ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εκδήλωση για την έπαρση της σημαίας που διοργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 27 Μαρτίου 2021 στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών και εντάσσονταν στο πλαίσιο των γενικότερων εκδηλώσεων της ομογένειας για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Η οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκο Μπάρδη και τον συντονιστή της Επιτροπής Προέδρων της Ομοσπονδίας και συνάμα πρόεδρο των Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων Τιμολέοντα Κακούρο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανέλαβε την διοργάνωση της τελετής έπαρσης της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν την προηγούμενη Τετάρτη και την εκδήλωση στο Σταθάκειο, το βράδυ της Πέμπτης και κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα, να εκπέμψει μηνύματα εξωστρέφειας και να υπενθυμίσει σε όλους όσους ευθύνονται για την παρατεταμένη κρίση που ταλανίζει την Ομοσπονδία ότι ήρθε η ώρα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να παραδώσουν τα ηνία στους νεώτερους και ικανότερους.

Η επιτυχία των προαναφερόμενων εκδηλώσεων ήρθε να αποδείξει ότι η εξυγίανση της κραταιάς, όπως είθισται να αποκαλούμε την Ομοσπονδία της Νέας Υόρκης, και η ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να αναλάβει μια νέα εκστρατεία αξιοποίησης των ανεξάντλητων και ανεκμετάλλευτων δυνάμεων των ομογενών προς όφελος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η γιορτή

Η τελετή έπαρσης της σημαίας στην Πλατεία Αθηνών λάμβανε χώρα την παραμονή της Εθνικής Παρελάσεως της ομογένειας στην Πέμπτη Λεωφόρο και την παράσταση την έκλεβαν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι παρήλαυναν με υπερηφάνεια.

Εφέτος την παράσταση την έκλεψαν οι μαθητές της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας της Αστόριας, του Ελληνικού Απογευματινού και του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και του Ημερήσιου Σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» του Μπρούκλιν, οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν τραγούδια για την Ελληνική Επανάσταση και ερμήνευσαν παραδοσιακούς  χορούς.

Στο βήμα η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν Ελευθερία Οίκουτα, ενώ παρουσιάζει το χορευτικό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, αντίστοιχα, η Πρόξενος Λάνα Ζωχιού, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Καλαβρυτινών «Το Λάβαρο του 1821» Κώστας Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών, Γιώργος Ντέλης, οι πρώην και νυν πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, Ευστάθιος Καραντώνης και Δημήτριος Ροζανίτης, αντίστοιχα, η Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2020 Δέσποινα Αναστασίου, οι ιερατικοί προϊστάμενοι του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, π. Γεράσιμος Μακρής και του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάταν, π. Γεώργιος Καζούλης και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος εκ μέρους των ιερέων, η Λάνα Ζωχιού εκ μέρους των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Νίκος Μπάρδης, ο Τιμολέων Κακορος, ο Δημήτριος Ροζανίτης και η Δέσποινα Αναστασίου

Τα χορευτικά παρουσίασαν η διευθύντρια της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας Δήμητρα Βαρσάμη, η διευθύντρια του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας,  Ελένη Καραγιώργου, η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Αγγελική Αγκά και η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν Ελευθερία Οίκουτα.    

Στιγμιότυπο από την ομιλία του συντονιστή της Επιτροπής των Προέδρων της Ομοσπονδίας, Τιμολέοντα Κακούρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορφευτικό του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα η διευθύντρια του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Ελένη Καραγιώργου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Αγγελική Αγκά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρόεδρος της Ινονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας και συνάμα παρουσιαστής της εκδήλωσης Νίκος Μπάρδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο η Αικατερίνη Τσιούρη με την σημαία της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ. Δημήτρης Ροζανίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα η Μις Ελληνική Ανεξαρτησία Δέσποινα Αναστασίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.