ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επιτυχημένη και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπρακών Οργανώσεων Αμερικής, σε συνεργασία με την ΠΣΕΚΑ και το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προς τιμή του γενικού Προξένου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, κ. Αλέξη Φαίδωνος – Βαντέ που τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αναχωρήσει για την Κύπρο προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.

Η εκδήλωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έλαβε χώρα διαδικτυακά το βράδυ της Τετάρτης, 14 Απριλίου 2021. Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, κ. Μάριος Λυσσιώτης, ο νέος μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο αναπληρωτής μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Αντώνιος Παπακώστας, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο εμπορικός σύμβουλος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, κ. Αρίστος Κωνσταντίνου, ο πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ, Μιχάλης Ταννούσης, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης, Μερόπη Κυριάκου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των οργανώσεων των Κυπρίων της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και της Φιλαδέλφειας.   

Αν και οι προσφωνήσεις των εκπροσώπων της ομογένειας διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εντούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε την ευγνωμοσύνη προς τον απερχόμενο γενικό Πρόξενο της Κύπρου, που από το καλοκαίρι του 2018 που ανέλαβε τα καθήκοντά του μέχρι και σήμερα συμμετείχε στις εκδηλώσεις όχι μόνο των κυπριακών, αλλά και των ομογενειακών οργανώσεων, φορέων και ιδρυμάτων.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ.

Οι ομιλητές ευχήθηκαν επιτυχίες στα νέα του καθήκοντα και προσευχήθηκαν όπως επιστρέψει για τρίτη φορά στη Νέα Υόρκη για νέα αξιώματα. Ο κ. Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ έζησε σε παιδική ηλικία στη Νέα Υόρκη και μάλιστα συμμετείχε στις Παιδικές Ομάδες Ελευθέρια – Παγκυπρίου, την περίοδο που ο πατέρας του υπηρετούσε εδώ. 

Ο πρόεδρος του Αθλητικού Τμήματος του Παγκυπρίου, Μαρτίνος Κυπριανού του ευχήθηκε επιτυχίες και τόνισε ότι τις προσεχείς ημέρες του δωρίσουν την φανέλα του Παγκυπρίου.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου Δέσποινα Αξιωτάκη, παρουσίασε το δώρο του Επιμελητηρίου – ένα κρυστάλλινο μήλο, σύμβολο της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού.

Οι ομιλίες του πρέσβη Μάριου Λυσσιώτη, του πρέσβη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, του κ. Αντωνίου Παπακώστα, του Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, του κ. Αρίστου Κωνσταντίνου και του ιδίου του κ. Φαίδωνος – Βαντέ εστιάστηκαν στην κοινή γραμμή και στην ευθυγράμμιση των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου τόσο ως προς τον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού, όσο και ως προς τα θέματα που αφορούν την ομογένεια.

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ, Γιώργος Χωριάτης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αγαστή συνεργασία που είχαν με τον απερχόμενο γενικό Πρόξενο και τον κάλεσε να συμμετάσχει στο 99ο Εθνικό Συνέδριο της οργάνωσης στην Αθήνα το οποίο θα λάβει χώρα δια ζώσης στα τέλη Ιουνίου έως και τις αρχές Ιουλίου στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων Αμερικής, κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης αναφέρθηκε στην γνωριμία με τον κ. Αλέξη Φαίδωνος – Βαντέ έχει την αφετηρία της στην επίσκεψη που είχαν στην Κύπρο το 2016 και τόνισε ότι η προ τριών ετών ανάληψη των καθηκόντων του ως γενικού Προξένου άλλαξαν τα δεδομένα και σήμερα τον θεωρούν συναγωνιστή και φίλο.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ,

Εκτενή αναφορά έκανε και στις άοκνες προσπάθειες του γενικού Προξένου για την προσέλκυση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας γενιάς, καθώς επίσης και στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας με τις Εβραικές, τις Αρμενικές και τις Σερβικές οργανώσεις.

Η κ. Μόνα Άμπραμσον, αρμόδια για την Κύπρο της AJC της Κομητείας Westchester ευχήθηκε επιτυχίες στον γενικό Πρόξενο της Κύπρου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που είχαν διοργανώσει για την προβολή του κυπριακού και εβραϊκού πολιτισμού.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ εξήρε την προσφορά του γενικού Προξένου της Κύπρου και εστίασε την προσοχή του στην καθιερωμένη συνδιάσκεψη για το Κυπριακό που διοργανώνουν στην Ουάσινγκτον. Τόνισε ότι λόγω της πανδημίας θα λάβει χώρα διαδικτυακά στις 18 Ιουνίου 2021 και ότι αναμένεται να συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Άντονι Μπλίνκεν και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς επίσης και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ Γιώργος Χωριάτης.

Εκτενή αναφοράς έκανε και στο επικείμενο συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων που θα λάβει χώρα δια ζώσης την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στην Λευκωσία και κάλεσε τους ομογενείς να παραστούν και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Ο Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς όλους για την άρτια συνεργασία που είχαν τόσο τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του όσο και τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας.

Εκτενή αναφορά έκανε στην συνεργασία όχι μόνο με τις ομογενειακές οργανώσεις και την Εκκλησία, αλλά και με την Εβραϊκή, την Αρμενική και την Σερβική κοινότητα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη που του παρείχαν οι ηγέτες της ομογένειας.

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Μάριος Λυσσιώτης.

Αναφερόμενος στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου τόνισε ότι ανήκει στην κατηγορία των τυχερών διπλωματών, διότι υπηρέτησε στη Νέα Υόρκη σε μια εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν καλύτερες από ποτέ.

Ο νέος μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.
Ο αναπληρωτής μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Αντώνιος Παπακώστας.
Η αρμόδια για την Κύπρο της AJC της Κομητείας Westchester, Μόνα Άμπραμσον
Η πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαρία Πάππα.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Κυπριοπαίδων, κ. Νίκος Ζίττης.
Ο πρωην πρόεδρος της Κυριακής Ομοσπονδίας και του Ταμείου Κυπριοπαίδων Σάββας Τσίβικος,
Ο εμπορικός ακόλουθος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αρίστος Κωνσταντίνου.
Ο αντιπρόεδρος των Κυπρίων της Φιλαδέλφειας Στέλιος Τσινοντίδης.
Ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Κυπριοπαίδων Πίτερ Κακογιάννης.
Ο πρόεδρος του Αθλητικού Τμήματος του Παγκυπρίου Μαρτίνος Κυπριανού.
Ο τέως πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, Νίκος Νικολάου.
Η Τασούλα Μαναρίδη.
Ο Κρις Οδυσσέως
Η πρόεδροςτου Συλλόγου Κυπρίων Μείζονος Φιλαδέλφειας “Μακάριος ΙΙ” Γεωργία Κουρνέλα.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.