και μεταξύ άλλων επεσήμανε:

 «Η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές επίσης ενέργειες. Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη. Καταπατά το διεθνές δίκαιο, στρέφεται κατά της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων και υπονομεύει τις προσπάθειες υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε ότι εκτιμά και αναμένει ότι ειδικά οι ΗΠΑ, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης θα πείσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να πράξει τα ανάλογα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μετέφερε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη και μεταξύ άλλων τόνισε: «Το μεγαλύτερο όνειρό μετά από 28 χρόνια πατριαρχίας είναι να μπορέσει να πατήσει επίσημα την ευλογημένη γη της Κύπρου. Είθε  Θεός να μας αξιώσει όλους να δούμε αυτή την αγία ημέρα και να έρθει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και να πατήσει τη γη των Αγίων και των ηρώων που είναι η Κύπρος».

Αμέσως μετά απονεμήθηκε το βραβείο «Lifetime Achievement Award» στον Δρ. Συμεών Συμεωνίδη και τον βραβείο «Community Service Award» στον ομογενή δικηγόρο Πίτερ Κακογιάννη.

Η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Ηρακλέους Λίκα. Παφίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι ομιλίες των τιμωμένων αν και διέφεραν ως προς το περιεχόμενό τους εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και πάνω από όλα την αφοσίωσή τους στις διαχρονικές αξίες και της αρχές της φυλής μας και το πάθος και τον αέναο αγώνα για μια ελεύθερη και απαλλαγμένη από τα κατοχικά στρατεύματα Κύπρο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η πρώτη κυρία της Κύπρου, Άντρυ Αναστασιάδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμων, Αντώνης Διαματάρης, ο εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας, Πρόδρομος Προδρόμου, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεις Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Μαυρογιάννης, αντίστοιχα, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Μάριος Λισιώτης, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος Βαντέ.

Οι ομογενείς ενώ τηρούν ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Νίκου Μούγιαρη και του Δημητρίου Καλοειδή. Παφίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα διακρίνεται ο Πίτερ Κακογιάννης ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Community Service Award. Παφίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Νίκος Παφίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης Γιάννης Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.