Ωδή στον ευπατρίδη, ευεργέτη και ηγέτη των Κεφαλλήνων της Αμερικής Γιώργο Μενεγάτο

2
Σε πρώτο πλάνο ο Γιώργος Μενεγάτος, αριστερά, και ο Βασίλειος Κοκόσης σε ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Κεφαλλήνων "Αίνος", Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Του Βασιλείου Κοκόση *

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης, ο ευεργέτης, ο φιλάνθρωπος και ο ηγέτης των Κεφαλλήνων της Νέας Υόρκης και κατ΄ επέκταση της Αμερικής, Γιώργος Μενεγάτος τα ξημερώματα της Κυριακής έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του.

Ηττήθηκε από τον κορωνοϊό και αναχώρησε πρόωρα για την γειτονιά των Αγγέλων. Η είδηση για τον θάνατό του σε κλάσματα δευτερολέπτου έφτασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δη στην Άσσο της Κεφαλλονιάς όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Από την μοιραία εκείνη στιγμή μέχρι και ετούτη την ώρα τα τηλέφωνα της οικογένειας δεν σίγησαν ούτε λεπτό, καθώς επίσης και τα δικά μας διότι όλοι ήθελαν να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια και το πιο σημαντικό να διηγηθούν άγνωστες για την οικογένειά του πτυχές της φιλανθρωπικής του δράσης.

Το λεξιλόγιό μου είναι πολύ φτωχό και ανίκανο να εκφράσει τα συναισθήματά μου, καθώς επίσης και των συναγωνιστών του Γιώργου Μενεγάτου.

Ο Γιώργος Μενεγάτος.

Με την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά και πάνω από όλα με την πολυσχιδή δράση έχει ήδη κατακτήσει το υψηλότερο βάθρο στο Πάνθεον του Ελληνισμού.

Έφυγε πρόωρα από τον μάταιο ετούτο κόσμο, αλλά άφησε μια βαριά και ασήκωτη παρακαταθήκη την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της παροικίας των Κεφαλλήνων της Αμερικής και του Καναδά και προς όφελος της ιδιαίτερής μας πατρίδας, της Κεφαλονιάς της καρδιάς μας.

Το διοικητικό συμβούλιο του ιστορικού Συλλόγου Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Αίνος» κατά την διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο του «προέδρου των προέδρων» όπως είθισται να τον αποκαλούμε και αποφάσισε να εκφράσει τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην σύζυγο, στα παιδιά και τα εγγόνια του και να του απευθύνει  τον ύστατο χαιρετισμό.

Αν και λόγω της πανδημίας δεν θα μπορέσουμε να είμαστε όλοι εκεί και να πλημμυρίσουμε τον Άγιο Γεράσιμο, εν τούτοις την ώρα της Νεκρώσιμης Ακολουθίας θα ανάψουμε ένα κεράκι στο εικονοστάσιο του σπιτιού μας και θα προσευχηθούμε υπέρ της αναπαύσεως της  ψυχής του.

Σεβόμενοι την επιθυμία της οικογένειας αντί ανθέων τόσο ως άτομα όσο και ως Σύλλογος θα προσφέρουμε δωρεά στην μνήμη του στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου τον οποίο ο αείμνηστος υπηρέτησε με πάθος μέχρι και την ύστατη στιγμή και συνάμα τον ευεργέτησε όσο ελάχιστοι.

Και δεν θα αρκεστούμε μόνο με αυτά. Μόλις η ζωή επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς θα διοργανώσουμε ένα φιλολογικό μνημόσυνο προκειμένου για πρώτη φορά να μιλήσουμε ανοιχτά για τα ανδραγαθήματά του, τις αγαθοεργίες και για τις ευεργεσίες του Γιώργου. Κι αυτό διότι ο αείμνηστος ήταν αδέκαστος, ασυμβίβαστος με την ματαιοδοξία που εν πολλοίς επηρεάζει και φρενάρει την συλλογική δράση.

Δίδασκε με τα έργα και με τις πράξεις του και τώρα πλέον επαφίεται  σε μας τους συναγωνιστές του να διδάξουμε στις νεότερες γενιές την πολυδιάστατη προσφορά του Γιώργου Μενεγάτου στην ομογένεια και στην γενέτειρα.

Ο Γιώργος Μενεγάτος διετέλεσε πρόεδρος του Κεφαλληνιακού Συλλόγου Νέας Υόρκης «Αίνος», της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Θιακών Αμερικής και Καναδά «Οδυσσεύς» και της μεγαλωνύμου κοινότητας του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Κεφαλλονιτών της Αμερικής.

Στην επικείμενη σύσκεψη τόσο του διοικητικού συμβουλίου του «Αίνου» όσο και της κοινότητας του Αγίου Γερασίμου θα εξετάσουμε και άλλες προτάσεις για να διαιωνίσουμε την μνήμη του.  

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει . Αιωνία του η μνήμη.

  • Ο Βασίλειος Κοκόσης είναι πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Αίνος».

Σημείωση σύνταξης: Το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα: https://ekefalonia.gr/

-Advertisement-

2 COMMENTS

  1. […] Για περισσότερες πληροφορίες για την ζωή, την πολυσχιδή δράση και το πολυδιάστατο έργο του Γιώργου Μενεγάτου  κάνετε κλικ στα: https://www.anamniseis.net/apeviose-o-epixeirimatias-filanthropos-kai-proedros-tou-agiou-gerasimou-george-menegatos/, https://www.anamniseis.net/odi-ston-efpatridi-evergeti-kai-igeti-ton-kefallinon-tis-amerikis-giorgo-… https://www.anamniseis.net/to-new-yorker-bagels-dianemei-ta-proionta-tou-se-oli-tin-epikrateia-video/ […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.