ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» τους τελευταίους μήνες βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση, η οποία έχει την αφετηρία της στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου με την ίδρυση της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών Αμερικής (North Epirotic Federation of America) και την απόφαση του προέδρου Κωνσταντίνου Τσιούρη για την προσχώρηση του Συλλόγου στον νεοϊδρυθέντα φορέα, χωρίς την εκ των προτέρων συγκατάθεση του διοικητικού συμβουλίου και της ίδιας της γενικής συνελεύσεως.

Η ηγεσία της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» στις 26 Οκτωβρίου 2019 και δύο εβδομάδες μετά την ιδρυτική συνέλευση του νεοσύστατου φορέα, διέγραψε τα μέλη του συμβουλίου Κωνσταντίνο Τσιούρη, Άννα Νότη και το αναπληρωματικό του μέλος Μενέλαο Σωτήρη καθώς, όπως ανέφεραν στην ανακοίνωση «μυστικά προσπάθησαν να ιδρύσουν αποσχιστική οργάνωση  παραβιάζοντας το Καταστατικό της Ομοσπονδίας».

Η απόφαση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας προβλημάτισε πολλά στελέχη και μέλη του ιστορικού συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» τα οποία ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Τσιούρη σχετικά με τις δηλώσεις περί συμμετοχής του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» στον νεοσύστατο φορέα και ζήτησαν να ενημερωθεί η γενική συνέλευση, ως το ανώτατο νομοθετικό όργανο του Συλλόγου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κωνστάντω Κολέζη, πρόεδρος Θυγατέρων της Ηπείρου, Κωνσταντίνος Τσιούρης, πρόεδρος του Πύρρου, Αννα Νότη, πρόεδρος Χειμαρριωτών και ο ομιλητής Νίκος Λυγερός, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όσο περνούσε ο χρόνος άλλο τόνο εντείνονταν ο προβληματισμός και οι κόντρες μεταξύ των στελεχών και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έριξαν περισσότερο λάδι στην φωτιά.

Στην γενική συνέλευση της 8ης Μαρτίου 2020 παραιτήθηκε η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου εκφράζοντας την δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους για τις προαναφερόμενες αποφάσεις και τη στάση του προέδρου Κωνσταντίνου Τσιούρη.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Τσαβέγια (αντιπρόεδρο), Κωνστάντω Κολέζη (πρόεδρος Θυγατέρων της Ηπείρου), Παναγιώτη Λέκκα, Ειρήνη Τσούκα, Θύμιο Παπαδημήτρη, Βαλεντίνα Μόκα, Γιώργο Τσέρο, Βασιλική Νάστου, Μενέλαο Λαζάρη, Βασιλική Χούτα, Ρίτα Τσαβέγια και Γιώργο Μπεζιάνη.

Η γενική γραμματέας Θάλεια Στυλιανού και η ταμίας Βάσω Νικολάου δεν παραιτήθηκαν προκειμένου να διατηρήσουν τα αρχεία και το ταμείο του Συλλόγου.

H ανακοίνωση της 15ης Απριλίου 2020.

Στις 15 Απριλίου 2020 τα στελέχη και μέλη του συμβουλίου που είχαν παραιτηθεί μέσω μιας ανοικτής επιστολής που ανάρτησαν στο Facebook αναφέρθηκαν στα πεπραγμένα της συνέλευσης της 8ης Μαρτίου και διεμήνυσαν ότι  βάσει του 7ου άρθρου του Καταστατικού «δεν υπάρχει την παρούσα στιγμή διοικητικό συμβούλιο σε ισχύ (συνεπώς ούτε και πρόεδρος) και ζήτησαν την σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης. 

Εν τω μεταξύ η απόφαση των κυβερνητικών αρχών να κηρύξουν την πολιτεία της Νέας Υόρκης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και η απαγόρευση των συναθροίσεων και όλων των συλλογικών δράσεων άλλαξε τα δεδομένα και οι προτάσεις τους για σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης δεν ευοδώθηκαν.

Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Facebook όξυναν τις εντάσεις μεταξύ του προέδρου και των υποστηρικτών του και των στελεχών που τελούσαν υπό παραίτηση.

Η συντακτική ομάδα που ίδρυσε τον λογαριασμό του Συλλόγου στο «Facebook» το 2010 με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο Σταύρο Ζιώγκα διέγραψε ως διαχειριστή της σελίδας στον πρόεδρο, κ. Τσιούρη με το πρόσχημα μιας ανάρτησης που είχε κάνει εις βάρος του τότε προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Νικολάου Γκατζογιάννη.

Η ανακοίνμωση για τη νέα σελίδα στο Facebook που δημιούργησε ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Τσιούρης.

