Διάλεξη για την Σφαγή της Χίου και ενημέρωση για την Παρέλαση στο Πορτ Ουάσινγκτον

1
Από αριστερά διακρίνονται οι συμπροέδροι της Επιτροπής Παρελάσεως Δήμος Σιώκης, Νομική Καστανά, Νίκος Μπάρδης και Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Επιτροπή Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης το βράδυ της Τρίτης, 28ης Μαρτίου 2023 διοργάνωσε στην κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση.

Η συνάντηση είχε διττό χαρακτήρα καθώς περιλάμβανε την διάλεξη του προέδρου του ιστορικού Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης, Παναγιώτη Γεραζούνη και την ενημέρωση για τις εκδηλώσεις του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς με κορυφαία την παρέλαση της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο το απόγευμα της Κυριακής, 30ής Απριλίου 2023.

Ο Παναγιώτης Γεραζούνης, ο οποίος συνέλαβε και την ιδέα για την διοργάνωση της εν λόγω συνάντησης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην Σφαγή της Χίου και στους αγώνες των Χιωτών για την ελευθερία. Εκτενή αναφορά έκανε και στην προσφορά της ομογένειας στην Χίο.

Στιγμιότυπο από την διάλεξη του Παναγιώτη Γεραζούνη για την Σφαγή της Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Νίκη Γωνιά, η οποία είχε ανακηρυχτεί «Μις Χίος» το 2005, αναφέρθηκε στις δικές της εμπειρίες και προκλήσεις μεγαλώνοντας στη Νέα Υόρκη και στους δεσμούς της με την Χίο.

Για την παρέλαση

Το δεύτερο σκέλος συντόνισε ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Δήμος Σιώκης, λόγω απουσίας του προέδρου Φίλιπ Κρίστοφερ.

Ο κ. Σιώκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Επιτροπής για την διοργάνωση των εκδηλώσεων του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς, καθώς επίσης και για την συγκέντρωση των $400.000 που απαιτούνται για την κάλυψη των εξόδων της παρελάσεως.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νομική Καστανά, Δήμος Σιώκης, Νίκος Μπάρδης και Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις συμμετοχής επεσήμανε ότι έχουν απλοποιήσει την διαδικασία και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω του κωδικού QR Code να δηλώσουν συμμετοχή και ταυτόχρονα να προσφέρουν τον οβολό τους στο ταμείο της παρέλασης.

Μέχρι στιγμής, όπως επεσήμανε ο κ. Σιώκης, έχουν δηλώσει συμμετοχή 13 φοιτητικοί σύλλογοι, 45 Σύλλογοι, κοινότητες και άλλοι φορείς, ενώ παραγγέλθηκαν και 17 άρματα.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Μπάρδης, ο οποίος ηγείται του λευκώματος επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπραχτεί $ 23.000, έχουν μερικές υποσχέσεις και ότι υπολείπονται $75.000 για την επίτευξη του στόχου των $100.000.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Στέφανης Παπουτσάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο συμπρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής Δημήτριος Α. Γωνιάς αναφέρθηκε στις προετοιμασίες για το επίσημο δείπνο το οποίο θα παρατεθεί το βράδυ του Σαββάτου, 29 Απριλίου 2023 και τόνισε ότι θα συμμετάσχει ο Γιώργος Νταλάρας και ότι θα έχουν και πρόγραμμα διασκέδασης με ζωντανή μουσική.

Αναφερόμενος στους χορηγούς του δείπνου επεσήμανε ότι έχουν ήδη εισπράξει τα χρήματα από 13 χορηγούς, ότι έχουν άλλες 16 υποσχέσεις και ότι υπολείπονται 21 χορηγοί για την επίτευξη του στόχου.

Ο κ. Γωνιάς κάλεσε τους ομογενείς να κλείσουν θέσεις υπενθυμίζοντάς τους ότι το εισιτήριο θα είναι $300 για τους ενήλικες και $200 για φοιτητές.

Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι Αυγή – Μαρία Ατματζίδου, Νίκος Διαμαντίσης, Ντίνος Ράλλης, Χρήστος και Αγγελική Βουρνά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάνταγκ, π Γεώργιος Κολιός, συνεχάρη τον κ. Γεραζούνη για την διάλεξή του και διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι η κοινότητά τους θα παρελάσει ενωμένη στην 5η Λεωφόρο.

Η συμπρόεδρος και υπεύθυνη των Πολιτιστικών, Νομική Καστανά, αναφέρθηκε στην επιτυχία των τριών πρώτων εκδηλώσεων και κάλεσε τους ομογενείς την ερχόμενη Κυριακή, 2 Απριλίου 2023 να προσέλθουν στο Σταθάκειο για να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Ο Χρήστος Βουρνάς μιλώντας εκ μέρους των ταμίων της Επιτροπής επεσήμανε ότι έχουν ήδη καλυφθεί τα έξοδα, ότι το συνολικό υπόλοιπο ανέρχεται στις $72.000 και ότι είναι μακρύς ο δρόμος.

Ο υπεύθυνος του λαχείου Αναστάσιος Καραγκούνης, αριστερά και ο Δήμος Σιώκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αναστάσιος Καραγκούνης, ο οποίος ηγείται της επιτροπής λαχείου, κάλεσε τους παρισταμένους να ενισχύσουν το έργο τους και να παροτρύνουν και άλλους ομογενείς να αγοράσουν λαχεία.

Ο Γιάννης Στρουμπάκης, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη για την διοργάνωση της δεξίωσης πριν την παρέλαση επεσήμανε ότι θα λάβει χώρα στο Ξενοδοχείο Πιέρ, ότι είναι δωρεάν και η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις.

Η Στέφανη Παπουτσάκη αναφέρθηκε στο πάρτι που θα διοργανώσουν το βράδυ της Παρασκευής, 31ης Μαρτίου στο Melrose Ballroom στην Αστόρια. Η είσοδος έναντι $20 και κάθε δολάριο θα διατεθεί για την ενίσχυση του ταμείου της παρελάσεως.

Ο Μανώλης Κουρουπάκης, παραγωγός του «Hellas FM» αναφέρθηκε στον ραδιομαραθώνιο που θα διοργανώσουν απόγευμα της Δευτέρας, 3ης Απριλίου 2023 και τόνισε ότι τα μικρόφωνα του Hellas – FM και τα στούντιο του είναι στην διάθεση της Επιτροπής Παρελάσεως.

Η Νίκη Γωνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Γιώργος Ξερακιάς, ο οποίος ηγείται της επιτροπής για το Traffic Control επεσήμανε ότι απαιτούνται δώδεκα εθελοντές και ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή μόνον έξι άτομα.

Ο Πολύκαρπος Κοτρώνης μίλησε για την τελετή έπαρσης της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν και τόνισε ότι θα προηγηθεί παρέλαση με αφετηρία τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Επεσήμανε επίσης ότι θα παρελάσουν οι Εύζωνες και ότι αναμένεται να παραστεί και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς. Τέλος να σημειώσουμε ότι αύριο, Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. η Επιτροπή Παρελάσεως θα συγκαλέσει την γενική συνέλευση στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν  


Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάνταγκ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. […] Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Παρελάσεως και ήταν η πρώτη τακτική συγκέντρωση εκτός του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου στην Αστόρια και συνάμα η τρίτη εκτός έδρας. Οι δύο πρώτες, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν έκτακτες και έλαβαν χώρα στις κοινότητες του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ στις 2 Μαρτίου 2023 και στην κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον, την Τρίτη, 28η Μ… […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.