Η Χιακή Ομοσπονδία απένειμε το Ιόνιο Βραβείο στον Ρόμπερτ Μενέντεζ (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την απονομή του Ιόνιου Βραβείου στον φιλέλληνα Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις παλιές καλές εποχές θύμισε στους τετρακόσιους και πλέον ομογενείς και στον γράφοντα που συμμετείχαν στο επίσημο δείπνο της Χιακής Ομοσπονδίας για την απονομή το τρίτου Ιόνιου Βραβείου στον μεγαλύτερο φιλέλληνα όλων των εποχών, στον ομοσπονδιακό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 20ής Μαΐου 2023 στο φιλόξενο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ.

Ήταν μια από τις ελάχιστες φορές τουλάχιστον για τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας που συμμετείχαν τόσο πολλοί ομογενειακοί φορείς σε εκδήλωση μιας τοπικής Ομοσπονδίας και οι οποίοι με την παρουσία τους ήρθαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη για την προσφορά του Ρόμπερτ Μενέντεζ και συνάμα την απόφασή τους να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων της ομογένειας και της γενέτειρας.

Στο δείπνο παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άντμας, η φιλελληνίδα βουλευτής Γκρέις Μενγκ, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Κατάρ Πάτρικ Ν. Θέρος, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Φυρίλλας, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο ύπατος Γραμματέας της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά, Δημήτριος Καλαφάτης, ο απερχόμενος πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Ιωάννης Κοντολιός, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος Κυριακή Καλογερά και η πρόεδρος της Χιακής Νεολαίας Μαρία Γαλάτουλα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν με επιτυχία η Άννα Κοντούλη και ο Γιώργος Αλμυρούδης Τζούνιορ, ενώ τους εθνικούς ύμνους έψαλε η Κωνσταντίνα Τσουκλίδη.

Αμέσως μετά τις προσφωνήσεις προβλήθηκε σύντομο βίντεο με στιγμιότυπα από τις ομιλίες του Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας με την ιδιότητα του προέδρου της και κυρίως στις ακροάσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η σθεναρή στάση του τιμωμένου και στην φυλάκιση του υποψήφιου Δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Τον τιμώμενο παρουσίασε ο Μάρκος Μαρινάκης ο οποίος ηγούνταν της οργανωτικής επιτροπής και ο οποίος εξήρε την προσφορά του και τον κάλεσε να επισκεφθεί την μυροβόλο Χίο.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχάρη την Κυριακή Καλογερά για την εκλογή της ως της πρώτης προέδρου της Χιακής Ομοσπονδίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το βραβείο, το οποίο μέχρι στιγμής έχουν παραλάβει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθλομαίος και ο αείμνηστος Γιώργος Λιβανός, συνιδρυτής της Χιακής Ομοσπονδίας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην 50ετή ενασχόλησή του με τα κοινά, την δημαρχία και την πολυσχιδή δράση στο Κογκρέσο και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να συναινέσει για την πώληση των F-16 και F-35 στην Τουρκία.

Από την προσφώνηση του Δημάρχουν της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην έκβαση του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία τόνισε ότι το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επηρεάσει την απόφασή τους για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την εξαγορά αμυντικού εξοπλισμού.

Αναφερόμενος στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα επεσήμανε: «Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της (αμερικανικής) Κυβέρνησης για την διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται».

Ο ύπατος Γραμματέας της ΑΗΕΠΑ, Σάββας Τσίβικος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Κατάρ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Μαρία Μαρινάκη, Ιωάννης Κοντολιός, Ναντίν και Ρόμπερτ Μενέντεζ, Δρ. Γεώργιος Κοφινάς, Πάτρικ Θέρος, Μάρκος Μαρινάκης, Νάνσυ Παπαϊωάννου και Κυριακή Καλογερά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Ναντίν και Ρόμπερτ Μενέντεζ, Κυριακή Καλογερά, Δημήτριος Μουτάφης, Στυλιανός Ζερβούδης και Μάρκος Μαρινάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακδίνονται οι Ανδρέας και Βάνα Κοντομέρκου, Δώρα Λαγού, Σύλβια και Πάνος Αδαμόπουλος, Ρόμπερτ και Ναντίν Μενέντεζ, Ηρώ Πλακογιάννη και Τάσος Μουζάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Ιωάννης Βαλιάδης, Ηλίας Παντελάρος,Ναντίν και Ρόμπερτ Μενέντεζ, Ειρήνη Παντελάρου και Μαρία Βαλιάδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Μάρκος Μαρινάκης, πρόεδρος; της οργανωτικής επιτροπής για την απονομή του Ιονίου Βραβείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Ιωάννης Κοντολιός και η Κυριακή Καλογερά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρόεδρος της Χιακής Νεολαίας, Μαρία Γαλάτουλα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ ψέλλουν τους εθνικούς ύμνους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό της Ένωσης Κυπρίων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η φιλελληνίδα ομοσπονδιακή βουλευτής Γκρέις Μενγκ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Άννα Κοντούλη, Κυριακή Καλογερά και Γκρέις Μενγκ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Φυρίλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Νάνσυ Παπαϊωάννου, Κλέι Μέιτλαντ, Δημήτρης Πετρίδης, Δέσποινα Δέλκου, Μαίρη Βαξεβανίδοτ, Νικόλαος Θωμόπουλος, Πόλυς Κυριάκου και Αλεξάνδρα Μητσάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά, Δημήτριος Καλαφάτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η αντιπροσωπεία της AHEPA με επικεφαλής τον ύπατο Γραμματέα Σάββα Τσίβικο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.