Ο κ. Τσιούρης δημιούργησε άλλο λογαριασμό στο Facebook με την επωνυμία «Pyrrhus Benevolent Society & Daughters of Epirus» (https://www.facebook.com/groups/644658936330799) και τα κονταροκτυπήματα εκατέρωθεν πλήθυναν.

Τηλεδιάσκεψη

Στις 8 Ιουνίου 2020 στον επίσημο λογαριασμό του Συλλόγου που ελέγχεται από τους παραιτηθέντες αναρτήθηκε ανακοίνωση – ενημέρωση των Ενδιαφερομένων μελών του Πύρρου και των θυγατέρων της Ηπείρου (Concerned members of Pyrrhus Benevolent Society Inc.  and Ladies Auxiliary “Daughters of Epirus”) στην οποία αναγράφονταν: Αγαπητά μας μέλη, Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως παρ’ όλες τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, δεν πάψαμε ούτε μια στιγμή να σκεφτόμαστε το μέλλον του Πύρρου.

Γνωρίζετε πλέον πως ο Σύλλογός μας «Πύρρος και Θυγατέρες της Ηπείρου» περνάει μια βαθιά κρίση, η οποία φτάνει στο τέλος της. Το ελπιδοφόρο και ευχάριστο αυτής της υπόθεσης είναι πως κατόπιν τηλεδιάσκεψης της πλειοψηφίας των μελών του Πύρρου και των Θυγατέρων της Ηπείρου, καθώς και με την επίβλεψη νομικού συμβούλου λήφθηκε η εξής απόφαση:

«Από σήμερα, 8 Ιουνίου 2020, αναλαμβάνουν την καθοδήγηση του Πύρρου και Θυγατέρων της Ηπείρου 6 αξιότιμοι πρώην πρόεδροι, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τον σύλλογο μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν όταν μας το επιτρέψουν ο συνθήκες.

Κατόπιν αυτού σας ενημερώνουμε πως το προηγούμενο προεδρείο του Πύρρου δεν υφίσταται πλέον. «Οι αξιότιμοι πρώην πρόεδροι που αναλαμβάνουν την καθοδήγηση του Πύρρου και Θυγατέρων είναι οι εξής: Δημήτριος Γιάνναρος, Χαράλαμπος Μέλλος, Βασίλειος Μικέλης, Μενέλαος Τζέλιος, Άννα Τσικίτα και Ειρήνη Τσούκα.

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν τις δύσκολες αυτές στιγμές και τους ευχαριστούμε πολύ που για άλλη μία φορά βρίσκονται δίπλα στον «Πύρρο» και τις «Θυγατέρες της Ηπείρου».

Η ανακοίνωση της 8ης Ιουνίου 2020 με τις αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης των στελεχών και μελών του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών “Πύρρος”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Τσιούρης απάντησε στην ανακοίνωση με το «Μολών Λαβέ».

Εκδηλώσεις

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή των πρώην προέδρων στις 28 Ιουνίου 2020 διοργάνωσε καλοκαιρινή εκδήλωση στο Alley Pond Park του Κουίνς στην οποία ανταποκρίθηκαν πενήντα και πλέον μέλη και στελέχη του Συλλόγου. Η εκδήλωση, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», ήταν αντάξια της ιστορίας και της παράδοσης του συλλόγου.

Οι Βορειοηπειρώτες σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους εορτάζοντες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η εν λόγω επιτροπή προγραμμάτισε για την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 μια γιορτή για τον Δεκαπενταύγουστο στο προαναφερόμενο πάρκο. Η εκδήλωση λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκε για την Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020.

Η ανάρτηση της φωτογραφίας από την συνάντηση της επιτροπής των πρώην προέδρων και η λεζάντα «Μέλη του Πύρρου και οργανωτική επιτροπή εν δράση σε συνεδρίαση / συζήτηση για την διοργάνωση εκδηλώσεων (16 και 23 Αυγούστου) και μελλοντικά δρώμενα του συλλόγου», προκάλεσε την οργή του προέδρου Κωνσταντίνου Τσιούρη.  

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον νέο λογαριασμό στο Facebook και η καταφέρεται κατά του Μενελάου Τζέλιου και της επιτροπής των πρώην προέδρων.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη νέα σελίδα στο Facebook στις 10 Αυγούστου 2020 και η προσωπική επίθεση στον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου και συνάμα πρώην πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Μενέλαο Τζέλιο και στους πρώην προέδρους έριξε περισσότερο λάδι στην φωτιά.

Κι αυτό διότι κατηγορεί την ομάδα των πρώην προέδρων ότι «στοχεύει στην διάλυση των Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων σε ευθυγράμμιση με τον στόχο όλων των ανθελληνικών και σκοτεινών δυνάμεων εντός και εκτός της Αμερικής».

«Πρόσφατα σε μια σύσκεψή τους συμφωνήθηκε η στρατηγική που εφαρμόζουν εδώ και καιρό, να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να απελαθούν από την Αμερική όσοι Βορειοηπειρώτες δεν έχουν νόμιμα έγγραφα και δεν πάνε με τα νερά τους.

