ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Μητρόπολη Κεφαλληνίας και η Άσσος, καθώς επίσης και η κοινότητα του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν τίμησαν την μνήμη του ευεργέτη τους Γιώργου Μενεγάτου, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό στις 7 Μαρτίου 2021 σε ηλικία 68 ετών.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 με το 40ήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, κ. Δημητρίου, που έλαβε χώρα στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Άσσο και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 11 Απριλίου με το 40ήμερο μνημόσυνο που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν, π. Παναγιώτης Παπαζαφερόπουλος.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης, 11 Μαρτίου 2021, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στο Δυτικό Μανχάταν.

Στον Άγιο Γεράσιμο

Το πρωί της Κυριακής στο Μανχάταν έβρεχε ακατάπαυτα. Παρά ταύτα οι Κεφαλλονίτες από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης, καθώς επίσης και οι ομογενείς που είχαν την τύχη και το προνόμιο να τον γνωρίσουν και να ευεργετηθούν από την χαρισματική προσωπικότητα του Γιώργου Μενεγάτου έσπευσαν να τιμήσουν τη μνήμη τους.

Η 105η Οδός στην οποία βρίσκεται ο ιστορικός ναός του Αγίου Γερασίμου (μεταξύ των Λεωφόρων Columbus και Amsterdam) υπήρχαν διπλοσταθμευμένα  αυτοκίνητα και ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που τα περιπολικά της Αστυνομίας περνούσαν χωρίς σειρήνες και αγνοώντας πλήρως την παράβαση των κανόνων, διότι ήθελαν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο να εκφράσουν τον σεβασμό προς τον ευεργέτη της κοινότητας και συνάμα ευεργέτη των φτωχών και των πονεμένων, των ευαγών ιδρυμάτων και της ίδιας της Αστυνομίας.

Ο Γιώργος Μενεγάτος στην αρτοβιομηχανία του.

Μια ομάδα, νέων κυρίως ανθρώπων, που λόγω των περιορισμών για την προστασία από τον κορωνοϊό δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο ναό  παρέμειναν σιωπηλοί στα σκαλιά και στο πεζοδρόμιο του ναού αγνοώντας την βροχή και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, διότι ήθελαν να εκφράσουν την αγάπη τους για τον Γιώργο και την συμπαράσταση στην οικογένειά του.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν. π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος μετά το πέρας του μνημοσύνου αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του προέδρου και ευεργέτη της κοινότητας, του αειμνήστου Γιώργου Μενεγάτου και τόνισε ότι οι πέντε εβδομάδες που μεσολάβησαν από την εκδημία του ήταν από τις πιο συγκινητικές και συνάμα από τις πιο διδακτικές, διότι έμαθαν τόσα πολλά άγνωστα μέχρι χθες για την προσφορά, την γενναιοδωρία, την  ευσπλαχνία και την φιλαλληλία του.

Η μνήμη του, όπως επεσήμανε ο π. Παναγιώτης, θα είναι αιώνια, διότι κάθε έργο σε τούτον τον ναό φέρει και την δική του σφραγίδα.  

Τα έξι τελευταία χρόνια ο Γιώργος Μενεγάτος ηγούνταν της επιτροπής για την πλήρη ανακαίνιση του ναού και ακόμη και την περίοδο της πανδημίας τα έργα συνεχίστηκαν και εντατικοποιήθηκαν και έχει αλλάξει όψη ο ναός.  

Οι ομογενείς ενώ παρακολοηθούν με συγκίνηση το μνημόσυνο του Γιώργου Μενεγάτου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ζωή, την πολυσχιδή δράση και το πολυδιάστατο έργο του Γιώργου Μενεγάτου  κάνετε κλικ στα: 

https://www.anamniseis.net/apisteytos-o-thrinos-kai-i-evgnomosini-gia-ton-igeti-ton-kefallonitoin-tis-neas-yorkis-george-menegatos/  

https://www.anamniseis.net/apeviose-o-epixeirimatias-filanthropos-kai-proedros-tou-agiou-gerasimou-george-menegatos/

https://www.anamniseis.net/odi-ston-efpatridi-evergeti-kai-igeti-ton-kefallinon-tis-amerikis-giorgo-menegato/ 

https://www.anamniseis.net/to-new-yorker-bagels-dianemei-ta-proionta-tou-se-oli-tin-epikrateia-video/

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν το μνημόσυνο του Γιώργου Μενεγάτου.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.