NEA ΥΟΡΚΗ. Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, π. Μάξιμος Πολίτης μετά από πέντε χρόνια ευδόκιμης διακονίας αποχώρησε προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας.

Η εν λόγω κοινότητα ανήκει στην Μητρόπολη της Αλτάντας που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις»  μαζί με το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου αποτελούν τους δύο πυλώνες των Ελλήνων και των λοιπών Ορθοδόξων του Αγίου Αυγουστίνου.

Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου ο π. Μάξιμος πολίτης θα τελέσει την πρώτη Θεία Λειτουργία στην Αγία Τριάδα.

Η είδηση για την μετάθεση του π. Μάξιμου έχει προκαλέσει συγκίνηση στους κόλπους της κοινότητας του Αγίου Πέτρου, διότι ο π. Μάξιμος με τις άοκνες προσπάθειες κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα και να καταστήσει την κοινότητα μια από τις πιο δυναμικές της Νέας Υόρκης. Και δεν ασχολήθηκε μόνο με το πνευματικό και θρησκευτικό έργο, αλλά αγωνίστηκε για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Ευδοξία Λεβεσάνου» και των προγραμμάτων για την GOYA.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Μάξιμος Πολίτης και ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Μανωλούκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πρόσφατα η κοινότητα του Αγίου Πέτρου ευεργετήθηκε από την μετά θανάτου δωρεά του κληροδοτήματος της Χριστίνας Ιωαννίδου (Christina Johnides) με το ποσό των $421.000 και με μια μικρή δωρεά της Φιλοπτώχου Αδελφότητας κατάφερε να αποπληρώσει το δάνειο που έχει λάβει προ μία και πλέον δεκαετία για την ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος.

Ο ευεργέτης της κοινότητας Στυλιανός Ζερβούδης το βράδυ της Τετάρτης, 14 Οκτωβρίου 2020,  παρέθεσε δείπνο προς τιμή του π. Μάξιμου Πολίτη, στο οποίο παραβρέθηκαν τα ηγετικά στελέχη της κοινότητας, καθώς επίσης και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης, π. Χρήστος Παππάς και ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάταν, π. Γεώργιος Καζούλης.

Αν και τα απαγορευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν επέτρεπαν μεγαλύτερο αριθμό συνδαιτυμόνων, εν τούτοις κάθε ένας από τους παρισταμένους εξέφρασε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες που παρείχε στην κοινότητα και στην ομογένεια ο απερχόμενος ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Πέτρου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ηλίας Παππάς, Αρχιεπίσκοπος Αμερική, κ. Ελπιδοφόρος, π. Μάξιμος Πολίτης,π. Χρήστος Παππάς, π. Βασίλειος Λούρος, π. Γεδεών Βαρύτιμος, π. Γεωργιος Καζούλης και ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Στυλιανός Ζερβούδης, τόσο κατά την διάρκεια της εναρκτήρια ομιλίας, όσο και κατά την διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην κοινότητα ο π. Μάξιμος και κατ΄ επέκταση στην ομογένεια του Μπρονξ.

«Πατέρα Μάξιμε σε ευχαριστούμε για τα πέντε γόνιμα χρόνια που αφιερώσατε στην κοινότητα του Αγίου Πέτρου. Η κοινότητα ευεργετήθηκε από την ευδόκιμη διακονία σας και όλοι διατηρούμε τις καλύτερες αναμνήσεις. Ευχόμαστε επιτυχίες στα νέα καθήκοντά σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι κάθε φορά που θα κατεβαίνουμε στην Φλόριδα θα ερχόμαστε στην Αγία Τριάδα του Αγίου Αυγουστίνου και θα προσευχόμαστε», επεσήμανε ο κ. Ζερβούδης.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της Αναλήψεως στο Φέρβιου, π. Χρήστος Παππάς συνεχάρη τον π. Μάξιμο για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «όλοι διατηρούμε τις καλύτερες αναμνήσεις».

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Μάξιμος Πολίτης, π. Απόστολος Λάρδας, Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, Στυλιανός Ζερβούδης, π. Νικόλαος Πιλαβάς και π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Σπυρίδωνα, π. Γεώργιος Καζούλης επεσήμανε ότι «όλοι αναγνωρίζουν τα επιτεύγματά σας» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όπου και να πάει ο π. Μάξιμος θα ευδοκιμήσει γιατί είναι ταπεινός, αγαπά τον Θεό και τον συνάνθρωπο».

Ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Νίκος Κατέχης μετέφερε την αγάπη του προέδρου της κοινότητας, Κωνσταντίνου Μανωλούκου και ευχήθηκε επιτυχίες στον π, Μάξιμο.

«Σας αγαπάμε και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δεσμοί που αποκτήσαμε στον κοινό αγώνα θα διατηρηθούν», επεσήμανε ο κ. Κατέχης.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Ευάγγελος Ζερβούδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αγάπη και για την υποστήριξη που παρείχε στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο «Ευδοξία Λεβεσάνου».

Ο ιεροψάλτης Μανώλης Αναστασίου αναφέρθηκε με δέος στην προσφορά του π. Μάξιμου και εστίασε την προσοχή του στα μαθήματα που έλαβε τα πέντε τελευταία χρόνια υπηρετώντας στο αναλόγιό του Αγίου Πέτρου.

O Νίκος Κατέχης με την σύζυγό του Αναστασία, την νύφη τους Μέγκαν και την εγγονή τους καθώς επίσης και οι π. Μάξιμος Πολίτης, Κώστας Μανωλούκος και Στυλιανός Ζερβούδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στα ίδια μήκη κύματος κυμάνθηκαν και οι προσφωνήσεις του Δημήτρη Χαμηλού, του Γιώργου Σοφίλλα, του Φώτη Αλβανού και του Φίλιππα Αντωνάκου.

Εμφανώς συγκινημένος από τις προσφωνήσεις των συνδαιτυμόνων ο π. Μάξιμος Πολίτης επεσήμανε ότι τα πέντε χρόνια που διακόνησε την κοινότητα του Αγίου Πέτρου ήταν ένα μεγάλο σχολείο για όλους και το πιο σημαντικό, όπως επεσήμανε, διδαχτήκαμε να κάνουμε καλύτερα την δουλειά μας».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, Κώστα Μανωλούκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της πενταετίας επεσήμανε ότι ήταν «το αόρατο χέρι του Θεού το οποίο μας οδηγούσε σε κάθε βήμα και το οποίο διασφάλιζε πάντα την επιτυχία.

«Ο,τι κάναμε το κάναμε για το καλό της κοινότητας και της ομογένειας», επεσήμανε εμφανώς συγκινημένος ο π. Μάξιμος.

Ο π. Μάξιμος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Πολυτεχνική Θεσσαλονίκης (Engineering School) με αντικείμενο τις εφαρμογές Laser και υψηλής Τεχνολογίας στα έργα τέχνης και ειδικά στις εικόνες.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.