Εκτός από ανήθικο, αυτό έρχεται και σε πλήρη αντιπαράθεση με το καταστατικό του Συλλόγου μας που έχει σκοπό την υποστήριξη όλων των συμπατριωτών μας. Η απάντησή μας εκφράζεται με μια λέξη: Αίσχος. Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας», καταλήγει η ανακοίνωση του προέδρου.

Η απάντηση του Μενέλαου Τζέλιου στην ανακοίνωση του προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντίνου Τσιούρη.

 Η απάντηση του Μενελάου Τζέλιου

O κ. Μενέλαος Τζέλιος απευθύνθηκε στα στελέχη και στα μέλη με μια επιστολή την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του Συλλόγου στο Facebook .

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής: «Συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών Αμερικής. Σε ανακοίνωση που βγήκε αμέσως μετά το «ιδρυτικό δείπνο» έλεγε ότι συμμετέχουν σε αυτή την καινούργια ομοσπονδία 10 Βορειοηπειρωτικά Σωματεία και αντιπρόσωπος από τα ηπειρωτικά σωματεία από την Φλόριδα.

Σε μια τέτοια «ιστορική στιγμή» λογικό είναι να δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των συλλόγων που δημιούργησαν την Ομοσπονδία.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο αντιπρόεδρος από τα Ηπειρωτικά Σωματεία της Φλόριδας Άγγελος Μπολάνος, όπως τον παρουσίασαν τουλάχιστον.

ΑΠΑΤΗ ΠΡΩΤΗ

Τα Βορειοηπειρωτικά Σωματεία στην Αμερική είναι τέσσερα και όχι 10, όπως μας είπε ο Τσιούρης. Αυτά είναι Πύρρος της Νέας Υόρκης, Χειμαρριωτών Ουάσιγκτον, Χειμαρριωτών Νέας Υόρκης και Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος Βοστώνης.

ΑΠΑΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Από ό,τι γνωρίζουμε καμιά Γενική Συνέλευση από τα άνω Σωματεία δεν αποφάσισε την ίδρυση αυτής της Ομοσπονδίας.

ΑΠΑΤΗ ΤΡΙΤΗ: Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Φλόριδας ουδέποτε εξουσιοδότησε τον Άγγελο Μπολάνο να τον αντιπροσωπεύσει στο δείπνο αυτό.

ΑΠΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, πιστεύοντας ότι πράγματι αντιπροσωπεύουν Βορειοηπειρωτικά Σωματεία απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα.

ΑΠΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ: Το ίδιο εξαπάτησαν και τον Αρχιεπίσκοπό μας και εκμεταλλευόμενοι την καλοσύνη του να δεχτεί την ηγεσία της Ομοσπονδίας … και να βγάλουν μαζί του φωτογραφία.

ΑΠΑΤΗ ΕΚΤΗ: Τελευταία μαθαίνουμε ότι ζήτησαν να γίνουν μέλος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου.

Δεν είχαμε σκοπό να ασχοληθούμε με τα πρόσωπα που δημιούργησαν αυτή την «Ομοσπονδία» πλην όμως παρόλες τις προσπάθειές μας να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι κάνουν μεγάλη ζημιά και στις οργανώσεις μας, αλλά περισσότερο στο Βορειοηπειρωτικό Θέμα αυτοί συνεχίζουν να εξαπατούν τον κόσμο και τις αρχές.

Με πόνο καταφεύγουμε στην ανακοίνωση αυτή προκειμένου να προστατεύσουμε το κύρος τόσο των Σωματείων μας όσο και του Βορειοηπειρωτικού μας θέματος, το οποίο ο Κώστας Τσιούρης, πρώην πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου Πύρρος, ιδρυτής της Βορειοηπειρωτικής Ομοσπονδίας και μαζί με την οικογένειά του καπηλεύονται…

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας ήταν και ο Κ. Τσιούρης με ομόφωνη απόφαση τον απέπεμψε από το Συμβούλιο.

Τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου «Πύρρος» παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του Κωνσταντίνου Τσιούρη.

Επειδή προφανώς δεν αφήσαμε τον Κ. Τσιούρη και την γυναίκα του να παρασύρουν τον Πύρρο στον κατήφορο που αυτός τον προόριζε και να μαυρίσει μια ιστορία 104 χρόνων εξαπέλυσε προσωπικές άθλιες, ψευδείς επιθέσεις με βρώμικες λασπολογίες εναντίον του Μενελάου Τζέλιου, του Παναγιώτη Λέκκα και συνεχίζουν να απειλούν στα τηλέφωνα μέλη του συλλόγου μας.

