Μητροπολίτης Μάρκος : «Στο Νησί της Παναγιάς χτυπά η καρδιά της Ελλάδας»

0
42
Ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών και ο δήμαρχος Οινκουσσών Γεώργιος Δανιήλ. Φωτογραφία: www.politischios.gr

ΧΙΟΣ. (https://www.politischios.gr/) Με θρησκευτική κατάνυξη και ευάριθμη συμμετοχή προσκυνητών από τη Χίο και τις Οινούσσες τελέστηκε το Σάββατο 22 Αυγούστου για πέμπτη συνεχή χρονιά η καθιερωθείσα Ιερά Πανήγυρις του Προσκυνήματος της Ζωοδόχου Πηγής στην Παναγιά Οινουσσών.

Των θρησκευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος και Ποιμενάρχης μας κ. Μάρκος, ενώ παρέστη ακόμη ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ ταχίαρχος Αθ. Σαρδέλης, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ μετά του Αντιδημάρχου κ. Λάμπρου Σκούφη και της Προέδρου του Δ.Σ. κας Ευγ. Χαλκιά, ο Διοικητής της ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών κ. Παντελής Βατούσης, ο Προϊστάμενος της Λιμενικής Αρχής Οινουσσών κ. Σταμάτης Φωτεινός, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Λέοντος και Ασπασίας Λεμού κα Ιωάννα Π. Λεμού, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» κα Σταματία Κωνσταντινίδη, ο τ. Πρόεδρος του Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών κ. Μιχάλης Μονιός και άλλοι εκπρόσωποι οινουσσιακών φορέων και Ιδρυμάτων και αρκετοί πιστοί, που ταξίδευσαν με το θαλάσσιο ταξί «Αγ. Νικόλαος», για να εκπληρώσουν και φέτος το τάμα τους στην Παναγιά!

Στο γαλανόλευκο ξωκκλήσι της ομώνυμης νησίδας, τελέστηκε με κατάνυξη αρχικά ο Όρθρος του πρώτου μετά το Δεκαπενταύγουστο Σαββάτου, όπως έχει οριστεί να εορτάζει το Προσκύνημα και ακολούθως η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία ο Χιώτης Επίσκοπος μαζί με το εκκλησίασμα έψαλλαν τα νικητήρια στην Υπέρμαχο Στρατηγό με την χαρακτηριστική στροφή «αναγράφω Σοι η νήσος Σου, Θεοτόκε».

Στο κήρυγμά του ο Αρχιερεύς τόνισε ότι η Παναγία αποτελεί την Αγαπημένη και Τετιμημένη ως δώρο του Θεού στον Άνθρωπο. Για χάρη Της ο Υιός και Λόγος διέκοψε το θεολογικό διάλογο μετά του Θεού Πατρός επί του Σταυρού για να αναθέσει στον Ηγαπημένο Μαθητή, τον άγιο Ιωάννη το Θεολόγο την μέριμνα της πονεμένης Μητέρας Του. Ο πάσχων Θεάνθρωπος υπέδειξε στους ανθρώπους το πρώτιστο χρέος τους να τιμούν τον πατέρα και την μητέρα, την ευλογημένη σύζευξη, που φέρνει στον κόσμο την θεοστήρικτη οικογένεια. Ανέλυσε λεπτομερώς την ευαγγελική περικοπή, όπου μακαρίζεται η κοιλία, που εβάστασε τον Ζωοδότη και τους μαστούς, που Τον γαλακτοφόρησαν.

Τόνισε τέλος ότι η πίστη και η προσήλωση του Γένους των Ορθοδόξων Ελλήνων στην Σκέπη της Παναγιάς αποτελεί και σήμερα μοναδική διέξοδο για την ανόρθωση της πατρίδας και την πνευματική και ηθική ανύψωση του ευσεβούς λαού μας. «Είμαστε εδώ στην Παναγιά σήμερα, ημέρα κατά την οποία με ιταμές προκλήσεις οι γείτονες προβάλλουν ανιστόρητες κι άνομες διεκδικήσεις. Απαιτήσεις απέναντι σε ένα έθνος πανάρχαιο, σε έναν πολιτισμό που έχει 35 αιώνες παρουσίας στον εθνικό χώρο του Αιγαίου. Στέλνουμε στους ακρίτες του Καστελλορίζου νικητήριο ύμνο από την Νησίδα της Θεομήτορος, από την Ζωοδόχο Πηγή της Αιγνούσας. Χωρίς τον Χριστό και την Παναγία, η πατρίδα μας δεν έχει ζωή, το Έθνος μας δεν έχει μέλλον, ο λαός μας δεν έχει πρόοδο, η νεολαία μας δεν έχει προοπτικές. Η Παναγία και στις μέρες μας, όπως επικυρώνουν οι πρόσφατες επιτυχίες του Πολεμικού Ναυτικού, παραμένει η Υπέρμαχος Στρατηγός για την Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται και στο τελευταίο βράχο της νησιωτικής μας πατρίδας, την νήσο Παναγιά, το πολυτίμητο πετράδι της Χιακής Εκκλησίας όπου τελείται σήμερα το μέγα μυστήριο της Ζωής ».

Ο Μητροπολίτης Χίου μετά το πέρας του κηρύγματός του παρέδωσε στον Δήμαρχο Οινουσσών και γραμματέα του Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος κ. Γεώργιο Δανιήλ πλαίσια με φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δύο αναστάσιμες αρχιερατικές Ακολουθίες στο Νησί της Παναγιάς το απόγευμα του Μεγ. Σαββάτου 2016 και 2018, οι οποίες θα αναρτηθούν στο ναΐσκο της Παναγίας.

Ακολούθησε η ευλόγηση της Αρτοκλασίας και η απόλυση, στην οποία ο Επίσκοπος ανακοίνωσε την πνευματική εκστρατεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών να διαδώσει και διδάξει στους νέους την τιμή στο σύμβολο του Σταυρού και παρέδωσε σε σπουδαστές της ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών έναν επιστήθιο Σταυρό.

Κατά την απόλυση και εις ανάμνηση της εόρτιας ημέρας, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Δανιήλ δώρισε στον Σεβασμιώτατο αναμνηστική πλακέτα με επίχρυση ανάγλυφη αποτύπωση του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών ευχαριστώντας τον Ποιμενάρχη για την πατριωτική του διδαχή υπέρ των δικαίων του τόπου μας. Επίσης επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον Διοικητή της 96ΑΔΤΕ ταξίαρχο Αθ. Σαρδελλή για την άγρυπνη μέριμνά του για τα ανατολικά νησιωτικά μας σύνορα.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Φυλάκιο της Νήσου, όπου παρουσία του Ταξιάρχου ευλόγησε τους ενστόλους κι ευχήθηκε ηθικό ακμαιότατο και νίκες στον ένδοξο Ελληνικό Στρατό.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.