ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Εφορευτική Επιτροπή, η οποία εκλέχτηκε από το εκλογικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης το βράδυ της Πέμπτης, 24 Ιουνίου 2021 συγκάλεσε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια μια σύσκεψη με την επιτροπή των πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας προκειμένου να τους ενημερώσει για τα ευρήματα της έρευνάς τους στους εκλογικούς καταλόγους και το ψηφοδέλτιο που προτάθηκε στο εκλογικό συνέδριο της 5ης και 6ης Ιουνίου 2021.

Η σύσκεψη ήταν κεκλεισμένων των θυρών και δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να την παρακολουθήσουν. Διήρκησε δύο περίπου ώρες και τόσο τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και της Επιτροπής των πρώην προέδρων αρνήθηκαν να προβούν σε επί μαγνητοφώνου δηλώσεις.

Πληροφορίες των «Αναμνήσεων» κάνουν λόγω για μία επί πλέον συνεδρίαση με εντάσεις και με ενστάσεις, η οποία αν μη τι άλλο έφερε πιο έντονα στο προσκήνιο τα διαμετρικά αντίθετα κίνητρα της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας των πρώην προέδρων και την γενικότερη τάση κουκούλωσης της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί και που οδήγησε στην άνευ προηγουμένου κρίση ηγεσίας της Ομοσπονδίας.

Να διευκρινίσουμε ότι η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων την επόμενη του εκλογικού συνεδρίου έπρεπε να παραδώσει τα ηνία, διότι, βάσει του καταστατικού τα ηνία παραδίδονται στην Εφορευτική Επιτροπή η οποία έχει περιορισμένες αρμοδιότητες.

Αριστερά οι πρώην πρόεδροι, ενώ δεξιά η Εφορευτική Επιτροπή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Εφορευτική Επιτροπή, βάσει πληροφοριών των «Αναμνήσεων» ήλεγξε με υψηλό αίσθημα ευθύνης τον κατάλογο των υποψηφίων και διαπίστωσε αρκετές ανωμαλίες. Επικοινώνησε, ως όφειλε με τους προέδρους των φορέων που εκπροσωπούν και διαπίστωσε ότι υπήρξαν υποψήφιοι που ούτε καν γνώριζαν ότι συμπεριελήφθησαν στο ψηφοδέλτιο, καθώς επίσης και υποψήφιοι οι οποίοι δεν είναι αντιπρόσωποι των φορέων που φέρονταν ότι εκπροσωπούσαν, αλλά των συλλόγων σφραγίδων.

Εν τω μεταξύ η Εφορευτική Επιτροπή δέχτηκε γραπτές καταγγελίες για μεμονωμένους υποψήφιους, καθώς επίσης και νέες καταγγελίες για οικονομική σπατάλη και για τον ρόλο των συλλόγων – σφραγίδων στην διατήρηση της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ομοσπονδία.

Η Εφορευτική Επιτροπή φέρεται να ενημέρωσε τους πρώην προέδρους ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσει ανοικτή συνεδρίαση με τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας και τους προέδρους των συλλόγων προκειμένου να τους ενημερώσει για τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγαν και τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στο έργο τους.

Βαριές καταγγελίες

Το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας 14 Ιουνίου 2021 οι «Αναμνήσεις» επισκέφθηκαν το Σταθάκειο για πρώτη φορά μετά το εκλογικό συνέδριο, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για το έργο της Εφορευτικής Επιτροπής, αλλά η επιτροπή ήταν αποφασισμένη να μην ανοίξει τα χαρτιά της πριν την ολοκλήρωση των ερευνών.

Ωστόσο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε «off the record» με πρώην προέδρους που ανήκουν στην μειοψηφία που συγκάλεσε το συνέδριο και στην πλειοψηφία που θεώρησε παράνομο και δεν αναγνωρίζει το εκλογικό συνέδριο.

Η μειοψηφία η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Γιώργο Γεωργόπουλο, Νίκο Βέλιο και Απόστολο Τομόπουλο ισχυρίζονταν ότι διαθέτουν όλα τα έγγραφα και ότι ο οικονομικός έλεγχος είναι πλήρης και ολοκληρωμένος.

Η πλειοψηφία, η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Δημήτρη Καλαμαρά, Δήμο Σιώκη, Ηλία Τσελερίδη και Νίκο Διαμαντίδη ισχυρίζεται ότι ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι διαθέτουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι υπήρξε διασπάθιση των χρημάτων που προσφέρουν οι ομογενείς από το υστέρημά τους για την διοργάνωση της παρελάσεως.

Επειδή η ενημέρωση ήταν εμπιστευτική δεν θα εισέλθουμε σε λεπτομέρειες για τις εκατέρωθεν  καταγγελίες.

