ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσιο σε συγκινήσεις και νοσταλγία για τις εποχές που ανθούσε το ομογενειακό ποδόσφαιρο και διακρινόταν η ομάδα της Ένωσης Κυπρίων Αμερικής ήταν το επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η ίδια η βράβευση του Δρα. Στέλιου Παπαδόπουλου, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Biogen Inc και άλλων προηγμένων εταιριών στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας που συνόδευσε τον πρόεδρο, καθώς επίσης οι εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Παρέστη επίσης ο πολιτειακός γερουσιαστής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ Μιχάλης Ταννούσης, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Δημήτριος Κόκοτας, οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Χωριάτης και Νίκος Καρακώστας και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Τους συνδαιτυμόνες καλωσόρισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Νίκος Παφίτης, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις άοκνες προσπάθειες των μελών της οργανωτικής επιτροπής, καθώς επίσης και για τους χορηγούς και δωρητές της εκδήλωσης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έφερε εις πέρας με επιτυχία η Άννα Σάββα, ενώ τους εθνικούς ύμνους έψαλε η Ελένη Αράπογλου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ομογενειακών οργανώσεων στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού, και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της ενότητας του Ελληνισμού ευρύτερα, κάνοντας ειδική μνεία σε όσους ομογενείς συνέβαλαν τα μέγιστα στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση.

Ομιλία Νίκου Αναστασιάδη

Δεν θα υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις ούτε στους οποιουσδήποτε εκβιασμούς στο Κυπριακό, είπε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα παρεκκλίνει από αρχές και αξίες και δεν θα αποδεχθεί την όποια λύση δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ιδιαίτερα ανεξαρτησία.

Στην ομιλία του κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «νιώθω συγκίνηση, αλλά και περηφάνεια. Συγκίνηση διότι για όγδοη χρονιά έχω την τύχη να είμαι ανάμεσα σε εκείνους που βοήθησαν, ύστερα από τα χρόνια της καταστροφής, για να σταθούμε όρθιοι, για να ζωντανέψουμε την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική ενόσω υπάρχει Ελληνισμός που ζει, δραστηριοποιείται και αγωνίζεται, προκειμένου να ενισχύσει περιοχές του ευρύτερου Ελληνισμού που υποφέρουν.

Νιώθω περήφανος διότι πραγματικά πλείστοι όσοι από εσάς βρίσκεστε ως αποτέλεσμα της προσφυγιάς, στην Αμερική, διαπρέψατε, διαπρέπετε προχωρείτε και αυτό μας κάνει περήφανους πραγματικά. Αλλά την ίδια ώρα δημιουργεί και την υποχρέωση σε όσους ο λαός τίμησε να τον εκπροσωπούν, να αναλάβουν τις ευθύνες που οφείλουν προς την πατρίδα, να αναλάβουν το έργο της σωτηρίας της πατρίδας.

Και η εδώ παρουσία μας για όγδοη χρονιά προς αυτή την κατεύθυνση ακριβώς κινείται.

Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις ως αποτέλεσμα της τουρκικής αναθεωρητικής στάσης, ως αποτέλεσμα της τουρκικής επεκτατικής συμπεριφοράς που δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά καταγράφεται με τις ενέργειες ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με την εισβολή στη Συρία, την επέμβαση στη Λιβύη, την επέμβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την ανάλογη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ και όχι μόνο. Παρακολουθούμε μια τακτική και πολιτική επεκτατισμού, μια συμπεριφορά νέο-οθωμανική η οποία οδήγησε στην παρέκκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όπως αυτό είχε καθοριστεί από τις Συμφωνίες Κορυφής και καταγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ. Όπως επίσης και οι όροι εντολής του ΓΓ.

Συνεπώς αυτό που σήμερα έπραξα δεν ήταν παρά το ελάχιστο που θα μπορούσα, διαφωτίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για το ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ύπαρξης του Κυπριακού, διότι, δυστυχώς, όσο ο χρόνος περνά, όσο τα συμφέροντα κάποιων το υπαγορεύουν, παραγνωρίζονται τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία είτε στην Κύπρο είτε αλλού.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και αυτό που έλεγα το πρωί (στην ομιλία στη Γενική Συνέλευση) είναι ότι ο θύτης προσποιείται και προσπαθεί να πείσει ότι είναι το θύμα. Έπρεπε κάποια πράγματα να λεχθούν και πρέπει κάποια πράγματα να λέγονται, και μεταξύ αυτών είναι το σημαντικότερο: Να μην υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις, να μην υποκύψουμε στους οποιουσδήποτε εκβιασμούς. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τις αρχές και αξίες του διεθνούς οργανισμού που μας προστατεύουν. Είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ και πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές και αξίες της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Το πιο σημαντικό είναι ότι, δεν μπορεί να είμαστε λιγότερο Έλληνες από ό,τι οι πρόγονοι μας, από εκείνους που γνώριζαν ότι είναι μέσα από αγώνες που κερδίζεται η ελευθερία. Και είναι σημαδιακό το γεγονός ότι φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τότε που το υπόδουλο γένος, ένα ανύπαρκτο εν τη ουσία κράτος, αλλά με τους Έλληνες εν ζωή, με την ψυχή των Ελλήνων έγινε κατορθωτό να έχουμε τη σημερινή Ελλάδα για την οποία όλοι είμαστε περήφανοι. Το ίδιο συνέβη και με την Κύπρο. Η επανάσταση του ‘55-‘59 οδήγησε στην αποτίναξη του αποικιακού ζυγού, οδήγησε στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια χώρα για την οποία, παρά το μέγεθος της, νιώθουμε περήφανοι για τον ρόλο που διαδραματίζει, είτε μέσα στην Ευρώπη είτε γενικότερα στην περιοχή. Αυτή τη χώρα θα την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο, όχι παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας, αλλά παραγνωρίζοντας τις αξιώσεις και τη βουλιμία των Τούρκων, του κ. Ερντογάν και των όσων τον ακολουθούν.

