Ο κ. Γιώργος Χωριάτης (αριστερά) και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Φωτογραφία: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εποικοδομητικές και ουσιαστικές ήταν οι συναντήσεις που είχε την Τρίτη στην Αθήνα η ηγεσία της ΑΗΕΠΑ με επικεφαλής τον ύπατο πρόεδρο Γιώργο Χωριάτη. Οι συναντήσεις, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τύπου, είχαν ως στόχο την προλείανση του εδάφους για την διοργάνωση του 99ου εθνικού συνεδρίου της οργάνωσης στη γενέτειρα.

Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε «τις θερμές ευχαριστίες της ελληνικής Πολιτείας για την διαχρονική προσφορά της AHEPA, αυτής της εμβληματικής Οργάνωσης της Διασποράς μας στις ΗΠΑ, για τη συμπαράστασή της σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του ελληνισμού, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων και των εθνικών μας δικαίων» εξήρε την συμβολή Οργάνωσης «στην διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία έχει οδηγήσει στην στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο Χωρών».

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ύπατο πρόεδρο της AHEPA, Γιώργο Χωριάτη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της AHEPA.

Ο κ. Παυλόπουλος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην «συνεχιζόμενη, με αμείωτη ένταση, προκλητική συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας τους Τουρκίας» και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα και η Κύπρος επιδιώκουν σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, ευνοώντας μάλιστα την ευρωπαϊκή της προοπτική. Όμως, η καλή γειτονία προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.

Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα σύνορα της Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, και την Επικράτεια και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982 είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν όλους».

Ο κ. Γιώργος Χωριάτης (αριστερά) και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Φωτογραφία: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τα περί καλής γειτονίας τονίζοντας ωστόσο τα ακόλουθα: «Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Αυτοί, όμως, οφείλουν να σεβασθούν το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν τα σύνορα, το έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και Κύπρου, που είναι σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση.

Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί, από την πλευρά μας, υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι. Διότι, αντιλαμβανόμενες η Ευρωπαϊκή Ένωση, η διεθνής κοινότητα και επίσης οι ΗΠΑ, όπως τόνισα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και τη συμπαράστασή τους».

Από την πλευρά του ο κ. Χωριάτης δήλωσε: «Όλοι μας, όχι μόνο οι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά παντού, στην Ευρώπη, όχι μόνο Αμερική, αλλά και Καναδά, έχουμε και εμείς τις ρίζες του ελληνισμού».

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία μικρής μονάδας εγκαυμάτων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της AHEPA.

Μονάδα εγκαυμάτων

Η αντιπροσωπεία της ΑΗΕΠΑ επισκέφθηκε και το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου υπέγραψε τη συμφωνία για τη δημιουργία Μικρής Μονάδας Εγκαυμάτων στην πτέρυγα της AHEPA, η οποία θα δημιουργηθεί με χορηγία της ΑΗΕΠΑ.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.