Οι «Αναμνήσεις» καλούν τόσο την μειοψηφία όσο και την πλειοψηφία των πρώην προέδρων να παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου και να μιλήσουν για το έργο τους, ούτως ώστε να σώσουν όση υστεροφημία τους έχει απομείνει.

Να υπενθυμίσουμε δε ότι η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων το φθινόπωρο του 2019, αγνοώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες επιχείρησε να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ του προέδρου Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και του τέως προέδρου και νυν αντιπροέδρου Πέτρου Γαλάτουλα και πέτυχε μια Πύρρειο Νίκη. Η εκεχειρία κράτησε μέχρι την ολοκλήρωση του εράνου για την παρέλαση του 2020 που αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού.

Οι τελευταίες εξελίξεις απέδειξαν ότι η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων έχει απωλέσει την αξιοπιστία της διότι έχει χωριστεί στα δύο. Οι μεν προσπαθούν να τα κουκουλώσουν και να προχωρήσουν σε εκλογές με στόχο – καθώς φαίνεται – την παράδοση των ηνίων στον Τιμολέοντα Κακούρο και οι δε προσπαθούν να ελέγξουν εις βάθος τις καταγγελίες για ατασθαλίες και διαφθορά.

Οι καταγγελίες που ξεστόμισαν οι πρώην πρόεδροι κατά την διάρκεια της άτυπης συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» είναι βαριές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή υπό την εποπτεία νομικών συμβούλων.

Καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να παίξει ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Δικηγόρων, ο οποίος είναι μέλος της Ομοσπονδίας και στελέχη του έχουν ηγηθεί διαφόρων επιτροπών και με την παρουσία τους αναβάθμισαν το κύρος της οργάνωσης.

Προσφυγές στην δικαιοσύνη

Ο επίτιμος πρόεδρος και συνάμα ευεργέτης της Ομοσπονδίας Βασίλειος Σταθάκος μέσω μιας ανοικτής επιστολής που καταχωρήθηκε στον «Εθνικό Κήρυκα» της 25 Ιουνίου 2021, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και διαμηνύει: «έχω έννομο συμφέρον και υποχρέωση να προσφύγω στη Δικαιοσύνη ώστε νόμιμα πλέον και διά παντός το Σταθάκειο Κέντρο του οργανισμού να υπηρετεί τα ενδιαφέροντα της Ομογένειας κι όχι να γίνεται λεία των μερικών τοκογλύφων της σημερινής εικόνας».

Πρόεδροι και αντιπρόσωποι ιστορικών και δυναμικών συλλόγων που επικοινώνησαν με τις «Αναμνήσεις» επεσήμαναν ότι είναι προδιατεθειμένοι να προσφύγουν στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να ερευνηθούν οι καταγγελίες εκατέρωθεν για διαφθορά.

Εξ άλλου η επιστολή Σταθάκου θέτει τον δάκτυλο εις τον τύπον των ήλων και μάλιστα προτείνει την αναβολή των εκλογών, την διενέργεια του οικονομικού ελέγχου και την προετοιμασία της Ομοσπονδίας για τις εκλογές.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Σταθάκου:  

Κύριε Διευθυντά,

Επειδή κατάφωρα παραβιάζεται κάθε έννοια νομιμότητας για συγκάλυψη οικονομικών ατασθαλιών δηλώνω δημόσια ότι έχω έννομο συμφέρον και υποχρέωση να προσφύγω στη Δικαιοσύνη ώστε νόμιμα πλέον και διά παντός το Σταθάκειο Κέντρο του οργανισμού να υπηρετεί τα ενδιαφέροντα της Ομογένειας κι όχι να γίνεται λεία των μερικών τοκογλύφων της σημερινής εικόνας.

Εδώ έχουμε not for profit οργανισμό και πρέπει πριν κάθε νέας εκλογής να γίνει ξεκάθαρη εικόνα των προηγούμενων οικονομικών.

Ακόμη, δεν μπορούν μερικοί να παίρνουν αποφάσεις και να καλούν προς έλεγχο άτομα δήθεν επιτροπών που ήδη έχουν ξεπεραστεί.

Πριν καν γίνει προσφυγή για οικονομικό έλεγχο από τις εδώ δικαστικές αρχές προτείνω ξεκάθαρα:

Να συσταθεί ειδική επιτροπή από αδέκαστους ομογενείς του χώρου μας, που θα ελέγξουν τα οικονομικά των δύο τελευταίων ετών με κάθε πειστική απόδειξη και ν’ αποδοθούν ευθύνες σε τυχόν υπευθύνους.

Ακολούθως να προκηρυχθούν εκλογές που θα ανανεώνουν έτσι και την προθυμία των οργανισμών για συμμετοχή στις τάξης της Ομοσπονδίας.

Πάντοτε η τελευταία ελπίδα είναι η Δικαιοσύνη

Με εκτίμηση

Βασίλης Σταθάκος, Επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Μπρούκλιν, ΝΥ.

-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.