Η Χιακή Ομοσπονδία απονέμει το Ιόνιο Μετάλλιο στον Ρόμπερτ Μενέντεζ

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Βασιλεία Μερέου, Κυριακή Καλογερά, Νίκος Πουλής, Γιώργος Παντελάρος, Ιωάννης Κοντολιός, Άννα Κοντούλη και Γιάννης Καμίνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Χιακή Ομοσπονδία ετοιμάζεται πυρετωδώς για την απονομή του Ιόνιου Μεταλλίου Τιμής (Ionian Medal of Honor) στον φιλέλληνα γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Πρόκειται για το ανώτατο βραβείο της Χιακής Ομοσπονδίας με το οποίο μέχρι στιγμής έχουν τιμηθεί μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο ιδρυτής και ευεργέτης της Χιακής Ομοσπονδίας, Γεώργιος Λιβανός.

Η απονομή του Ιόνιου Μεταλλίου θα λάβει χώρα το βράδυ του Σαββάτου 20ης Μαϊου 2023 και ώρα 6:30 μ.μ. στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός και η οργανωτική επιτροπή του επισήμου δείπνου το βράδυ της Τρίτης, 28 Μαρτίου 2023, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφίσ: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέντευξη παρέστησαν και μίλησαν η συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Άννα Κοντούλη, η οποία ηγείται ταυτόχρονα και της επιτροπής υποτροφιών, ο ταμίας της Ομοσπονδίας και μέλος της Επιτροπής Νίκος Πουλής, η πρόεδρος του Συλλόγου Άγιος Γεώργιος Συκούσης Αμερικής και μέλος της Επιτροπής, κ. Βασιλεία Μερέου, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και συνάμα μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Παντελάρος, η αντιπρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Κυριακή Καλογερά και ο Δρ. Γιάννης Καμίνης, μέλος της Επιτροπής.

Απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο έτερος συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ.  Μάρκος Μαρινάκης

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός στην εισαγωγική του δήλωση ανέφερε ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι ο μεγαλύτερος φιλέλληνας όλων των εποχών και ότι η απόφασή του Διοικητικού Συμβουλίου να του απονείμει το Ιόνιο Μετάλλιο Τιμής έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των Χιωτών της Αμερικής.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Παντελάρος, Ιωάννης Κοντολιός, Άννα Κοντούλη και Γιάννης Καμίνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα τόνισε ότι ο τιμώμενος έχει βραβευτεί στο παρελθόν με το Ομήρειο Βραβείο. Πρόκειται για το ετήσιο βραβείο το οποίο θεσπίστηκε το 1977 και έκτοτε απονέμεται σε ετήσια βάση σε επιφανείς Έλληνες, ομογενείς και φιλέλληνες που με την δράση τους συμβάλουν στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ιδεωδών καθώς επίσης στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Η συμπρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής Άννα Κοντούλη επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον για το επίσημο δείπνο είναι αυξημένο και προέβλεψε ότι θα αποκτήσει πανομογενειακό χαρακτήρα. Παράλληλα τόνισε ότι θα εκδώσουν αναμνηστικό λεύκωμα και ότι κατά την διάρκεια του δείπνου θα απονεμηθούν οι υποτροφίες του έτους 2023.

Ο θεσμός των υποτροφιών, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έχει την αφετηρία τους στο έτος 2029 και μέχρι σήμερα έχουν δοθεί υποτροφίες σε ομογενείς και Χιώτες που σπουδάζουν σε ανώτατα ιδρύματα της γενέτειρας και της ομογένειας και ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται στις $45.500.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Πουλής, Γιώργος Παντελάρος, Ιωάννης Κοντολιός, Άννα Κοντούλη και Γιάννης Καμίνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Παντελάρος, ο οποίος ανήκει στην γενιά των αμερικανογεννημένων στελεχών αναφέρθηκε και στην φιλανθρωπική δράση της Ομοσπονδίας και ανήγγειλε ότι τον Ιούνιο αναμένεται να παραδώσουν στην Χίο το τρίτο κοντέινερ με ιατροφαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα για το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Χίου.  Αναφερόμενος στην αξία του υλικού τόνισε ότι ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο δολαρίων.

Η Κυριακή Καλογερά, η Βασιλεία Μερέου και ο Δρ. Γιάννης Καμίνης αναφέρθηκαν στην προσφορά του τιμώμενου και τόνισαν ότι η απονομή του Μεταλλίου θα εκπέμψει μηνύματα ενότητας και συνάμα αποφασιστικότητας για την συνέχιση του αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων της ομογένειας, της Ελλάδας και της Κύπρου.  

Ερωτηθείς για το Ομήρειο Βραβείο του 2023 ο κ. Ιωάννης Κοντολιός επεσήμανε ότι κατά κανόνα απονέμεται στα τέλη του έτους και ότι μετά την απονομή του Ιονίου Μεταλλίου θα αποφασίσουν και για το Ομήρειο Βραβείο.

Εκτενή αναφορά ο κ. Κοντολιός έκανε και στην προσφορά και στην πολυσχιδή δράση της Χιακής Ομοσπονδίας και την προσφορά της στην μυροβόλο Χίο.

Παράλληλα τόνισε ότι στις αρχές του Αυγούστου τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά θα διοργανώσουν το Διεθνές Συνέδριο στην Χίο.   

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.