ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορικές με όλη την σημασία της λέξεως ήταν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις των Ευρυτάνων της Αμερικής στην μνήμη της προστάτιδός τους, της Παναγίας της Προυσιώτισσας που διοργανώθηκαν την παραμονή και ανήμερα της εορτής στον μεγαλώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Και αυτό για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζονταν με τις προστατευτικές μάσκες και τα αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και τις αποστάσεις που όφειλαν να διατηρήσουν. Ο δεύτερος λόγος σχετίζονταν με την καθολική συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στις τελετές, διότι εφέτος για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπόρεσε να επισκεφθεί τα πάτρια εδάφη και να συμμετάσχει στο καθιερωμένο προσκύνημα στην ομώνυμη Μονή του Προυσού.

Ο τρίτος σχετίζονταν με το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία οι προσκυνητές δεν απόλαυσαν τις πεντανόστιμες πίτες και την φιλοξενία των Ευρυτάνων. Και αυτό λόγω της απαγόρευσης της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους και λόγω του ορίων που έχουν επιβάλει οι αρχές για τις συναθροίσεις.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Σύλλογο Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα» και ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, 22 Αυγούστου 2020, με τον Εσπερινό και την Αρτοκλασία και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020 με την Θεία Λειτουργία και την λιτανεία εντός του ναού της θαυματουργού εικόνας που είναι πιστό αντίγραφο και αποθησαυρίζεται στο ομώνυμο παρεκκλήσιο που έχουν δημιουργήσει οι Ευρυτάνες εντός του ναού.

Τον Εσπερινό τέλεσαν ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Παύλος Παλαιστίδης και ο εφημέριος του ναού, π. π. Ανδρέας Χούπος ενώ τους ύμνους έψαλε ο χοράρχης του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος», Ελευθέριος Ελευθεριάδης.

Την Κυριακή τελέστηκαν δύο λειτουργίες, αφ’ ενός μεν λόγω των περιοριστικών μέτρων, αφ ετέρου δε λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των Ευρυτάνων.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, π. Παύλος Παλαιστίδης, εν΄β προσφέρειο τον άρτο στην πρόεδρο του Συλλόγου Ευρυτάνων “Παναγία Προυσιώτισσα” Ελένη Καλογερά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι Ευρυτάνες παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη τις τελετές και προσευχήθηκαν γονυπετείς στην θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων Ευρυτάνων και υπέρ υγείας των στελεχών, των μελών και των οικογενειών τους.

Προσευχήθηκαν όπως η Παναγία κάνει το θαύμα της και απαλλάξει τον κόσμο από τον κορωνοϊό και όπως η φετινή γιορτή να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που δεν θα μπορέσουν να ασπαστούν και να φιλήσουν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Η πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Ελένη Καλογερά, ο πρώην πρόεδρος Δημήτριος Τριανταφύλλης μιλώντας στις «Αναμνήσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συμμετοχή του κόσμου και για την ευλάβεια με την οποία τήρησαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Ανδρέας Χούπος (κέντρο) και ο π΄Παύλος Παλαιστίδης ενώ τελούν την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας περιφέρθηκε ειδικός δίσκος για την ενίσχυση της κοινότητας του Αγίου Νικολάου.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Παύλος Παλαιστίδης, αναφέρθηκε στους δεσμούς των Ευρυτάνων με την κοινότητα και τόνισε ότι τόσο ο ιστορικός σύλλογος, όσο και τα στελέχη και τα μέλη του είναι δωρητές και ευεργέτες και ότι όλα τα έργα που έχουν γίνει τόσο στον ναό, όσο και στο σχολικό συγκρότημα φέρουν και τις υπογραφές των Ευρυτάνων.

Ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα», όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ιδρύθηκε το 1912 και είναι ένας από τους αρχαιότερους εθνικοτοπικούς συλλόγους της Αμερικής. Είναι ενεργό μέλος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προάσπιση και προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Η προσφορά του συλλόγου στην ομογένεια, στην Εκκλησία και στην παιδεία, καθώς επίσης και στην Ευρυτανία είναι αδιάλειπτη και αέναη.

Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι Ευρυτάνες ενώ παρακολουθούν με ευλάβεια τον Εσπερινό της Παναγίας Προυσιώτισσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο επιτάφιος της Παναγίας, ο οποίος ήταν ανθοστολισμένος με μεράκι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Πρώτος από δεξιά ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων “Παναγία η Προυσιώτισσα” Δημήτρης Τριανταφύλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι Ευρυτάνες ενώ προσεύχονται. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο π Παύλος Παλαιστίδης, αριστερά και ο π. Ανδρέας Χούπος κατά την περιφορά της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.