Θέλω να σας βεβαιώσω πως δεν θα παρεκκλίνω από αρχές και αξίες, πως δεν θα αποδεχθώ την όποια λύση δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ιδιαίτερα ανεξαρτησία. Αυτά δεν παραβλάπτουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εκείνο που παραβλάπτει τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι η εξάρτηση ή η διχόνοια, αποδοχή εξάρτησης της Κύπρου από την Τουρκία ή οποιαδήποτε ξένη δύναμη».

Η παρουσιάστρια της βραδιάς Άννα Σάββα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στον Δρα Στέλιο Παπαδόπουλο, διαπρεπή επιστήμονα στις ΗΠΑ, με καταγωγή τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τιμήθηκε από την Ομοσπονδία για τα επιτεύγματα του στον τομέα της επιστήμης του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θα κάνω συγκεκριμένη αναφορά σε τόσους διακεκριμένους φίλους από την ομογένεια. Δεν μπορώ όμως να μη συγχαρώ την Ομοσπονδία για τη φετινή της επιλογή να τιμηθεί ένας διαπρεπέστατος Έλληνας επιστήμονας, ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος.

Θέλω να σας συγχαρώ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε και όλα τα οκτώ χρόνια που ήμουν παρών με εξαίρεση την περυσινή χρονιά.

Θυμούμαι ότι κάθε χρόνο αναδεικνύεται και κάποιο διαπρεπή Έλληνα.

Εύχομαι του χρόνου που θα είναι η τελευταία παρουσία μου εδώ προ του τέλους της θητείας μου, να δω και άλλους πανάξιους να τιμώνται από την Ομοσπονδία».

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Κόκοτας, Φίλιπ Κρίστοφερ, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Δρ. Σάββας Παπαδόπουλος και Νίκος Τζιάζας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τις τελευταίες μέρες βιώσαμε κάποιες στιγμές πικρίας, γιατί δεν μπορεί κανείς επικαλούμενος τον δικό του πόνο να λησμονεί πως και κάποιοι άλλοι έγιναν πρόσφυγες από τους ίδιους που μετέτρεψαν και τη δική του οικογένεια σε πρόσφυγες. Θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το λέω με πολύ σεβασμό και πολλή εκτίμηση και δεν θέλω να δημιουργηθεί κανένα μα κανένα πρόβλημα μεταξύ της παροικίας, διότι έχει ρόλο να διαδραματίσει ο προϊστάμενος της Εκκλησίας στην Αμερική. Θα πρέπει απλούστατα να συνειδητοποιήσουμε κάποια ώρα ότι ανεξάρτητα της υπηκοότητας, αυτό που στο DNA μας υπάρχει και δεν αλλοιώνεται με τις πολιτογραφήσεις είναι το DNA του Έλληνα.

Θέλω να σας βεβαιώσω πως παρά την πικρία που προκλήθηκε και θέλοντας να νιώθω πως είμαστε όλοι ενωμένοι θα πρέπει να διαγράψουμε το τι συνέβη, η σημείωση ετέθη, το σφάλμα, θέλω να πιστεύω, ότι αναγνωρίστηκε και αύριο και δια ζώσης θα διαβιβάσω στον σεβασμιότατο την πικρία που έχει προκληθεί και την απογοήτευση που έχει προκαλέσει».

Στο βήμα ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Παφίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Δρ. Στέλιος Παδόπουλος

Λίγο πριν την βράβευση του Δρα Στέλιου Παπαδόπουλου προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με τις δηλώσεις του  διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά και άλλων ηγετών στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της φαρμακολογίες, οι οποίες υμνούσαν την προσφορά του τιμώμενου στην πρόοδο της βιοτεχνολογίας.

Η ομιλία του τιμώμενου άγγιξε τις καρδιές των ομογενών, διότι το πρώτο σκέλος ήταν αφιερωμένο στις μνήμες του από το ομογενειακό ποδόσφαιρο και ήταν στην ελληνική, ενώ το δεύτερο μέρος στην αγγλική και εμπεριείχε πολλές νουθεσίες για την νεότερη γενιά των ομογενών.  

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Δρ. Σάββας και Δρ. Εσπεράντζα Παπαδοπούλου, Νίκος Αναστασιάδης, Άντρη Αναστασιάδη και Κυριάκος Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δρ. Στέλιος Παπαδόπουλος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους συμπαίκτες του στην Ένωση Κυπρίων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Δρ. Στέλιος Παπαδόπουλος, Νίκος Τζιάζας και Σάββας Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο τιμώμενος Δρ. Στέλιος Παπαδόπουλος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ηγέτες της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.