ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μεγάλη συμμετοχή μελών, φίλων αλλά και υποστηριχτών, έγινε το βράδυ του Σαββάτου η κοπή της Βασιλόπιτας του Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά «Παναγία Σουμελά». Η τελετή έγινε στην διάρκεια της ποντιακής βραδιάς του χειμώνα και για άλλη μια φορά το κάλεσμα βρήκε ανταπόκριση όχι μόνο στην πόλη και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, αλλά και στους Ποντίους άλλων περιοχών, όπως το Κονέκτικατ και η Πενσιλβάνια.

Ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης καλωσόρισε όλους τους φίλους του Ιδρύματος και εξέφρασε την χαρά του γιατί αναμεσά τους ήταν και πολλοί αγαπημένοι υποστηριχτές όπως ο ευεργέτης του Ιδρύματος και Βασίλειος Κακουλίδης με την συζυγό του Δήμητρα, η κ. Σταυρούλα Μάστορα, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Κώστας Τσιλφίδης, ο πρώην πρόεδρος κ. Δημήτρης Μολοχίδης και πολλοί ακόμα συνοδοιπόροι του ιδρύματος όπως ο κ. Σάββας Γερασιμίδης απο την Φιλαδέλφεια με την οικογενειά του.

Βέβαια ο Δρ. Βασιλειάδης δεν παρέλειψε να κάνει και την αυτοκριτική του σε ότι αφορά την ιστορία και τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού και να αναφερθεί στα ιστορικά γεγονότα και την σημασία της Τραπεζούντας ως κέντρο μεταφοράς του μεταξιού απο την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο. Ταυτόχρονα αναρωτήθηκε αν αόλα όσα κάνουμε σήμερα είναι αρκετά για να διαφυλάξουν την  παράδοση των Ποντίων και τον πλούσιο πολιτισμό του Πόντου; Ευτυχώς, κατέληξε ο κ. Βασιλειάδης, το ίδρυμα πρέπει να προχωρήσει και όλοι εμείς να έχουμε αγάπη και ομόνοια ή τουλάχιστον σύμπνοια.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Ωστόσο σε μια τέτοια γιορτή καλό είναι να σημειώνουμε τα θετικά και ως τέτοια πρέπει να πούμε ότι υπήρχε μέσα στην αίθουσα σημαντική συμμετοχή νέων που μάλιστα διέθεταν και το δικό τους τραπέζι.

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής κ. Κώστας Τσιλφίδης επεσήμανε ότι το ίδρυμα είναι «δικό μας», όλων μας. Οφείλουμε, τόνισε να προσφέρουμε ότι μπορούμε για την συνέχεια, για τα παιδιά μας για τις επόμενες γενιές.

Ο Δημήτρης Στεφανίδης στο τραγούδι και ο Χρήστος Τικταπανίδης στην λύρα και ο νεαρός Τογρίδης στο νταούλι. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press

Το τυχερό κομμάτι με το νόμισμα της βασιλόπιτας έπεσε στον Θεόφιλο Βασιλειάδη, μέλος του Δ.Σ. του Ιερού Ιδρύματος. Σε ένδειξη τιμής κι ευγνωμοσύνης και σύμφωνα με τις παραδόσεις την πίτα έκοψε και μοίρασε στους παρόντες ο κ. Βασίλης Κουκουλίδης.

Το τυχερό κομμάτι έπεσε στον Θεόφιλο Βασιλειάδη. Το παραδίδει η Μάγδα Κατέχη που πήρε το κομμάτι που προηγήθηκε και συνόρευε με το δικό του. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press

Στην διάρκεια της τελετής η κ. Μάγδα Κατέχη, γραμματέας του Ιδρύματος, τόνισε ότι ο νέος φορέας PHOS μπορεί να ιδρύθηκε απο γυναίκες, αλλά δεν απευθύνεται μόνο σε αυτές. Απευθύνεται σε όποιον και όποια κυρία ή δεσποινίδα, θέλει και επιθυμεί να βοηθήσει και βέβαια στοχεύει στην προβολή των δραστηριοτήτων του Ιερού Ιδρύματος. Η κ. Ελένη Χατζή συντονίστρια της προσπάθειας ήταν επίσης παρούσα στην τελετή και στην ποντιακή βραδιά.

Σημαντική όπως αναμενόταν ήταν η παρουσία των μουσικών στην εκδήλωση, που έδωσαν άλλωστε και το έναυσμα για χορό, όπως ο Χρήστος Τικταπανίδης, στην λύρα, ο Σωκράτης Τογρίδης στο νταούλι και ο Δημήτρης Στεφανίδης στο τραγούδι. Και για μια ακόμα φορά στο χορό πρωτοστάτησε η νεολαία των Ποντίων.

Η βραδιά έκλεισε πολύ αργότερα απο τα συνηθισμένα, καθότι τόσο οι μουσικοί όσο και οι παρόντες είχαν κέφι και διάθεση για χορό.

Το τραπέζι της νεολαίας, μια διαφορετική διάσταση στην συμμετοχή της νεολαίας στις εκδηλώσεις του Ιερού Ιδρύματος. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press
Οι φίλοι και υποστηριχτές του ιδρύματος απο το Νόργουολκ του Κονέκτικατ και ο Στέφανος Αμανατίδης, από την Αστόρια. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press
Ο κ. Βασίλειος Τσιφτσής εκπρόσωπος του Πανθρακικού Συλλόγου Αμερικής «Ορφέας» με την συζυγό του Αγγελική Γιαμπίλη και την οικογενειά του. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.