ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εκδήλωση για την 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου 2021 η «Ηγεσία των 100».

Η εκδήλωση εντάσσονταν στο πλαίσιο του 30ού ετήσιου Συνεδρίου της «Ηγεσίας των 100» που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έλαβε χώρα διαδικτυακά.  Το συνέδριο ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την εν λόγο πανηγυρική εκδήλωση.

Η εν λόγω εκδήλωση ήταν η πρώτη που διοργανώθηκε από έναν φορέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και παρείχε την δυνατότητα σε πάνω από 200 συνέδρους να παρακολουθήσουν συν τοις άλλοις τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου, Μητσοτάκη, της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και της πρέσβεως της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, κ. Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 Αργύριος Βασιλείου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.

Ο πρόεδρος της “Ηγεσίας των 100”, κ. Αργύριος Βασιλείου, καλωσόρισε τους συνέδρους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι με την εν λόγω εκδήλωση άνοιξε η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων για την 200ή επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ανέπεμψε την προσευχή, κάλεσε τους ομογενείς να ψάλλουν την Υπερμάχω Στρατηγώ και τόνισε ότι η Αρχιεπισκοπή θα συμμετάσχει δυναμικά στον εορτασμό της ιστορικής αυτής επετείου σε κάθε πολιτεία της χώρας και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της «Ηγεσίας των 100» και συνάμα αντιπρόεδρο της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για τους εορτασμούς στις ΗΠΑ, Δημήτρης Λογοθέτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν στις ΗΠΑ με την σύμπραξη πάνω από 150 οργανώσεων και Ιδρυμάτων.  

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις προσεχείς ημέρες, όπως ανέφερε, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής ειδικός κόμβος για τις εκδηλώσεις (www.goarch.org/greece200).  Αναφερόμενος στους εορτασμούς τόνισε ότι η Δοξολογία που θα τελεστεί σε όλους τους ναούς ανά την Αμερική στις 25 Μαρτίου 2021 θα αποτελέσει την πιο μαζική εκδήλωση, διότι θα παραστούν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί και φίλοι τους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας – των ιεραρχών, των ιερέων και των μοναχών – στην ελληνική επανάσταση και τόνισε ότι υπήρξαν πρωταγωνιστές της εθνεγερσίας.

Αναφερόμενος στους ελληνοαμερικανικούς δεσμούς επεσήμανε ότι «έρχονται από μακριά και πάνε μακριά».

Ο Τομ Παπαδημητρίου (πάνω δεξιά, ενώ παρουσιάζει τις τέσσερις ενότητες της έκθεσης για την Ελληνική Επανάσταση.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία συνεχάρη την «Ηγεσία των 100» για την πρωτοβουλία και για το σπουδαίο έργο.   

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διευθυντής του Διεπιστημονικού Κέντρου  Ελληνικών Σπουδών «Dean C. and Zoe S. Pappas» του Πανεπιστημίου Stockton της Νέας Ιερσέης, Δρ. Τομ Παπαδημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών» που θα εγκαινιαστεί στις 22 Μαρτίου 2021 στο Μαλλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης.

Η έκθεση, όπως επεσήμανε ο ομιλητής, περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα «Ελευθερία ή Θάνατος: Η Ελλάδα στην εποχή των Επαναστάσεων», «Η εμπάθεια του Monroe», «Ο Ελληνικός Πυρετός» και «400 Χρόνια Σκλαβιάς».

Το πολιτιστικό σκέλος της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σύμβουλος Πολιτιστικών Θεμάτων της Αρχιεπισκοπής, Νεκτάριος Αντωνίου, ο οποίος παρουσίασε 21 εμβληματικά τραγούδια, τα οποία σε συνδυασμό με τα έργα του γνωστού ζωγράφου και αγιογράφου Γεωργίου Κορδή καθήλωσαν στην κυριολεξία το ακροατήριο. Τα σχόλια των ακροατών ήταν άκρως συγκινητικά.

Η Γιάννα Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου.

Μήνυμα Γιάννας Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο είναι μέλη της «Ηγεσίας των 100» και μάλιστα το 2008 έχει βραβευτεί από τον οργανισμό για την προσφορά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αναφέρθηκε στο έργο της επιτροπής και τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν λάβει 1827 προτάσεις από δημόσιους φορείς, συλλόγους, οργανώσεις και ιδιώτες από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο.

«Πολλές δράσεις και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, εξίσου πολλές όμως θα γίνουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική και στον Καναδά», επεσήμανε η κ. Αγγελοπούλου.

Ορισμένες από τις προτάσεις είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και άλλες χρειάζονται υποστήριξη, τόνισε και εξήγησε ότι «επειδή η επιτροπή δεν επιχορηγείται από το κράτος, στηρίζεται σε ιδιωτικές δωρεές και στα έσοδα του Νομισματικού Προγράμματος για να υποστηρίζει τις προτάσεις που χρειάζονται χρηματοδότηση και να οργανώσει τις τέσσερις εμβληματικές πρωτοβουλίες της».

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ειδικά στις τέσσερις αυτές εμβληματικές δράσεις τις οποίες θα υλοποιήσει η επιτροπή. Πρόκειται για:

Η διακεκριμένη σοπράνο Ελένη Καλλένος και ο Αθανάσιου Τρικούπης.

– το Διεθνές Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», μέσα από το οποίο η ελληνική κοινωνία, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους θα χαρτογραφήσουν την πορεία μας προς το μέλλον

– την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο θα τοποθετήσει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας

– τις Γιορτές των Πόλεων, που περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις, ανοιχτές σε όλους, στις πρωτεύουσες των 51 νομών της Ελλάδας

– τη δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821», μέσα από την οποία 200 νέες και νέοι θα ταξιδέψουν σε ιστορικές διαδρομές που συνδέονται με την Επανάσταση και την πορεία των 200 χρόνων σε όλη την Ευρώπη.

«Αισθάνομαι υπερήφανη που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, που απευθύνομαι σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από επιτυχημένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να εργαστούν από κοινού προκειμένου να διαφυλάξουν και να προάγουν τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό. Να βρίσκομαι με Έλληνες που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον λαό μας και δύναμη πειθούς για τους αντιπάλους μας».

Όντας η ίδια μέλος της «Leadership 100», η κυρία Αγγελοπούλου απέδωσε τα εύσημα στην οργάνωση και στους ιδρυτές της για το έργο που προσφέρουν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, τον άνθρωπο που πρώτος οραματίστηκε αυτή την πρωτοπόρα πρωτοβουλία, που στα 37 χρόνια της δράσης της απέκτησε πάνω από 1.100 μέλη και έδωσε περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια σε υποτροφίες. Το έργο αυτό συνεχίζει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και το διοικητικό συμβούλιο της «Leadership 100».

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.