Η καταγγελία της Κύπρου για τις τουρκικές παραβιάσεις – επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ

0
Η αναπληρώτρια μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, κ. Πόλυ Ιωάννου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επίσημο έγγραφο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί πλέον η επιστολή της Αναπληρώτριας Μονίμου Αντιπροσώπου, κας Πόλυς Ιωάννου, ημερομηνίας 11 Ιουνίου, που απέστειλε προς το Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. António Guterres, καταγγέλλοντας τις Τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και την παράνομη χρήση κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν από την Τουρκία στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιιο.

Η επιστολή – στην οποία επισυνάπτονται τέσσερα έγγραφα με αναλυτική καταγραφή των παραβιάσεων – κυκλοφόρησε την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αρ. Α/73/899-S/2019/477.

Στην επιστολή η κα Ιωάννου, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι αυτή η επίμονη πολιτική παραβίασης του διεθνούς δικαίου και παραβίασης των διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιδρά αρνητικά στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της Κυπριακής ειρηνευτικής διαδικασίας.   

Η κα Ιωάννου αναφέρει επίσης ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν σαφώς στην υπονόμευσης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εδραιώνοντας τη συνεχιζόμενη de facto διαίρεση, αναβαθμίζοντας το καθεστώς της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχει μια νομική αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επιβεβαιώνεται σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας  και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), στα οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας κήρυξε άκυρη την επιχειρούμενη απόσχιση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Εκ μέρους της Κυβέρνησης μου – γράφει στην επιστολή της η κα Ιωάννου – διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών για την εναέρια κυκλοφορία και ζητώ τον άμεσο τερματισμό τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει την έκκληση της προς όλα τα κράτη να σέβονται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να τηρούν τις αρχές της κυριαρχίας και της μη επέμβασης που κατοχυρώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Καταλήγοντας, η Επιτετραμμένη της Κύπρου στον ΟΗΕ, παροτρύνει την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να εστιάζουν στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προώθηση της διχοτόμησης της Κύπρου μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και της εδραίωσης του status quo, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, την πολιτική αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.

Η καταγγελία της Κύπρου για τις τουρκικές παραβιάσεις – επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.