Ο Μενέλαος Τζέλιος δεν θέλει να ασχοληθεί με υποκείμενα σαν τους Τσιούρηδες. Είναι γνωστός στην ομογένεια για τους αγώνες του για το Βορειοηπειρωτικό, το Κυπριακό, το Μακεδονικό και όλα τα εθνικά μας θέματα.

Είναι αυτός και πολλοί άλλοι πρώην πρόεδροι του «Πύρρου» και από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία, που έχουν προβάλει τα εθνικά μας θέματα σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στη Ευρώπη, επίσης είχε συνεργαστεί με άλλες διεθνείς οργανώσεις για την προβολή του Βορειοηπειρωτικού θέματος όπως Minority Rights Group London, Human Rights Advocates California, Pax Cristi, etc.

Επομένως δεν χρειάζεται την μαρτυρία του Τσιούρη, της γυναίκας του και της αδελφής του.

Με πολύ πόνο καταφεύγουμε στην ανακοίνωση αυτή, πλην όμως ο Τσιούρης δεν μας αφήνει άλλη επιλογή. Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τον «Πύρρο» και να μην τον αφήσουμε να γίνει όργανο του κάθε άσχετου καιροσκόπου, τσαρλατάνου.

Δεν θα είχαν βγει όλα αυτά προς τα έξω αν δεν προσκαλούσε με τις ψευδείς και τις μαφιόζικες αναρτήσεις, το ζεύγος Τσιούρη. Όλα έχουν πάρει τον νομικό τους δρόμο.

Σημείωση: Ο Μενέλαος Τζέλιος έχει υπηρετήσει πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Νεολαίας της Νέας Υόκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Πύρρος», πρόεδρος Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, πρόεδρος των Εθνικών Θεμάτων Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, γενικός Γραμματέας της διεθνούς Ομοσπονδίας για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων (International Federation for the Protection of Minorities, βοηθός γραμματέας της UNPO (Unrepresented Nations and Peoples Organization) με έδρα την Χάγη.  

Τι μέλλει γενέσθαι

Η κρίση στους κόλπους του ιστορικού συλλόγου Βορειοχωριτών «Πύρρου» είναι πρωτοφανής τουλάχιστον για τα δεδομένα των δύο τελευταίων δεκαετιών στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Αν και έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την κρίση που πέρασαν άλλοι ιστορικοί σύλλογοι στις αρχές του 21ου αιώνα, εν τούτοις διαφέρει ως προς την έκταση και ως προς την ένταση, διότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν το λεγόμενο «domino effect» και συμπαρασύρουν τα πάντα.

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την γεφύρωση των διαφορών δεν καρποφόρησαν. Ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε στην επιδείνωση της καταστάσεως και ναυάγησαν οι όποιες προσπάθειες σεβασμού της αρχής «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» δεν είναι απλά και μόνο ένας από τους ιστορικούς, αλλά και ένας από τους πιο δυναμικούς φορείς των Ηπειρωτών της Αμερικής.

Η ιστορία των 104 ετών είναι πλούσια σε δράση, σε επιτυχίες και αέναη προσφορά στον μαρτυρικό τόπο της Βορείου Ηπείρου.

Ο Σύλλογος έχει πολλά αφοσιωμένα στελέχη και μέλη που οφείλουν και πρέπει να προσφέρουν την συμβολή τους στον κατευνασμό των πνευμάτων εκατέρωθεν και στην επίτευξη μιας εκεχειρίας τουλάχιστον εωσότου οι συνθήκες επιτρέψουν την σύγκληση της γενικής συνέλευσης.

Η γενική συνέλευση είναι το ανώτατο νομοθετικό όργανο κάθε ομογενειακού φορέα και ο χώρος στον οποίο μπορεί και πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα και να προετοιμαστεί το έδαφος για την διενέργεια των εκλογών.

Διαβάστε επίσης https://www.anamniseis.net/i-panipirotiki-diegrapse-tris-simvoulous-idrytes-tis-omospondias-vorioipiroton-amerikis/

- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Το “η Ισχύς εν τη ενώσει “των αρχαίων Ελλήνων
  δεν ισχύει για τους Νεοέλληνες. Όταν ακούω για
  ίδρυση ομοσπονδιών , ανακατεύομαι, γίνονται μια
  χοάνη που ξεζουμίζει τος οικονομικά των συλλόγων και των μελών των, με αποτέλεσμα
  να καταπίνουν τους ίδιους τους συλλόγους και
  στο τέλος οι ίδιες οι ομοσπονδίες να καταλήγουν
  σε Συλλόγους με μέλη τα στελέχη των συλλόγων
  εκείνων που έχουν καβαλήσει το καλάμι , που
  τους αρέσουν τα μπράβο και τα εύγε που κατάλληλα τα μεταχειρίζονται οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών άναλογα με το ύψος που φθάνουν
  στο καλάμι αυτοί που το καβαλούν .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.