ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το «Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο» το οποίο παρουσίασε η ρεμπέτικη κομπανία το βράδυ τη Τρίτης, 27 Αυγούστου 2019,  στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Η άρτια επιλογή του ρεπερτορίου σε συνεργασία με την άψογη ερμηνεία απέσπασε τα ευμενή σχόλια του κοινού, καθώς επίσης και της φιλελληνίδας βουλευτού της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι, καθώς επίσης και των εκπροσώπων των ομογενειακών φορέων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου της διοικούσας επιτροπής της Πλατείας Αθηνών, Τζορτζ Ντέλη, του αντιπροέδρου Πάνου Αδαμόπουλου και της Κάρολιν Μαλόνι στον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο της επιτροπής, τον αείμνηστο Ντένη Συντήλα για τη δημιουργία της Πλατείας Αθηνών, του μοναδικού μνημείου της παρουσίας του ελληνισμού στην Αμερική, καθώς επίσης και στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που έλαβε χώρα το 2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ο κ. Ντέλης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την έμπρακτη υποστήριξη της Κάρολιν Μαλόνι εξασφαλίζοντας διάφορα κονδύλια για την ολοκλήρωση του έργου και τόνισε ότι η Πλατεία Αθηνών αποτελεί έναν χώρο στον οποίο διοργανώνουν ελληνικές βραδιές και οι άλλες εθνικές ομάδες που συνθέτουν το πολυεθνικό μωσαϊκό της Νέας Υόρκης.

Αριστερά η ρεμπέτικη κομπανία και στο βάθος οι Αστοριείς ενώ παρακολουθούν τη συναυλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Σήμερα Τετάρτη, καιρού επιτρέποντος, θα λάβει χώρα η Ιταλική Βραδιά ενώ την Πέμπτη θα ξεκινήσουν οι Λατινικές Βραδιές, οι οποίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Η κ. Μαλόνι αποκάλεσε την Πλατεία Αθηνών «μικρή Αθήνα» και εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Από αριστερά στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι Γιώργος Φωτάκης (τραγούδι), Κώστας Φωτιάδης (μπουζούκι), Αγγελική Ψώνη (τραγούδι), Λεωνίδα Ηρακλέους (μπουζούκι), Κώστας Παλαιογιάννης (τραγούδι), και στη δεύτερη οι Δαμιανός Ντούντου (βιολί – κιθάρα) και Νίκος Μαντούκος (μπάσο). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Κοιτάζοντας το άγαλμα του Σωκράτη σκέφτομαι πόσο σημαντικό είναι να επιστρέψουν και τα μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα. Ανήκουν στην Ελλάδα και εκεί θα έπρεπε να είναι», επεσήμανε η κ. Μαλόνι.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών Τζορτζ Ντέλης και η φιλελληνίδα βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών Πάνος Αδαμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των ελληνικών βραδιών της φετινής σεζόν και τόνισε ότι θα συνεχιστούν μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εκτενή αναφορά έκανε και στους χορηγούς των ελληνικών βραδιών και τόνισε ότι η εν λόγω βραδιά είχε ως χορηγό στο Σύλλογο Κεφαλλονιτών «Κέφαλος της Νέας Υόρκης.

Ο πρώην πρόεδρος του «Κέφαλου» Νίκος Αλυσανδράτος  επεσήμανε ότι ο Σύλλογος υποστηρίζει κάθε προσπάθεια προβολής του ελληνικού πολιτισμού και μεταξύ άλλων τόνισε: «Χρειάζονται αυτές οι βραδιές. Υπάρχει η ομορφιά της ατμόσφαιρας, του ονόματος, του αγάλματος, της μουσικής και είναι ανοιχτές για όλο τον κόσμο. Το παραδοσιακό και το ρεμπέτικο είναι ένα είδος που μας ταιριάζει. Ο σύλλογος μας είναι πρόθυμος να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί η πλατεία. Είναι κάτι που πρέπει να το διατηρήσουμε και να το κάνουμε ακόμη καλύτερο».

Σε πρώτο πλάνο η φιλελληνίδα βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Αδαμόπουλος συνεχάρη τους καλλιτέχνες και παρουσίασε τη ρεμπέτικη κομπανία η οποία πλαισιώνονταν από τους Γιώργο Φωτάκη (τραγούδι), Κώστα Φωτιάδη (μπουζούκι), Αγγελική Ψώνη (τραγούδι), Λεωνίδα Ηρακλέους (μπουζούκι), Κώστα Παλαιογιάννη (τραγούδι), Δαμιανό Ντούντου (βιολί – κιθάρα) και Νίκο Μαντούκο (μπάσο).

Ελληνικές βραδιές

Οι ελληνικές βραδιές θα συνεχιστούν μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το βράδυ της Τρίτης, 3ης Σεπτεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. θα δώσει συναυλία ο Γρηγόρης Μανινάκης και η ορχήστρα «Μικρόκοσμος». Χορηγός της βραδιάς είναι η Σύλβια Αδαμοπούλου και η εταιρεία Pilates Designs by Sylvia.

Το βράδυ της Τρίτης, 10ης Σεπτεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. οι ομογενείς θα παρακολουθήσουν αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο με χορηγό τον Γεώργιο Αλεξίου και το Alexiou Realty.

Από αριστερά σε πρώτο πλάνο διακρίνονται οι Νίκος Αλυσανδράτος, Πάνος Αδαμόπουλος και Κάρολιν Μαλόνι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το βράδυ της Τρίτης, 17ης Σεπτεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ τη σκηνή θα μοιραστούν ο Χρήστος Κωσταράς και η Geo Events και το χορευτικό Noora Belly Dancers. Χορηγός της βραδιάς είναι ο Ηλίας Ρίζος.

Οι ελληνικές βραδιές θα λήξουν την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ. με τη συναυλία της χορωδίας «Long Island Voices Choir». Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το University Orthopedics και ο ιστορικός Σύλλογος Αθηναίων της Νέας Υόρκης. 

Πλατεία Αθηνών

Η Πλατεία Αθηνών, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανήκει στην Υπηρεσία Παρκών του Δήμου της Νέας Υόρκης, ενώ οι προτομές, τα αγάλματα και οι μαρμάρινες κολώνες θα συντηρούνται από την εν λόγω Υπηρεσία, διότι για κάθε έργο υπάρχει ξεχωριστό αποθεματικό ταμείο.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τη συναυλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η Πλατεία Αθηνών βρίσκεται στη συμβολή της 30ής Λεωφόρου και της 30ής Οδού στην Αστόρια. Στην είσοδό της υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ενώ στο βάθος υπάρχουν κολώνες παρόμοιες με εκείνες των Δελφών και κοντά τους, το άγαλμα του Σωκράτη. Στην αριστερή γωνία είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη, ενώ στη δεξιά γωνία της Πλατείας έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Σοφοκλή.

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της Διοικούσας Επιτροπής και της Ομογένειας στη δημιουργία της Πλατείας Αθηνών και το 2015 αποφάσισε να μετονομάσει την 30ή Λεωφόρο μπροστά στην Πλατεία Αθηνών σε «Οδός Ντένη Συντήλα» («Dennis Syntilas Way») τιμώντας έτσι την μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Πλατείας, του αειμνήστου Ντένη (Δημοσθένη) Συντήλα.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.