“Η μόνη διέξοδος είναι η διπλωματία και όχι ο πόλεμος”, είπε ο πρέσβης Α. Χατζηχρυσάνθου

1
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, αριστερά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. “Η Κύπρος, ως θύμα η ίδια ξένης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τη διεθνή τάξη και, ότι η μόνη διέξοδος είναι η διπλωματία και όχι ο πόλεμος”, επεσήμανε κατά την διάρκεια της παρέμβασής του στην 11η Επείγουσα Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Ουκρανία ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου,

Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηχρυσάνθου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και υποστηρίζει την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Εξέφρασε επίσης τη λύπη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απώλεια ζωών, τον ανθρώπινο πόνο και τον μαζικό εκτοπισμό που προκλήθηκε από τις εχθροπραξίες, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που η Κύπρος βιώνει εδώ και περίπου 50 χρόνια.

Τόνισε ότι η Κύπρος καταδικάζει κάθε ρήγμα στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια που προκαλείται μέσω στρατιωτικής δράσης από ένα κράτος εναντίον της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους. Πρόσθεσε ότι ως μικρό κράτος, η Κύπρος βασίζεται για την ασφάλεια του στην παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα της. Υπέδειξε δε ότι η Κύπρος ανησυχεί βαθιά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος συλλογικής ασφαλείας.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε την ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο  και την άμεση κατάπαυση του πυρός με την αποχώρηση των Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ουκρανικό έδαφος. Επανέλαβε επίσης την επείγουσα ανάγκη ανατροπής των παράνομων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης από τη Ρωσία της αυτοανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου διατύπωσε επίσης έντονη ανησυχία για το αυξημένο επίπεδο πυρηνικής απειλής εκ μέρους της Ρωσίας.   

Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι η Κύπρος, ως θύμα η ίδια ξένης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, η κατάσταση στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τη διεθνή τάξη και, ότι η μόνη διέξοδος είναι η διπλωματία και όχι ο πόλεμος.

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Σωστά , αλλά υπάρχει και η σοφή λαϊκή
    παροιμία που λέγει:” όπου δεν πίπτει λόγος
    πίπτει ράβδος …..”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.